V kratkem se selim iz "mama hotela", pa mam par gospodinjskih vprašanj:
- ima katera ikeino kuhinjo in kako je zadovoljna z njo? Jaz sem jo nabavila včeraj, sam še ni sestavljena (to bodo še muke
)
- kakšne tablete naj si kupim za pomivalca, je fejst razlika med proizvajalci, pa onimi 4v1 /2 v 1?
- kupila sva pečico, zdaj pa ugotovila, da ima termostat samo do 220 stopinj in ne do 250. je to premalo? kaj se peče na 250?
- kupiti moram še sesalec, pa me zanima koliko vatni mora biti, da fino sesa?
Ful se veselim it na svoje, samo sem totalni gospodinjski laik in nujno rabim pomoč
, pa če ma ktera kako fajn kuharsko knjigo doma, se priporočam
4v1 so mišljene tiste, kjer ni treba sredstva za izpiranje. V bistvu se ne izplača razmetavati celega premoženja za te tablete, dobi se tudi čisto spodoben prašek za pomivalni stroj. V glavne lepo se da prati za kakih 30 sit/pranje.
Za Ikeino kuhinjo nimam pojma, za tablete sem slišala, da niso priporočljive za stroj, za sesalec je poleg moči pomembna še moč vleka (sesanja), za pečico pa po moje ni tako bistveno. Jaz jo nateram do konca samo zadnjih 5 minut, ko se pečeta krompir ali meso, da imata malo zapečeno kožo.
Veliko veselja pri gospodinjenju
.
Jasna
IZVIRNO SPOROČILO: soncece24
pa če ma ktera kako fajn kuharsko knjigo doma, se priporočam
Pa še to, uporabna, večkrat preskušena kuharska knjiga se nahaja tu:
http://www.kulinarika.net/portal.asp
u, fajn, ste me pomirili glede pečice, ker je res ne bi rada nazaj nosila. Cipresa, jaz mam tudi povsod ali laminat ali ploščice, tak da ne rabim nekega ekstra sesalca. Rada bi pa takega brez vrečk, da mi ne bo treba še tega kupovat.
za pomivalca js več al mn kupujem calgnit tekoče pralno sredstvo. zdele sem prvič vzela ene tablete k so ble v akciji..si dobu 2 škatle za ceno dveh pa so super. js sicer ne zaznavam kake hude razlike. so pa take brez une kroglce..čak znamka pa claro
za laminat sest ne rabš ne vem kakega sesalca. js mam enga čist običnga, tazga za 15 jurjov in je čist dost. sesalc brez vrečk? kva pa pol? v neki se more prah nabirat, če je vodni morš pa pol po vsakem sesanju uno svinsko vodo preč zlivat pa pucat cel sesalc. bljak. men se zdijo vrečke še najbl praktične, vržeš v kanto pa daš novo pa je
pečico do zdej kar sem jo rabla sem največ pekla na 220 stopin. še to zlo poredko, sploh če je ventilatorska, k z ventilatorjem rabš manj gret.
samo glede pomivalca: iz izkušenj ti svetujem, da praški iz mercatorja in evrospina pa claro in somat niso vredni nič ali pa bolj malo;
kadar jaz kupim v "naših" trgovinah kupim calgonit ali pa finish;
sem pa probala tudi prašek in tablete somat iz mullerja; pri teh nimam pripomb
je pa tko, da jaz čeprav uporablja tablete 3 v1 ali pa 4v1 še vedno dam zraven sol takočino za izpiranje pa obvezno.
Če bo kdaj kjerkoli na svetu izšla knjiga "Vodenje gospodinjstva za telebane", bi prosila, da me o tem obvestite, ker če pa kaj res rabim, je pa to taka knjiga. Definitivno ni večjega antitalenta za gospodinjstvo, kakor sem jaz.
Ej, sončece, ker si glih ti, ti bom odgovoril na dve vprašanji, a prav
kupila sva pečico, zdaj pa ugotovila, da ima termostat samo do 220 stopinj in ne do 250. je to premalo? kaj se peče na 250
Kot je že Lara omenila je najpomembnejše, da ima pečica možnost pečenja vročem zraku in na žaru (preveri), kajti v tem primeru pokriješ pripravo tistih jedi, za katere so potrebne višje temperature pečenja. Primeri:
tanka pica
-zgornji + spodnji grelec 230 – 300 stopinj
ali opcija
-samo vroči zrak 200 – 220 stopinj
Pri pečenju pečenke, ki so v sredini malo manj pečene
-zgornji in spodnji grelec 250 – 270 stopinj
ali opcija
-žar 190 – 200 stopinj
itd., itd….
Pri pripravi določenih jedi na žaru, pa bodo verjetno težave, oz. slabši rezultati pečenja npr.: opečeni ali obloženi kruhk, tanki zrezki,…Odvisno od tega, za kaj boš pečico uporabljala.
Pri meni je funkcija GRILL pri 275 stopinjah in zadeva perfektno funkcionira.
kupiti moram še sesalec, pa me zanima koliko vatni mora biti, da fino sesa
S sesalci je pa malo bolj komplicirano. Tu ti pa polagam na srce, da dobro premisli, kljub temu ga boš večinoma uporabljala za parket. Ne meni se za izjave tistih, ki trdijo, da je vseeno...važno, da sesa ip.. OK, sesalci višjega ranga, kot so VORVERK ali KIRBI, verjetno pri izbiri odpadejo, kot knof od gat in o njih raje ne bom izgubljal besed. Pri nakupu sesalca nižjega cenovnega razreda pa svetujem previdnost. Lani so bili v VIP-u objavljeni rezultati testiranja. Ker sem se tudi jaz odločil, da zamenjam našo pet let staro gajbico od Elecroluxa, sem še posebej pozorno prebral članek. Glavne ugotovitve so naslednje:
-
Čim nižja je cena, slabša je kakovost z zelo redkimi izjemami,
Slabi sesalci ne le, da ne posesajo vsega prahu, že posesani prah (tako rekoč enako količino prahu) ponovno vrnejo v zrak….kasneje spet sedejo na površine…posledica tega je potreba po non stop sesanju. Sesalec ima lahko še ne vem kako super filter, a če ne tesni je to itak brezveze.
Večja moč ni vedno znak kakovosti,
Nakup cenenih sesalcev v vsakem primeru ni priporočljiv, še posebej, če ima kdo od družinski članov kako alergijo. Zdaj pa še zmagovalci testa :
"navajam"
1. mesto:
Bosch formula Hepa BSG71835 in njegov dvojček SIEMENS VS071835 (cena 170 EUR)
Sicer najdražji med testiranimi, še kar dober za čiščenje preprog, odlično zadrži prah. Dobro odstranjuje živalske dlake, zato je primeren za alergike in lastnike hišnih ljubljencev. Je najtišji sesalnik doslej.
2. mesto
Miele Electronic S 370/HS01 (cena 160 EUR)
Še kar dober za čiščenje preprog in odlično zadrži prah Dobro odstranjuje živalske dlake, zato je primeren za alergike in lastnike hišnih ljubljencev. Je pa malo glasnejši od BOSH-a
3. mesto :
Philips Universe FC9017/30/B (cena 130 EUR)
Je najcenejši med dobrimi, še kar dober začiščenje preprog. Primeren za alergike manj za lastnike hišnih ljubljenčkov, ker slabše odstranjuje dlake. Primernejši je za trše talne površine, pri uporabi na ostalih sesalnih površinah je dosegel le povprečne rezultate
"konec navedka"
Predstavil sem le modele, ki so dobili dobro oceno na testu, ostali so dobili slabše ocene. Edina težava je le, da so vsi modeli dobavljivi čez mejo, v sosednji Avstriji. Mogoče se je v teh mesecih kašen pojavil tudi pri nas, res ne vem. Dobiš pa verjetno sesalnike od istih firm s podobnimi karakteristikami.
En ugoden nakup in vse lepo v novi štalci
LP
PS: še en link za primerjavo testiranih modelov
TUKAJ
< Sporočilo je popravil Baldi -- 15.1.2006 23:30:09 >