IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Jaz sem ista!! Znorim za vsako malenkost, pol so pa vsi drugi krivi!!! Kaj storiti???
Sam sem imel iste težave.
Izgleda pa takole:
Neka mala stvar te ujezi. Pravzaprav ni racionalne osnove za jezo. Samo dobiš pa zelo močan občutek jeze. Ker imaš tako močan občutek jeze si misliš, sedaj je pa tako hudo (ker čutim tako močno jezo), da mi je dovoljeno kričati.
Vzorec obnašanja navadno prinesemo od doma. Čeprav ga morda sama nisi prinesla od doma pa ga bodo tvoji otroci sigurno. In še celo tako, da bodo kričali najprej na tebe in nato na ostale, druge pa bodo podžigali v jezi.
Kaj storiti???
Problem je v tem, da si to dovoliš. Če bi te vsakič ko zakričiš, partner stresel z električnim paralizerjem sem prepričan, da nikoli več ne bi izgubila nadzora. Dovolj bi bilo samo enkrat. Torej kričiš samo zato ker si to lahko dovoliš nekaznovano.
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Npr. otrok ne poslusa na prvo, ne na drugo na na deseto besedo on pol vpijem....
Še posebej za vzgojo otrok si vzemi čas. Predno rečeš v prvo si vzemi čas. Reci v prvo in takoj vstrajaj pri tem.
Sedaj si otroke navadila da te sploh ne poslušajo. Saj že vedo. Nekajkrat rečeš, nato vpiješ in verjetno nato narediš sama. Zato si moraš za vsako stvar, ki jo naročiš otrokom najprej vzeti čas, da vstrajaš pri takojšnji izvedbi. Če nimaš časa, rajši otrokom ne naročaj nič. Naročaj samo, ko imaš čas. Tako jih boš navadila, da ko rečeš morajo narediti.
S partnerjem se morata resno pogovoriti o tej težavi. Dogovoriti se morata, da ti bo pomagal, saj sami ti bo na začetku zelo zelo težko vspostaviti kontrolo. Lahko se dogovorita za znak, na katerega boš utihnila ne glede na karkoli. Npr. ko prižge točno določeno lučko (ali ročno baterijo), te samo opozori, da moraš vspostaviti kontrolo nad jezo. Sama pa moraš biti pripravljena takoj ustaviti jezo, ko te partner nanjo opozori (lahko tudi otroci, saj moraš tudi njih naučiti, da se je s tem potrebno spopasti). NE GLEDE NA OBČUTKE.
Saj ne, da bi bili sistemi ko šteješ do deset slabi. Samo predno ugotoviš, da moraš šteti do deset je že prepozno.
V mojem primeru je zelo pomagalo to, da žena nikakor ni sprejela, da kričim nanjo. Enostavno ne dovoli.
In pa molitev. Molitev sigurno spremeni tvoje življenje na bolje. Še posebej je pomembna družinska molitev. Lahko ti povem, da bo v primeru družinske molitve, vaša težava s kričanjem, po začetni hujši reakciji, zagotovo izginila od koder je prišla.
< Sporočilo je popravil tehnofil -- 28.2.2006 10:39:18 >