IZVIRNO SPOROČILO: bobika
materina dušica je divji timijan in raste na travnikih. Caffee rabim tvoj nasvet. Doma imam posušene vejice materine dušice in ob prehladu skuham velik lonec (cca6l) vode in vanjo dam nekaj vejic md. To postavim na nočno omarico v spalnici in mislim, da Manci pomaga. Koliko približno bi naj je dala na liter vode? Me je malo strah, da je preveč. Kaj pa za čaj? Kakšna količina? Ji ga še nisem skuhala, ker sem vse to kar si napisala prebrala in ji ne upam dati.
Kaj pa justova krema materina dušica. Na razlagi je pisalo, da je za dojenčke in jaz ji kar redno mažem. Kakšno je pa tvoje mnenje glede te kremice. Manci pa full pomaga in še za bronhitise je vredu.
Zeliščarka si - super! Pri nas se kar najde teh zelišč za čaje, kar pa do nosečnosti nisem kaj preveč upoštevala kako se kaj skuha in pije. Potem pa na internetu najdem razlago za zelišča, ko sem iskala, kako se pravilno naredi neki čaj. Me je skoraj kap, ko sem prebrala, da dolečena zelišča in čaji niso priporočljivi ali so celo prepovedani v nosečnosti. Jaz pa sem veselo pila ravno tiste
Kako neodgovorno od mene. Sem si celo očitala, da je imela Manca probleme zaradi tega. Ob porodu smo ugotovili, da ni bil vzrok to, ampak nekaj drugega.
Te strani na žalost ne najdem več, mi je pa bila full všeč.
Na teh 6 litrov čaja s parimi vejicami md je edini učinek, ki pomaga tvoji Manci samo para oz. vlaga, ki ovlaži zrak

. Če imate CK in na splošno suh zrak v prostoru je to tudi lahko vzrok za težave z dihali pri

, in umetno vlaženje zelo izboljša stanje. Za tako uporabo "čaja" iz materine dušice lahko mirne duše povečaš količino, previdnost velja le za eterično olje, ker vsebuje timol - izredno močan antiseptik.
Običajno se zeliščni čaj skuha v razmerju
1 skodelica (2-3dcl)vode
1 žlička (zdrobljenih) zelišč za
odraslega človeka.
Za otroke pa za isto količino vode 1/4 žličke zelišč.
Poudariti moram, da se zeliščni čaji vedno pijejo
vsakič sveže pripravljeni in ne večlitrski pripravki za čez cel dan! Zeliščni čaji se praviloma pijejo večkrat čez dan (odrasli),
otroci pa max. 2x/dan (govorim za čaje iz domačih zelišč!) in to samo ob potrebi (npr. čaj iz md samo ob kašlju)
Otrokom je potrebno vse te "domače zvarke" dajati izjemno previdno! Kljub temu, da se malenkost spoznam na zelišča, bi se preden bi dala svojemu otroku zeliščni čaj, posvetovala z zdravnikom ali vsaj z lekarnarjem. To svetujem tudi tebi

.
Čaj se skuha po postopku: prevreto vodo ohlajeno na 70-80 stopinj prelijemo čez zelišča in pustimo stati 3,5,8,10 minut - odvisno od vrste zelišča, skodelico prekrijemo. Čaj materine dušice oz.timijana pustimo stati 10 minut.
Glede kreme, če piše, da je primerna za dojenčke/otroke jo lahko mirno uporabljaš. Krema verjetno vsebuje izvlečke timijana ali pa timijanovo eterično olje, vendar v zelo zelo majhni količini, sicer se kot krema sploh ne bi mogla uporabljati - vnela bi se koža zaradi timola

. Jz osebno Justovim izdelkom zelo zaupam (švicarji in zelišča

) Ob hudih prehladih celotne družine uporabljam kapljice 31, ki jih kanem v izparilnik z vodo

.
Pitje zeliščnih čajev med nosečnostjo ne škoduje razvoju ploda. Tako kot pred uporabo zdravil, se je tudi pred uporabo zeliščnih čajev treba posvetovati z zdravnikom!
Bobika, zelo dvomim, celo zanikam, da ima Manca težave zaradi pitja zeliščnih čajev

, čeprav je res, da so določeni čaji neprimerni, nikakor pa niso prepovedani!
Vse to kar sem napisala velja za zeliščne čaje iz posušenih zeli in ne za kupljene čaje v vrečicah oz. instant čaje. Ti so čisto druga zadeva

....btw, to sploh niso čaji