writing-img

malancani

clock-img

13.12.2004, 13:34

clock-img

BARBARA R.

pencil-img

1706

Ojla!
Kam spadajo malancani? Nikjer nisem našla omenjeno kdaj se jih lahko začne dajati našim sončkom.In kako.
Hvala;

:muca:

clock-img

13.12.2004, 14:54

clock-img

Anonimen

V družino razhudnikov, tako kot paprike in paradižnik.
Glede ostalega pa nimam izkušenj ;).

clock-img

13.12.2004, 14:55

clock-img

Seven*

pencil-img

6206

Buce. Komot ze das. Jaz bi jih mogoce edino olupila.

clock-img

13.12.2004, 14:57

clock-img

Seven*

pencil-img

6206

No seveda, pravimo jim bucke pri nas.. :)) Da ne bo pomote. Sistematika pa je zgoraj omenjena najbrz prava. Sem ze malo pozabila.. :)) Jakobbbbbbbbbbbbbbbb........pusti tipkovnico.......... ;)) .

clock-img

13.12.2004, 15:00

clock-img

Seven*

pencil-img

6206

Že botanično ime Solanum Melongea pove, da so jajčevci iz družine Solanace, iz katere je tudi krompir, čeprav mu niso prav nič podobni. V primerjavi s krompirjem jih poznajo v deželah s toplejšim podnebjem in jih gojijo predvsem zaradi plodu, ki je v kulinariki izjemno cenjen.

Tole bo zgleda prav. :)

clock-img

13.12.2004, 15:15

clock-img

BARBARA R.

pencil-img

1706

:bravo: Seven! Hvala za trud,kdo bi vedel če ne ti.

:muca:

clock-img

13.12.2004, 20:55

clock-img

NinaŠ

pencil-img

5709

Punce povejte mi kako jih pripravite? Skuhate (kaj zraven)? Spečete?.... LP

clock-img

13.12.2004, 21:38

clock-img

Kenny

pencil-img

124

Meni so najbolši, če jih narežeš na 1 cm debele rezine, jih popečeš in skupaj s paradižnikovo omako daš v pekač, na malancane naložiš rezine mocarele in to v pečici pečeš, dokler se mocarela ne razpusti. Njam!:love:

clock-img

13.12.2004, 22:51

clock-img

BARBARA R.

pencil-img

1706

Evo mene; za en obrok je imela eno majhno bučko in 1/4 malancan.Na parih kapljicah olivnega olja sem popražila,zalila z vodo in še malo dušila.Zmiksala in dodala 1 žličko kisle smetane.....Pojedla je vse!
Morda bi tudi Anže!?

:muca:

clock-img

13.12.2004, 22:56

clock-img

NinaŠ

pencil-img

5709

Bomo poizkusili! LP

clock-img

13.12.2004, 22:57

clock-img

Pepa-2

pencil-img

189

Zanima me ali razhudnike prej razstrupite preden jih pripravljate? lp

clock-img

13.12.2004, 23:03

clock-img

NinaŠ

pencil-img

5709

Oprosti ampak - o kakem razstruplanju govoriš? Pojma nimam zakaj se tle gre!?! LP

clock-img

13.12.2004, 23:06

clock-img

Pepa-2

pencil-img

189

Ne vem, koliko daš na to, ampak dejstvo je, da so razhudniki strupeni. Razstrupiš jih lahko na več načinov, npr. pri paradižniku odstraniš pečke, melancane in ostale lahko posoliš, da spustijo vodo in jo nato odliješ ali pa jih daš v pečico na rešetko, da sok odteče. lp

clock-img

13.12.2004, 23:09

clock-img

NinaŠ

pencil-img

5709

Če ti po pravici povem tud slišala še nisem za to. Zdaj sem se kar mal ustrašila... Hvala, LP

clock-img

13.12.2004, 23:14

clock-img

Pepa-2

pencil-img

189

Marsikatera bo mogoče rekla, da smo mi vse to jedli ne vem koliko let pa smo še vedno zdravi. Če veš, pa ni odveč, da to narediš. Jaz to ponavadi naredim, ampak sama pa še vedno jem paradižnik s pečkami, ker mi je to najboljše. Ups, najokusnejše, ker dobro ni. Ko pa bo malček začel jesti paradižnik, pa se bomo vsi navadili po njegovo. lp

clock-img

16.12.2004, 19:39

clock-img

Anonimen

Ja, ponavadi se jih nareže na fetke in posoli z debelo soljo in pusti par ur, da se "zasolzijo".
Potem pa vse skupaj spereš pod vodo.
Spustijo grenko tekočino, v kateri so snovi, ki škodijo telesu.
Tako pripravljeni imajo boljši okus, izgine grenčina.

Tiste sorte, ki so nekoliko svetlejše in okrogle, so boljše pa tudi manj semen imajo.

clock-img

16.12.2004, 22:48

clock-img

Seven*

pencil-img

6206

Jaz prvic slisim, da bi pri teh rastlinah bilo potrebno razstrupljevanje. Res, je da vsebujejo dolocene alkaloide, ampak alkaloide vsebuje tudi cokolada, pravi caj, kava, pa jih kljub temu konzumiramo..

A ima katera kaksen link, da podpremo to teorijo o razstrupljevanju?

Bila bi zelo vesela..

clock-img

17.12.2004, 06:29

clock-img

Anonimen

Linkov sicer nimam, vem pa, da jih v deželah, kjer so tradicionalna hrana, pripravljajo tako in dejansko je okus drugačen. Predvsem na tistih, ki jih narediš na žaru, se pozna.
Je pa tako, da se pri nekaterih razhudnikih to tekočino da odstraniti, pri drugih pa ne.

No, nekaj o razhudnikih sem vseeno našla na hitro:
http://www2.arnes.si/~sspzkola/alkaloidi.htm
http://members.tripod.com/juzna_amerika/zanimivosti.htm


clock-img

18.12.2004, 10:40

clock-img

Anonimen

Poskusite jih tudi pohane,Tako kot dunajski!!!Na žaru z tržaško omako so tudi odlične.

Lp neva:rozica:

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem