cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

nosečnost in sindrom nemirnih nog

clock-img

09.05.2007, 15:41

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

Pozdravljene vse nosečke!

imam eno vprašanje za vas, posebej za tiste, ki vas tare sindrom nemirnih nog.

za začetek naj povem kaj sploh to je, morda se še katera prepozna v simptomih. SNN (ali restless leg sydrome) je nevrološka motnja, ki povzroča specifične probleme. ko se telo umiri oz. ratamo zaspani, naše noge postanejo nemirne. imamo občutek, kot bi nekaj gomazelo po njih (nekatri pravjio, da jih po nogah trga), kar naprej jih moramo premikati. gibanje oz. premikanje nog zadevo omili, a le za čas, ko migamo. potem pa jovo na novo. ta motnja prizadane tako moške, kot ženske, se pa bolj pogosto pojavi pri ženskah v času nosečnosti. po porodu simptomi običajno izzvenijo v parih mesecih.

zakaj vam to pišem?
sama imam SNN, pojavil se mi je že pred prvo N, čeprav je bilo tisto NIČ v primerjavi s težavami, ki so se začele nekje v 7. mesecu nosečnosti. zadnje 3 mesece nisem zaradi tega problema NIČ spala, ne podnevi, ne ponoči. bila sem čisto obupana, zdravniki so me pa odpikali z nasmeškom češ, da nespečnost v nosečnosti ja normalen pojav. eden me je celo napotil k psihiatru...  tudi nek forumski dr me je odslovil kot "zmešano ženšče", čeprav je malo zatem priznal, da je SNN zares nevrološka motnja in ne le konstrukt neke obupanke. vse to, dokler nisem slučajno našla pot do enega nevrologa, ki mu je bilo takoj jasno v čem je problem.

in če ste se našle v mojih opisih, potem vam povem še, da to stanje lahko tudi bolj ali manj uspešno upravljamo - odpraviti se ga pa žal ne da. predvsem lahko same skrbimo, da imamo dovolj železa v krvi (to preverimo z vsebnostjo hemoglobina, kot tudi železa v serumu - železo, ki je naloženo v tkivih), da jemljemo dodatni kalcij, magnezij in folno kislino skozi vso nosečnost. zraven paše seveda zdrav način življenja, da se zvečer ne prenajemo, da vsak dan telovadimo. zvečer topel tuš in sprostitvena masaža ter smuk v posteljo.

meni je taka rutina pomagala preživeti prejšnjo N in upam, da mi bo tudi tole.

zdaj me pa zanima ali ima še katera tak problem, kaj (če sploh kaj) naredi glede tega? kaj vam pomaga?

PS: upam, da vas ima tak problem zelo malo, po drugi strani si pa želim spoznati še kakšno sotrpinkouser posted image

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

clock-img

09.05.2007, 15:44

clock-img

Anonimen

zdaj me pa zanima ali ima še katera tak problem, kaj (če sploh kaj) naredi glede tega? kaj vam pomaga?



A to je to? Sploh nisem vedela, si pa dobro opisala, tako da ti lahko odgovorim, da imam jaz tudi zelo zelo občasno tudi take nemirne noge. Samo nisem mislila, da gre za kakšno motnjo, ampak pač za nemirnost oz,. da sem živčna ali nekaj takega.

DObro vem, kako to zgleda, zoprno kot sto hudičev. Upam, da ti bo v drugo lažje.

clock-img

09.05.2007, 15:55

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

al bina, ne vem zakaj, ampak sem kar mislila, da se znaš ti oglasitiuser posted image  babja intuicija, al kaj?user posted image

ja, to je to. welcome to the club.

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

clock-img

09.05.2007, 15:55

clock-img

skuštrana

pencil-img

7010

Joj, Magi, tole je pa meni tako zelo poznano, samo pri meni taje tudi, ko nisem noseča. Ni pa tako izrazito kot pri tebi, zaenkrat  z nespečnostjo še nimam težav. Zvečer normalno zaspim, ampak pred tem pa moram full "migat" z nogami. Trenutno gre to še najbolj na živce mojemu možuuser posted image Sem pa tudi jaz to najprej pripisovala živcem, tako kot al bina, potem pa sem izvedela za tale sindrom...In ja, to je to. Nisem pa jaz zaradi tega hodila okoli zdravnikov, ker zaenkrat še s tem isto normalno živim. 

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

clock-img

09.05.2007, 16:01

clock-img

kobacaj

pencil-img

100


Tudi meni se je to dogajalo do 8 meseca nosečnosti, še posebej pogosto in nadležno pa v 6. in 7. mesecu. Od 36. tedna nosečnosti dalje pa se je kar naenkrat umirilo. Zgleda pa zato, kot si napisala, ker mi je G odkril slabokrvnost in sem pričela jemati železo. Nisem vedela zakaj do tega prihaja in kako naj si pomagam. Najpogosteje zvečer, ko sem se ulegla pred TV in umirila se je začelo. Zelo lepo si vse opisala in bom zdaj za drugič vedela kako si pomagati.

clock-img

09.05.2007, 16:02

clock-img

siskamiska

pencil-img

1978

Tudi sama imam enake težave, imela sem jih že malo pred nosečnostjo, v nosečnosti je pa neznosno. Nekako si poskusim omiliti s eno tableto kalcija in eno magnezija zvečer pred spanjem. Ampak ne pomaga vedno.
Sem pa sama opazila da je včasih huje.Jaz si dam zvečer pred spanjem gamaše gor in mi malo pomaga. Najhuje me trga okrog gležnjev. Ponavadi tako en dan ena noga, drugi dan pa druga user posted image .

Hvala ti ker si nam napisala kako naj si poslusimo omiliti težave, pri meni bo v prvi vrsti prenehanje z hrano pred spanjem. Pa mogoče ne bi bilo slabo če bi si omislila Tifol tablete nazaj.

lp

clock-img

09.05.2007, 16:04

clock-img

Anonimen

Magi se vam pridružujem v klubu user posted image . Tudi sama nisem vedela, da je to kakšna motnja, sem pač mislila, da so to živci al kaj jaz vem. Je pa ful hudo zvečer in zaradi tega ne morem zaspat user posted image . sem v zadnjem mesecu user posted image in mi spanje že tako dela preglavice, potem pa še to.
Se bom probala držat tvojih nasvetov pa bomo vidli, če bo bolje.
Včasih, ko sedim za računalnikom (največkrat se mi to dogaja zvečer) začnem tako brcat z nogami, da je kar groza. A misliš, da bi to morala omenit jutri na pregledu, a bi mi lahko kako pomagali? Do zdaj niti pomislila nisem na to, ampak ko sem te pa brala sem se pa takoj našla in mogoče res obstaja rešitev.

clock-img

09.05.2007, 17:25

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

saj vem, da bo grozno slišati, pa sem vseeno vesela, da nisem edina.user posted image

nogica, lahko omeniš G, vendar ne pričakuje kakega pametnega odgovora. redko akteri je sploh že slišal za to motnjo, čeprav se zadnje čase vse več piše o tem. pa tudi, če jo pozna, ti kaj dosti pomagati ne more. lahko ti da kri pregledati in ti predpiše železove tablete, če je to potrebno. kaj dosti več od tega ti pa v nosečnosti ne more pomagati.

je pa v EU že eno leto registrirano zdravilo, ki omili simptome - samo verjetno ni primerno za nosečnice. pa še to: zdravljenje priporočajo tistim, ki imajo hude težave. to pa je tedaj, ko imamo zaradi tega vsaj 3 krat tedensko težave s spanjem.

jaz sem za zdaj še OK, tu in tam se mi malo javi in moram priznati, da se kar prestrašim, kajti v prvi N je bilo za znoret.user posted image

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

clock-img

09.05.2007, 17:29

clock-img

Njuškalo

pencil-img

2194

Ta sindrom mene muči takrat, ko se odločim za čiščenje telesa.Prve dni je obup,potem pa postane boljše.Sem pa opazila,da pomaga,če uživam več stvari,ki vsebujejo magnezij.Pomaga tudi veliko gibanja čez dan in zdrava hrana.Stanje zelo poslabša bel sladkor in bela moka...glih to pa je moja šibkost.user posted image

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

clock-img

09.05.2007, 17:50

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

Tudi jaz sem to imela v obeh nosečnostih. Lepo, da sem spet zvedela nekaj novega

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

clock-img

09.05.2007, 18:22

clock-img

Anonimen

Mene to muči že nasploh, med nosečnostjo je pa še slabše. Samo je znosno in ne mislim težit dohtarjem zaradi tega. Mi je pa zdaj malo bolj jasno, zakaj, ker imam že celo življenje bolj ali manj prenizek hemoglobin.
Se mi je pa mož ful smejal na začetku, ko me je spoznal, ker non stop migam z nogami, ko sedim, ko ležim, zjutraj, čez dan ali zvečer. Ne morem jih imet pri miru.

clock-img

09.05.2007, 20:14

clock-img

Daschi

pencil-img

1037

še ena se javlja!

V prejšnji nosečnosti sem imela to težavo tam od 6., 7. meseca dalje. Bilo je tako hudo, da sem bila včasih zvečer na robu joka. Nisem mogla ne sedeti, ne ležati. Film sem si ponavadi ogledala stoje, se premikala korak naprej, korak nazaj.
S tem, da sem vsak dan jemala magnezij, hemoglobin ves čas od 125 do 135, povrhu vsega pa sem vsak dan pešačila najmanj eno uro.

Sedaj sem spet noseča in najbolj me je bilo strah tega. vse ostalo bi nekako prenesla, ampak to trganje po nogah... No, in se je pojavilo že sedaj. Sicer še v mili obliki pa vendar...
Pomaga mi masaža noge - trenutno je težava le v desni nogi, v mečah, pa tudi - morda malo čudno, ampak - keglove vaje.
magnezij pijem, zaradi te težave večkrat na dan, gibam se, hemoglobin je super. In samo upam, da se stanje ne bo poslabšalo.
Ja, in tudi jaz sem vesela, da nisem edina, ker včasih, ko komu razlagam, imam občutek, da me malo sumljivo gleda.user posted image

_____________________________

Naj nikoli ne izdam otrokovega zaupanja, zadušim njegovega upanja ali uničim njegovih sanj.
(M. Wright - Edelman)

clock-img

09.05.2007, 20:44

clock-img

rumba

pencil-img

3745

Ooo, nas je pa kar nekaj. Jaz sem imela te probleme v prejšnji user posted image  nekje po 30t. Sedaj se me na srečo še niso lotili, je pa bilo kar mučno. Zvečer, ke sem se vlegla v posteljo, se je začelo. Za znoret!!! Sem pa opazila, če sem prej telovedila in si tik pred spanjem konkretno zmasirala cela stopala in še meča, je bilo bolje. Za železo in folno nisem vedela, da pomagata. Sedaj še vedno jem Centramed mami, ki vsebuje, vse kar praviš in še nimam težav. Mogoče pa to pomagauser posted image

clock-img

09.05.2007, 21:13

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

ja, punce, pomanjkanje železa je le en od dejavnikov, ki ga povezujejo s tem problemom. dejansko znanstveniki še sploh niso ugotovili zakaj pride do tega. vejo kako funkcionira, na nivoju spojev živcev in mišic in prevajanju impulzov, ne vejo pa točno zakaj. tako je pomanjkanje železa sicer najpogosteje povezano s to muko, ne pa vedno. v literaturi sem zasledila, da je pvezano tudi s prekomerno težo (pri meni že ne), pa z alkoholom in kajenjem - pač nezdravim načinom življenja. morda res, samo v nosečnosti so najbrž bolj kaki hormoni+hemoglbin v igri.

aja, pa Keglove vaje tudi meni pomagajo - ampak to je že v fazi, ko se mi temni pred očmi od potrebe po premikanjuuser posted image

sicer pa meni ne paše, da bi mi kdo noge masiral takrat (prej in potem ja, takrat pa bog ne daj), se mi zmeša. samo premikam se. sem pa takrat začela z jogijskimi vajami (nekaterimi), po porodu pa bolj intenzivno ukvarjat z jogo. joj, upam, da bom tokrat sama premagala tole pošast. ima pa to tudi moja mama in zadnjič opisujem to bratrancu, pa pravi, da njega tudi občasno to daje. očitno je tudi dedno.

pa ful je lažje, ko veš, da nisi sam, ker te sicer ljudje brez teh problemov res čudno gledajouser posted image  pa še sprašujejo te: "a te še kaj noge bolijo?". grrrr, me nič ne boli!

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

clock-img

09.05.2007, 22:05

clock-img

skuštrana

pencil-img

7010

Magi, jaz o tem ljudem sploh ne razlagam..Bi itak vsi mislili, da sem malo živčna ali pa imam kakšne psiho težaveuser posted image
user posted image Se pa meni moj mož tudi full smeji, ker non-stop cepetam.Še kona bus čakam se nagibam naprej nazaj. Mi govori, da sem zato tak suhec, ker itak vso energijo za to miganje porabimuser posted image
Drugače pa pri meni to tudi ni povezano s pomanjkanjem železa (v 18 tednu nosečnosti ga imam 130, medtem ko sem ga v prvi nosečnosti na koncu imela kar 135) pa tudi mg in kalcija imam verjetno dovolj.
Je pa pri meni stanje enako med nosečnostjo in ko nisem noseča, in kot sem že napisala ni drastično - se menda navadiš živet s tem. Magi, tole kar imaš pa ti je pa res much too much.



_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

clock-img

09.05.2007, 22:06

clock-img

Njuškalo

pencil-img

2194

Kaj pa,če jeste čokolado ali banane?A je to katera probala-ali ji pomaga?

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

clock-img

09.05.2007, 22:10

clock-img

skuštrana

pencil-img

7010

Vidiš, vidiš, jaz full čokolade pojem, morda simptomi zato niso tako zelo izrazitiuser posted image

Ne, a to naj bi res pomagalo? Zakaj pa?


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

clock-img

09.05.2007, 22:12

clock-img

Njuškalo

pencil-img

2194

Jaz sem že večkrat ugotovila,da čokolada (samo to ne smem ,ker kg rastejo),pa banane pomagajo pri tem.In to zato,sklepam,ker vsebujejo endrofin-nekakšno snov za proizvajanje srečnih občutkov in podobno.In ti baje tudi umiri take neprijetnosti kot je SNN.

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

clock-img

09.05.2007, 22:15

clock-img

skuštrana

pencil-img

7010

Čisto možno, ja, nisem pa še nikjer zasledila.

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

clock-img

09.05.2007, 22:15

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

hehe, mogoče pa res. meni je takrat apetit do čokolade res zelo narastel, pa je sicer ne porajtam kaj dostiuser posted image  banane pa imajo veliko kalija. pitaj bogauser posted image  ampak ima nek smisel, resno. čokolada ima res ugoden vpliv na naše možgančke in ravno v možgančkih se vse tole dogaja.

sem vedela, da bomo skupaj dešifrirale zadevouser posted image user posted image

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

clock-img

09.05.2007, 22:30

clock-img

skuštrana

pencil-img

7010

Torej babe, še en razlog, da se bašemo s čokolado ( vsak prav pride)user posted image

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

clock-img

10.05.2007, 07:44

clock-img

Marelica

pencil-img

1176

Sem šla iz firbca brat, ker me je pritegnil naslov in sem ugotovila, da je to to, kar mene tudi občasno, sicer bolj redko muči. Na srečo ne v tako hudi obliki kot pri Magi. In tudi ni povezano z nosečnostjo, se mi je dogajalo bolj pogosto, ko sem še hodila na faks, sploh, ko sem polagala izpite... zato sem pač povezovala z živčnostjo. Nazadnje sem imela take nemirne noge pri gledanju ene serije, ki jo obožujem, zdaj sem pa komaj čakala, da je bo konec... pa moje mame se spomnim, je tudi velikokrat pri televiziji tako cepetala... ja, očitno bo res kaj v genih.user posted image  Punce, ampak se nas je pa prav veliko nabralo z istim problemom, kaj, pa se o tem res nikjer ne govori. Da so te pa zdravniki obravnavali skoraj za blazno, Magi, pa mi je čisto mimo.user posted image  

Hvala vsem za deljene izkušnje in dobre nasvete za odpravo te nadloge!user posted image

clock-img

10.05.2007, 15:23

clock-img

aljab

pencil-img

329

Punce a ma katera tezave ves cas samo z eno nogo? Mene heca le desna in enako kot ve ne morem spat, se grem iz postelje spet sprehajat po stanovanju.... Je pa res zoprno, ker se vsak dan bojis casa, ko bo treba it spat in bos spet cel zivcen lezal v postelji. Ampak drugi res ne razumejo... tud jaz se pocutim kot hipohonder ko hocem komu razlozit to tezavo.
No zal sm tud jaz vesela, da nisem edina!!! Lepo se imejte...

clock-img

11.05.2007, 13:56

clock-img

PUJKEC

pencil-img

215

ej čau.

hvalabogu da je vsaj ena odprla to temo user posted image . meni se tudi dogaja, sam ne vsak dan in tudi zdaj v nosečnosti. dobro si opisala to magi*user posted image in želim ti veliko uspehov pri premagovanju teh nevšečnosti. meni bo zdaj malo lažje ko vem zakaj se gre. hvala in mislim da si nam kr fejs pomagala user posted image .

clock-img

11.05.2007, 21:43

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

punce, en velik objemček za vas vse.user posted image user posted image user posted image pa naj vam bodo nogice čim bolj mirneuser posted image

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem