IZVIRNO SPOROČILO: Majuska
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko
Sicer se na trebušne plese popoloma nič ne spoznam, ampak kolikor jih lahko laično presodim, gre za izrazito androgene plese, torej so na nek način zelo blizu vsaki ženski, ki sebe čuti in doživlja kot žensko. Zato tudi toliko zanimanja zanj; ker gre v bistvu za izražanje tistega, kar smo ženske že tako ali tako same po sebi oz. nosimo v sebi.
Nejcko, pravzaprav imata orientalski in flamenco kar nekaj skupnega. Recimo izvor, beseda "orientalski" namreč zajema precej široko geografsko področje. Tako orientalski kot flamenco je ciganski ples, pravzaprav sta si tudi geografsko blizu - eden iz Španije, drugi pa na drugi strani Mediterana, sega pa vse do Indije. Stili so temu primerno različni.
Aja, pa moški tudi plešejo orientalske. Tako na Balkanu, kot v Turčiji in Severni Afriki. Velikokrat se zgodi, da so boljši učitelji od žensk
Malo nas očitno tukaj je***e terminologija
Jaz sem govorila zgolj in izključno za trebušni ples, da ga plešejo samo ženske (no, lahko se motim, ampak tega plesa pa res še nisem videla plesati nobenega moškega

). Se strinajm, da so si pa vsi ti plesi, ki se skrivajo pod oznako "orientalski" zelo blizu in izvorno sorodni, ampak pojem "oriental flamenco" je zame popolnoma nov. Nikoli in nikdar prej ga še nisem zasledila in tudi če vtipkaš v iskalnik, imaš zelo malo zadetkov, medtem ko ti jih pod geslom flamenco vrže ven malo morje. Tudi v Andaluziji, domovini flamenca, ne boš nikjer videla tega pojma, ker je to zdaj neka nova kombinacija, tako kot balet in jazz balet npr.
Sicer pa sploh ne vem, čemu toliko pregovarjanja, važno da se pleše
Jaz sem želela samo povedati, zakaj so orientalski, beri trebušni plesi pri nas tako popularni in množično obiskovani, medtem ko je zanimanje za flamenco majhno in tudi učijo ga ne povsod. Lahko učijo neke osnovne korake in gibe, ga združujejo z ostalimi orientalskimi plesi, kar prodajajo pod znamko "oriental flamenco", pravega flamenca pa ne.