Se ne strinjam popolnoma z vami. Vem, da je težko sprejet takšno etiketo za svojega otroka, ampak kot sem povedala, je svoboda enega omejena s svobodo drugega. Verjetno obe poznava probleme, ki se pojavljajo v šoli. Na naši šoli so otroci tretjega razreda vse odmore preživeli s šestilom v roki, ker so se fizično bali dečka, ki je že dvakrat ponavljal. Vse je bilo v redu, če je redno jemal medikamente, ker pa je hitro rasel in doza hitro ni zadostovala njegovi teži, je velikokrat podivjal. In ker sva obe prebrali zakone o tem, veva da razredu, ki ima otroka s posebnimi potrebami, pripada še ene učiteljica. Če otrok nima diagnoze, druge učiteljice ne more imeti. Da pa takšen otrok bremza razred, če učiteljica nima dodatne pomoči, je bilo kar dokazano, vsaj v primerih, ki jih jaz poznam.
In kar se zakonov tiče, je Slovenija podpisala Konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, "kjer je zavarovana "naravna pravica" staršev, da so v prvi vrsti oni odgovorni za izobraževanje otrok, to pa nikakor ne pomeni, da državni organi nimajo možnosti odločati o tem, katera šola je oziroma ni primerna za določenega posameznika. V vseh primerih, ki so se nanašali na zahteve staršev, da se njihov otrok s posebnimi potrebami (ne)šola v posebni šoli, je Komisija upoštevala stališče državnih služb in s tem zavrnila zahteve staršev."
Dodala bi še to:
Pri otrocih s posebnimi potrebami se vedno ustavimo pri vedenjsko motenih. Zakaj? Zakaj si ne prizadevamo, da bi se v naše šole vključili slepi, gluhi otroci, otroci na vozičkih? Kje je akcija: Naredimo dvigalo v naši šoli? S takimi otroki bi naši otroci samo pridobili. Naučili bi se potrpežljivosti, pomagati vrstniku, naučili bi se drugačne komunikacije ...
Na naši šoli so lansko leto vpisali v prvi razred otroka z Downovim sindromom. Bravo! Sem zato, da se ti otroci vključujejo. Otroci, ki pa fizično ogrožajo druge otroke, pa potrebujejo 100% nadzor! Moj otrok mora biti v šoli varen. Ne želim, da pri devetih letih spozna strah za svoje življenje - in verjemite, da ne pretiravam!