writing-img

porodniška in zaposlenost/nezaposlenost

clock-img

26.12.2013, 14:01

clock-img

artista7

pencil-img

816

imela bi eno tehtno vprašanje. Ali je res, da mora biti mlada mamica ob dnevu nastopa porodniškega dopusta zaposlena, da se ji v osnovo za izračun porodniške štejejo prihodki iz naslova plače. Na kratko: S koncem tega meseca se mi izteče pogodba pri delodajalcu, podaljšanja ne bo. 31.12. bom oddajala tudi papirje. Porodniško nastopim z 2.2.2014. Imam sicer možnost prejemanja nadomestila za brezposelnost, ki mi pripada. Od marca do decembra sem imela plačo nekoliko višjo od minimalne, zato bi mi po teh izračunih pripadala neka porodniška. Zaradi vsega skupaj se mi nekoliko bedasto zdi, da bi zvisela za neko normalno porodniško (in bila upravičena samo do one "državne", glede na to, da moj partner še ni zaposlen), manjka pa mi samo 1 mesec. Kakšne so moje možnosti? Ali bi bila rešitev tudi v tem, da se zaposlim za en mesec ali pa je dovolj, da sem prijavljena na zavodu?

clock-img

26.12.2013, 14:33

clock-img

caramel

pencil-img

254

Če dne, ko nastopiš porodniško, še prejemaš nadomestilo za brezposelnost, se obravnava, kot da si zaposlena.

clock-img

24.01.2014, 18:57

clock-img

Zv3zdica

pencil-img

20

Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede porodniškega nadomestila. In sicer s partnerjem načrtujeva družino. Zaposlena sem 1 leto, pogodba o zaposlitvi, pa se mi prekine s koncem maja. Torej bom vsega skupaj zaposlena leto in pet mesecev. Kasneje mi pripada tri mesece nadomestilo za brezposelne. V primeru, da kmalu zanosim, bom s podorniško nastopila takrat, ko ne bom prejemala nikakršnega nodomestila več. Ali se mi za izračun porodniškega nadomestila šteje zadnjih dvanajst mesecev pred nastopom porodniške? Ali se v obračun vzame mojih zadnjih dvanajst plač? Kajti nekje sem prebrala, da se ti v primeru, če si bil v zadnjih treh letih zaposlen skupaj dvanajst mesecev, kot porodniško nadomestilo šteje povprečje tvojih zadnjih dvanajstih plač. Upam, da sem kolikor toliko razumevljivo napisala user posted image . Upam, da katera pozna odgovor na moje vprašanje. Hvala in LP.

clock-img

25.01.2014, 08:58

clock-img

tjasaoasis

pencil-img

120

V tvojem primeru se ti bo porodniška obračunala po formuli 55% minimalne plače + 2% za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih. Če preračunam to potem znese 95% minimalne (ampak tiste iz leta 2009).

< Sporočilo je popravil tjasaoasis -- 25.1.2014 9:00:24 >

clock-img

26.01.2014, 12:10

clock-img

Zv3zdica

pencil-img

20

Super. Hvala za odgovor!
Lp

clock-img

07.02.2014, 16:18

clock-img

pancika

pencil-img

9

naj še jaz postavim vprašanje, če je mogoče tu katera s podobno izkušnjo. trenutnosem zaposlena za skrajšan delovni čaz zaradi starševstzva. to se bo končalo konec marca. potem pa nastopim z osemurnim delovnikom. zanima me kako izračunajo višino porodniške v takem primeru.

clock-img

07.02.2014, 17:53

clock-img

Rožko

pencil-img

2

Mislim da je isto kot drugače,povprečje 12 plač za nazaj,ko oddas. pač manj dobiš zaradi nižje plače pri skrajšanem delovnem času.

clock-img

08.02.2014, 16:03

clock-img

petea

pencil-img

5336

IZVIRNO SPOROČILO: pancika

naj še jaz postavim vprašanje, če je mogoče tu katera s podobno izkušnjo. trenutnosem zaposlena za skrajšan delovni čaz zaradi starševstzva. to se bo končalo konec marca. potem pa nastopim z osemurnim delovnikom. zanima me kako izračunajo višino porodniške v takem primeru.

recimo, da si bila 5 mesecev, ki se štejejo v obračun za izračun porodniške, na krajšem delovniku zaradi starševstva, za katere ti država plačuje prispevke v višini (1/2) minimalne plače, ostalih 7 pa na polnem delovniku; porodniška se ti izračuna tako:

(5 * (tvoja polovična plača + 1/2 zakonsko določene minimalne plače) + 7* tvoja celotna plača) / 12

kot plače se seveda upoštevajo tvoje dejanske plače po posameznih mesecih

clock-img

08.02.2014, 16:56

clock-img

lava5

pencil-img

1

Kaj pa je nekaj o tem, da če nisi zaposlen ko nastopiš v porodniško, gledajo povprečje 12ih najboljših plač v zadnjih 2 letih? Ve katera kaj o tem? hvala in lp

clock-img

08.02.2014, 17:02

clock-img

petea

pencil-img

5336

lava5,
ni tako; kot plače se ti upoštevajo samo tiste, ki si jih prejela v 12 mesečnem računskem obdobju tik pred oddajo vloge za izračun nadomestila

pri tebi se nadomestilo izračunava na način, kot ga je opisala tjasaoasis malo više na tej temi

clock-img

19.02.2014, 12:14

clock-img

hribovkati

pencil-img

91

POzdravljeni,

danes sem bila na csd-ju in mi ni nc več jasno glede porodniške.
Do maja 2013 sem bila zaposlena in imam skupaj 8 let delovne dobe, potem pa se 6 mesecev nadomestila iz zavoda. Z možem planirava se enega otročka, in zdej mi ni nč jasno, če mi pripada pač porodniška glede nato, da sem bila zaposlena in v kakšni višini.
Tam na CSD mi je kr neki govorila, kak se gleda in mi nc jasno.
hvala za odgovor,

lp, t.

clock-img

21.02.2014, 16:35

clock-img

*snezinka*

pencil-img

62

Tudi zate velja tale odgovor:

IZVIRNO SPOROČILO: tjasaoasis

V tvojem primeru se ti bo porodniška obračunala po formuli 55% minimalne plače + 2% za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih. Če preračunam to potem znese 95% minimalne (ampak tiste iz leta 2009).

clock-img

21.02.2014, 16:35

clock-img

*snezinka*

pencil-img

62

pomota

< Sporočilo je popravil *snezinka* -- 21.2.2014 16:36:24 >

clock-img

28.02.2014, 10:48

clock-img

hribovkati

pencil-img

91

Sem šla brat malo zakonodajo: za vlagatelje, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, pa so bili zavarovani za starševsko varstvo najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih, center kot osnovo upošteva 55% minimalne plače. Tako določeno osnovo poveča za 2% minimalne plače za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih treh letih, vendar povečanje osnove ne more biti večje od 50% minimalne plače. Pri tem upošteva višino minimalne plače, ki velja v mesecu vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega nadomestila za istega otroka.

To pomeni, da se ne gleda več minimalna plača iz 2009 oziroma 2010?

LP, t.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem