IZVIRNO SPOROČILO: *miska.mcc*
kakor sem razumela, staro mamo daje srcno popuscanje. zdaj sem googlala in spoznala, da ima mama glede na simptome že NAPREDOVANO srčno popuščanje.
kako naj ji pomagam? kaj naj ji kuham?
kaj lahko mama še "dela" in česa niti pod točko razno ne sme?
vsaka informacija mi bo prišla zelo prav.
bom pa šla tudi do njene zdravnice na posvet.
hvala
Kakšne težave pa ima? tj. KDAJ se zadiha, ob kakšnem naporu-hoja po stanovanju, vsakdanja opravila, velji napor-hoja po stopnicah ali navzgor, v mirovanju, ponoči.....Noge ji otekajo, anede :)
VErjetno ima predpisano eno goro zdravil; naj jih lepo redno jemlje-mogoče malo zagnjavi osebnega zdr. katera zdravila in koliko; upam pa, da je na urgenci pred kratkim dobila dovolj natančna navodila (verjetno je dobila diuretik -zdravilo za "odvajanje vode"-EDemid ali Diuver).
Krvni pritisk naj ima kolikor tolikor urejen-previsok ji bo dodatno obremenjeval srce. Glede na to, da je še ledvični bolnik je idealno zanjo 120/80. to je IDEALNO. realno pa morda pod 140/90 (ali pa ni imela težav s pritiskom).
s tekočinami mora pazit; kot so ji rekli, do enega litra dnevno. Če bo žejna, naj si z ledom namoi ustnice ali panaj ima kak robček iz blaga za močit ustnice. Izogiba naj se vročini.
Aktivna naj bo toliko, kolikor sama zmore! ni potrebno, da izključno počiva! okej, če jo hudo duši v mirovanju, potem bo tudi sama vedela, da ne zmore in da mora počivat. Naša telesa so kar pametno "fkup nareta" :) , ji bo samo povedlo, kdaj ne gre več. Vrt pa kot je že bilo napisano-zgodaj zjutraj in zvečer. DEfinitivno naj se ukvarja z vrtom še naprej!
Kar se hrane tiče-manj soli in kot je bilo že omenjeno "slanih" zadev, za ocvirke in podobno-ma jaz nisem niti svoji babici z visokim holesterolom težila okol krompirja na svinjski masti......mesa pa verjetno tudi ne poje v ogromnih količinah-meo se omeji ledvičnim bolnikom.
Na manj slano pa se bo hitro privadila.
hm. tolko se zaenkrat spomnim :)))))
če te kaj zanima pa še kar vprašaj!
LP tebi in "dovolj zraka" stari mami!!!!
T
-----------