writing-img

stara slovenska imena

clock-img

20.09.2009, 14:30

clock-img

vaney

pencil-img

2581

Doma imava Anžeta, ki pa bo dobil družbo. Rada bi kakšno staro slovensko ime.
Všeč nama je Lovro, Urban, Ana, Izabela...ima še katera kakšno idejo?

23.1.2008; veliki nagajivec Anže
10.2.2010: mala navihanka Daša

clock-img

20.09.2009, 15:00

clock-img

ribica.

pencil-img

2165

peter, tomaž, primož, marjeta, andreja, urška, mateja, natalija, mojca, alenka, lucija, katarina, miha, damjai, kristina, katja, lidija,simon........................

clock-img

20.09.2009, 15:12

clock-img

analucija

pencil-img

389

dominik aljaž

clock-img

20.09.2009, 15:34

clock-img

Splišni

pencil-img

2373

Jernej, Jerneja, Karlo (no, to ne vem, če je), Katarina, Barbara, Ivo

clock-img

20.09.2009, 15:35

clock-img

benika

pencil-img

7793

Benjamin, Jakob, Matevž, Matic, Fran, Lenart...

clock-img

20.09.2009, 15:42

clock-img

KatMat

pencil-img

9286

angelca,jerca

clock-img

20.09.2009, 15:46

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

glede na to da si rekla stara slovenska imena - mogoče izvorna slovenska imena?
http://www.hervardi.com/imena.php

drugače pa bolj "ohlapno" slovenska (beri poslovenjena):
Neža, Cecilija, Liza, Lena, Zala, Otilija, Ema, Roza, Katka.. Vsa stara slovenska, lepo zveneča.
pa Katarina, Barbara, Marija, Uršula, Rezka, Franja... so tudi lepa, stara slovenska.
pa še za fante: Matic, Črt, Jernej, Gaber, Lovro, Ambrož, Vid, Ožbej, Aljaž..

tole mi je zabavno, pa kar citiram user posted image :

Gotovo vas zanima, katera so ta stara slovenska imena?
»Za primer jih navedimo nekoliko: Bela, Blagica, Bogomir, Bojan, Branislav, Bratina, Budigoj, Cvetko, Dobren, Dobrogoj, Dobromisel, Dobrožit, Domomisel, Dragovan, Gojmir, Gostiša, Hotimir, Jaroslav, Kosar, Kralj, Krepek, Lepa, Mala, Ljut, Medved, Mirigoj, Mirislav, Premisel, Radigoj, Slavka, Stojan, Svetoslav, Vesela, Vladimir, Volkonja, Zemidraga, Zverič, Žilic, Žitomir …« Zanimivo: nekatera od teh imen so še vedno v rabi, kar ne morem pa si predstavljati, da bi dali danes nekomu ime Ljut, Volkonja ali Zverič, čeprav je oseb tega značaja med nami slej ko prej obilo …

Navedena slovanska imena so izpodrinila krščanska,
ki so v rabi že tako dolgo, da veljajo za »pristno« slovenska.
Na primer: Andrej, Apolonija (Polona), Barbara, Blaž, Damijan, Doroteja, Elizabeta, Filip, Franc, Gregor, Helena, Ignacij, Izidor, Jakob, Janez, Jedert, Jernej, Jošt, Jožef, Jurij, Kajetan, Katarina, Klemen, Krištof, Lavrencij, Lucija, Luka, Magdalena, Marija, Marjeta, Marko, Marta, Martin, Mihael, Neža, Nikolaj, Ožbolt, Pavel, Peter, Primož, Rok, Sebastijan (Boštjan), Sigismund (Žiga), Simon, Štefan, Terezija, Tilen, Tomaž, Urh, Uršula, Valentin, Veronika, Vid … (Vir: Niko Kuret, Praznično leto Slovencev, Jesen.)

clock-img

20.09.2009, 15:47

clock-img

Katy78

pencil-img

3275

Meni je za punčko zelo všeč Meta. user posted image

clock-img

20.09.2009, 17:45

clock-img

malajka84

pencil-img

1271

Kristina, Marjeta, lidija, Meta, Anja
Jakob, Jaka, Marko, Andrej

clock-img

20.09.2009, 17:50

clock-img

Splišni

pencil-img

2373

Meni so od zgoraj navedenih všeč poboldana:

Na primer: Andrej, Apolonija (Polona), Barbara, Blaž, Damijan, Doroteja, Elizabeta, Filip, Franc, Gregor, Helena, Ignacij, Izidor, Jakob, Janez, Jedert, Jernej, Jošt, Jožef, Jurij, Kajetan, Katarina, Klemen, Krištof, Lavrencij, Lucija, Luka, Magdalena, Marija, Marjeta, Marko, Marta, Martin, Mihael, Neža, Nikolaj, Ožbolt, Pavel, Peter, Primož, Rok, Sebastijan (Boštjan), Sigismund (Žiga), Simon, Štefan, Terezija, Tilen, Tomaž, Urh, Uršula, Valentin, Veronika, Vid … (Vir: Niko Kuret, Praznično leto Slovencev, Jesen.)

No ja, je pa še kar nekaj tudi zelo lepih tu zgoraj.

clock-img

20.09.2009, 17:50

clock-img

nikita*

pencil-img

321

Nace in Ema

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

clock-img

20.09.2009, 20:35

clock-img

barbara b

pencil-img

589

Neža, Karla, Ema
Oto, Lovrenc, Ciril

Ne sprašuj in ne bodo ti lagali.

clock-img

20.09.2009, 23:20

clock-img

Sonrisa

pencil-img

604

Ana - vedno aktualno. user posted image
Drugače pa Vida, Drejc, Sofija mogoče. Ugibam.

clock-img

20.09.2009, 23:30

clock-img

frufru

pencil-img

2857

Mi mamo Lovra user posted image , se nama je dopadel tudi Jošt in Frane, samo bi ga v šoli lahko zafrkaval, da je sirčekuser posted image
za punce je pa meni všeč Veronika, Lucija/Lučka (čeprav glih ni naše, samo z Lučko so isti problemi kot z Joštom, )

clock-img

21.09.2009, 08:13

clock-img

petruska

pencil-img

465

Ožbej
Anza

clock-img

21.09.2009, 08:16

clock-img

Ploha

pencil-img

5961

IZVIRNO SPOROČILO: Katy78 

Meni je za punčko zelo všeč Meta. user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

21.09.2009, 14:24

clock-img

ajataja

pencil-img

1672

URŠKA

clock-img

21.09.2009, 14:27

clock-img

sonček33

pencil-img

11583

Meta; Jerca

Janez, VOranc, Lovro, Lenart

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...

clock-img

21.09.2009, 14:36

clock-img

Perunika

pencil-img

171

»Za primer jih navedimo nekoliko: Bela, Blagica, Bogomir, Bojan, Branislav, Bratina, Budigoj, Cvetko, Dobren, Dobrogoj, Dobromisel, Dobrožit, Domomisel, Dragovan, Gojmir, Gostiša, Hotimir, Jaroslav, Kosar, Kralj, Krepek, Lepa, Mala, Ljut, Medved, Mirigoj, Mirislav, Premisel, Radigoj, Slavka, Stojan, Svetoslav, Vesela, Vladimir, Volkonja, Zemidraga, Zverič, Žilic, Žitomir …« Zanimivo: nekatera od teh imen so še vedno v rabi, kar ne morem pa si predstavljati, da bi dali danes nekomu ime Ljut, Volkonja ali Zverič, čeprav je oseb tega značaja med nami slej ko prej obilo …

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

glede na to da si rekla stara slovenska imena - mogoče izvorna slovenska imena?
http://www.hervardi.com/imena.php

drugače pa bolj "ohlapno" slovenska (beri poslovenjena):
Neža, Cecilija, Liza, Lena, Zala, Otilija, Ema, Roza, Katka.. Vsa stara slovenska, lepo zveneča.
pa Katarina, Barbara, Marija, Uršula, Rezka, Franja... so tudi lepa, stara slovenska.
pa še za fante: Matic, Črt, Jernej, Gaber, Lovro, Ambrož, Vid, Ožbej, Aljaž..

No vendar ena, ki malo več ve o onomastiki (ups, imenoslovju). Sem že hotela sama napisat nekaj podobnega  pa mi zdaj ni treba.
Je pa hec, ker sem zase (pa tudi vsi okoli mene) mislila, da bom zaradi svojega vedenja o imenih komplicirala pri imenu svojega otroka. Ravno nasprotno, z možem sva bila zmenjena v petih minutah. Če bova imela še kakšnega in če bo takrat za spremembo punca, si pa želim da bi bila Svetlana. Zanimivo je pa tudi to, da ima moj mož tudi lepo slovansko ime, medtem ko sem sama dobila zelo redko ime, ki izhaja iz starogrške tradicije in zelo dolgo nisem bila najbolj srečna zaradi tega, ker mi je povzročalo same težave. Všeč mi je bilo ime moje mame, ki je tudi imela slovansko ime: Miroslava. Žal mi  kratka domišljijska imena, ki so zdaj zelo pogosta nekako niso najbolj všeč ampak tudi tu je pravilo okusa: naj se o tem ne bi razpravljalo, ker imajo vsake oči svojega malarja pa tudi moda naredi svoje.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem