writing-img

svinjska krača

clock-img

14.01.2007, 10:34

clock-img

Jessy

pencil-img

6727

Jaz pravkar pečem svinjsko kračo in ker mi vedno zelo dobro uspe, vam povem, kako jo pripravim, če se bo kateri zahotela.
Torej:
Svinjsko kračo (svežo) en večer pred peko olupim in obrežem vso maščobo, oz. čimveč (to je drugače stvar okusa, eni jo prav nič ne obrežejo), nato pa jo potresem z mešanico Čevap (lahko bi namesto tega uporabila poper, sol in česen v prahu, vendar je razmerje v tej mešanici ravno pravo), z grobo mletim česnom (svežega ne dam zato, ker se pri peki žge, saj se krača dolgo peče), malo posolim in potresem še malo vegete oz. začinke. Pri vseh teh začimbah je treba imeti v glavi to, da vse te začimbe vsebujejo sol, tako da se da vsega po malem. V bistvu je treba za to pridobiti občutek. Sicer pa veste, kolk solite kako meso, ki je približno take velikosti.

Da nadaljujem....
Tako začinjeno kračo pustim v pokriti posodi na sobni temperaturi celo noč (če je meso v notranjosti iste T kot zunaj se lepše in enakomernejše peče), nato pa jo popečem na štedilniku na najmočnejšem ognju (na steklokeramični pečem na št. 8) za par minutk, toliko da dobi malo zlatorjave barve. Kračo nato prestavim v neprogorni pekač (mora imeti pokrov, drugače pa se pokrije z alufolijo). Zraven krače dam peči tudi krompir (večji krompirji), ki ga prej olupim, operem, 4x prerežem (če je krompir manjši, ga pečem celega), dam v posodo, ga posolim, potresem s česnom v prahu, prilijem 1 žlico olivnega olja, premešam in dam zraven krače. Tisti krompir, ki bo na dnu bo zagotovo okusnejši od tistega, ki bo bolj pri vrhu, kjer ne bo tekočine.
V tisto posodo, kjer sem pekla kračo na štedilniku, zlijem 2-3 dcl vode, da zapečenost odstopi od posode, nato pa vso tisto obarvano vodo zlijem v pekač.
Vse skupaj pokrijem in dam v pečico.
Pečem pa takole:

  • če sem doma, ko se peče, potem pečem 1 uro na 200 st. C (klasični grelci), nato zmanjšam na 180 st. C in pečem še 1 uro. Ko ta čas preteče, pustim vse skupaj v vroči pečici še pol ure.
  • če me ni doma in se peče samo, potem pečem na 180 st. C in podaljšam čas, tako da se vse skupaj peče 2,5 ure in nato pustim še pol ure v zaprti vroči pečici.

Zraven ponudim le še solato, za predjed pa ali krompirjevo juho ali pa govejo juho.

Pa dober tek!

< Sporočilo je popravil Jessy -- 14.1.2007 10:35:04 >

clock-img

14.01.2007, 11:06

clock-img

total

pencil-img

4453

Važička.....user posted image

_____________________________

Kaj naj rečem...srečna sm!!!

clock-img

14.01.2007, 11:08

clock-img

Anonimen

user posted image  Hvala za recept in SKOMINEuser posted image user posted image

clock-img

14.01.2007, 11:24

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

Hvala za  drugačen recept.

Mogoče kot dodatek(tako delamo mi v piceriji). Kračo najprej malo pokuhamo, da ostane sočna(še bolj). Kot dodatek pa je fajn še sveže nariban hren, gorčica, črna redkev prelita z bučnim oljem(na Štajerskem), kakšno trdokuhano jajce, pa sveže narezana zelenjava.



_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

clock-img

14.01.2007, 13:11

clock-img

Anonimen

Jaz pa ne uporabljam začinke ali vegete oz. raznih stvari, ker se mi potem zdi vse umeten in podoben okus.
Uporabim razna druga želišča, ki pač pašejo kam zraven (od česna do origanoja, rožmarina seveda ne vse naenkrat, kakšen privdih pač želim imeti...). Ponavadi je pa itak najboljše samo sol in poper. Se mi zdi, da  ljudje vse preveč pretiravajo z začimbami.
Pa tako ima vsako meso svoj okus. Pečena skorja na krači pa itak mora imeti samo svoj okus, da je ZAKON in mora biti fajn pečena.

clock-img

14.01.2007, 17:44

clock-img

srki

pencil-img

9222

Meni se pa sline cedijo.......

clock-img

14.01.2007, 19:06

clock-img

Jessy

pencil-img

6727

Naj povem, da je bila krača zelo dobra! Vsi so jo pohvalili! user posted image  Okusna, sočna, mehka...njami!

Marogica, skoraj si ne znam predstavljat, da bi bila krača še bolj sočna, kot je bila ta, saj se peče v veliko tekočine. V bistvu je celotno peko do polovice prekrita s tisto vodo, pa še pokrita se peče. Si pa dala zanimive dodatke. Bomo probali tudi te variante! Hvala za ideje!

Urska, tudi jaz ne maram vegete ali začinke in je za peko mesa sploh ne uporabljam, niti v drugi hrani ne (včasih smo jo pa na "tone" porabili), ampak krača pa res ni tako dobra, kot če jo malo posujem tudi z eno od teh zadevic. Je pa vsekakor stvar okusa! user posted image

clock-img

14.01.2007, 20:08

clock-img

Laubica

pencil-img

4493

user posted image si že pišem recept hvalauser posted image

clock-img

15.01.2007, 10:34

clock-img

robinzon

pencil-img

500

Verjamaem, da je bila dobra, le, da pri nas vsi obožujemo zapečeno skorjo, tako, da to pred peko zarežem na caa 2 cm in izgleda kot mreža. Od začimb pa sol,poper, kumino, mogoče še origano.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem