cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Vročinski krči

clock-img

28.04.2011, 20:52

clock-img

sasi13

pencil-img

1020

Zelo malo je napisano o tem, zadnje časa pa slišim da jih je kar dosti. naša dva jih imata oba, eden jih je imel že 5 drugi pa 4 user posted image so baje dedni, jaz sem ga sama imela ko sem bila stara eno leto in potem nič več. zanima me koliko vaših otrok jih je imelo ali se mogoče kateri zdravi? pri kakšni vročini so ga dobili? mi že pri 38,3. hvala za odgovore

_____________________________

JaN & AnŽeJ 12.6.2008

clock-img

28.04.2011, 21:04

clock-img

Freya88

pencil-img

1524

Ne moram ti govorit iz osebnih izkusenj (nimam svojih otrok)... lahko pa ti povem kot MS... kjer sem jih videla veliko...

*Kdaj se pojavljajo? Ze od 38° dalje...
*Zdravljenje? Nihce od nasih otrok se ne zdravi... vsaj ne preventivno, ce si imela to v mislih...
*Dednost? Ni nujno... od 7 otrok, ki se jih spomnem na pamet da so ze imeli vrocinske krce, jih 5 nima nobenih dednih `zasnov´ niti njihovi bratje, sestre...

To je vse kar ti lahko povem iz posrenih izkusenj, ce ti kaj pomaga...:)
Aja pa se to, ce si jih v otrostvu imela samo 1x ni nic cudnega, vrocinski krci so stvar otrostva... nekateri jih imajo 1x, drugi 5x v celem otrostvu, tretji vedno ko imajo malce povisano temperaturo (tudi veckrat mesecno)...

clock-img

29.04.2011, 10:33

clock-img

lonja

pencil-img

2169

Pri nas v družini jih nihče ni imel, pa ga je naša ta mlajša pri dveh letih dobila. Takrat so naju z rešilcem odpeljali na infekcijsko, kjer sva čez noč ostali na opazovanju. To je bilo v novembru lansko leto, no, pa se na srečo od takrat še ni ponovilo in res upam, da se ne bo nikoli več, ker ni bilo fajn user posted image . Zdej ob pojavu vročine še malenkost bolj pazim, da dobi že pri 38 stopinjah svečko v rito, da vročina začne padat user posted image .

Toliko iz naših izkušenj.

clock-img

04.05.2011, 22:56

clock-img

TinkaraTinka

pencil-img

2

Živijo!
Tudi moja dva otroka sta jih imela, zato sem zbrala nekaj info, ki ti jih posredujem:
VISOKA VROČINA

Pri otroku zaradi vročinskih krčev začnemo zbijati vročino takoj, ko ta doseže 38 stopinj in še narašča (potrebno je stalno merjenje temperature že od 37 stopinj naprej, saj mu damo svečko le, če temperatura kar narašča in se npr. ne ustavi pri 38 stopinjah).


1. Ko se pri otroku pojavi visoka vročina, otroka najprej slečemo (da ga ne pregrejemo), na sebi mu pustimo le toliko obleke, da mu bo še vedno prijetno (bodi s kratkimi rokavi je najmanj v kar je lahko oblečen), lahko ga pokrijemo s pleničko ali rjuho (ko otrok spi, ga moramo imeti tudi bolj malo pokritega). Z mokro krpo/plenico (voda naj bo mlačna - 37 stopinj) mu hladimo obraz (predvsem čelo), vrat, roke, noge, pustimo da se posušijo - to otroka hladi in znižuje temperaturo. Otroka lahko tudi ovijamo z mokrimi plenicami (roke, noge). (Domača lekarna priporoča ovijanje v kisove obkladke: zavij noge (meča, torej, do kolen) v brisačo prepojeno s kisom (sobna temperatura) ali pa ga skopaj v kisovi kopeli, ali pa narezan na rezine surov krompir pritrdimo s povojem na podplate.)

Dlani in stopala ima ponavadi otrok, ki ima visoko vročino, vroča in v tem primeru hladimo tudi te. Ko pa so otrokova stopala in dlani mrzli (ledeni), je nevarnost vročinskih krčev. V tem primeru otrokove dlani in stopala ogrevamo z volnenimi rokavičkami in nogavičkami.

2. Otrok mora čimveč piti (primeren je mlačen in ne vroč čaj (npr. lipov ali bezgov, ki znižujeta temperaturo)). Tekočina zbija telesno temperaturo.

3. Vročino začnemo zbijati s kopanjem (pri 38 stopinjah). V banjo natočimo vodo (37 stopinj) potem pa počasi dolivamo mrzlo vodo tako, da po 20-tih minutah do pol ure voda doseze okrog 30-32 stopinj. Če otrok dregeta, naj bo voda toplejša (ponavadi, ko ima otrok 40 stopinj, je voda 37 stopinj zanj premrzla - v tem primeru začnemo z malo toplejšo vodo npr. 38 stopinj in počasi dodajamo hladno vodo). Paziti pa je potrebno, da se otrok pri kopanju dodatno ne prehladi, da je soba dovolj topla (cca. 20 stopinj). Otrok naj se v vodi igra (če se le lahko), poleg tega ga polivajmo z vodo ali pa božamo z mokrimi rokami in pustimo, da voda izhlapi. S tem ga lahko precej ohradimo.

4. Če temperatura še vedno narašča (čez 38,3), je treba otroka obvezno sleči in mu dati svečko Paracetamola v ritko (ko mu damo svečko v ritko, je potrebno obvezno ritko skupaj tiščati še 3 minute, da svečka ne uide ven). Poleg tega ga hladimo!!! S tem ravnanjem lahko preprečimo vročinske krče!!!

Zakaj je visoka vročina nevarna?
Nevaren je predvsem nagel dvig telesne temperature (pri majhnih otrocih se temperatura zelo hitro lahko dvigne tudi za nekaj stopinj), ki lahko povzroči vročinske krče in pa pregretje telesa, ki moti vse osnovne metabolne procese v našem telesu. Zato takrat otroka ne oblačimo preveč in ne izzivamo potenja. Ob vrocini je potrebno tudi vedno paziti, da otrok ne dehidrira - veliko piti!

Kako merimo temperaturo pod pazduho?
Pazduha mora biti suha in termometer se ne sme dotikati oblačil. Merimo 4-5 minut.


VROČINSKI KRČI

Vročinski krči (VK) so najpogostejši (3-5%) konvulzivni sindrom v otroštvu (do 5. leta) ter se pri tretjini otrok ponovijo, pri polovici od teh se napad ponovi še tretjič. Pri 9% otrok z VK se napadi ponovijo tri ali večkrat.

Dileme o nevarnosti VK in umestnosti preventivnega zdravljenja so zadnjih 30 let stalno prisotne. Danes se strokovnjaki večinoma strinjajo, da preprečevanje preprostih VK ni utemeljeno. Še vedno pa ni enotnega mnenja glede preprečevanja številnih ponovnih preprostih VK, kompleksnih VK, vročinskega epileptičnega statusa (VES) in preprečevanja VK pri otrocih z epilepsijo v družini. V Sloveniji je na podlagi raziskave, ki je potekala v letih 1991-1995, sprejeta doktrina, po kateri ti otroci niso preventivno zdravljeni, prejmejo pa vsi raztopino rektalnega diazepama (Stresolid) za prekinjanje ponovnih napadov. Tako preprečimo potencialno nevarne dolgotrajne napade in VES.

Dileme o nevarnosti VK in umestnosti preventivnega zdravljenja so stalno prisotne. Tradicionalno so VK imeli za nenevarne, zadnjih 30 let pa so se mnenja o njihovi nevarnosti spreminjala in so si čestokrat nasprotovala. V 70. letih se je pojavil dvom, ali so VK res tako nenevarni, kot so mislili poprej. Dolgotrajni VK lahko povzroče možgansko okvaro, zlasti mezialno sklerozo temporalnega režnja, ki se kasneje kaže kot epilepsija temporalnega režnja z napadi, ki so zelo trdovratni za zdravljenje. Le tretjini otrok z VK se napad ponovi in le pri 2,4% otrok se kasneje razvije epilepsija, za katero pa ni dokazov, da so jo povzročili VK.

VK so benigni konvulzivni sindrom, za katerega so značilne konvulzije ob povišani telesni temperaturi, pojavljanje v zgodnjem otroštvu, individualna dovzetnost in ugodna dolgoročna prognoza. Klinično se kažejo z izgubo zavesti in generaliziranimi ali žariščnimi toničnimi, kloničnimi, redkeje atoničnimi motoričnimi pojavi. Spremlja jih povečana telesna temperatura, višja od 38 ºC. Pojavljajo se od starosti od 5 mesecev do 5 let.

Razlikujemo preproste in kompleksne VK. Preprosti VK so kratkotrajni in generalizirani, pojavijo se samo enkrat v času vročinske bolezni, po napadu ni poiktičnih parez. Kompleksni VK so dolgotrajni – daljši od 15 minut, lahko so žariščni, z ali brez poiktične pareze, ali se ponovijo v istem dnevu. K njim prištevamo tudi vročinski epileptični status (VES), pri katerem nezavest in konvulzije trajajo dlje kot 30 minut.

Dojemljivostza VK je pri človeku prehoden pojav, odvisen od starosti. Mehanizem, po katerem hipertemija sproži konvulzije, še ni povsem pojasnjen. Vse več poročil omenja neravnovesje med glutamatergičnim in GABA-energičnim sistemom v razvijajočem se osrednjem živčevju. Slednji, inhabitorni sistem, se razvije kasneje kot ekscitatorni glutamatergični sistem.

Dejavniki tveganja za kasnejšo epilepsijo so: pozitivna družinska anamneza za epilepsijo, prehodna nevrološka okvara in kompleksni prvi napad.

Pri otrocih z VK ne opisujejo nobenega smrtnega primera ali trajnih parez.
Prav tako VK niso povezani z večjim tveganjem za duševno manjrazvitost ali učne težave. (vir: Izbrana poglavja iz pediatrije; Racionalna farmakoterapija v pediatriji, Medicinska fakulteta univerze v Ljubljani, Katedra za pediatrijo).

Zunajbolnišnična uporaba diazepama v varnih in učinkovitih odmerkih v prvih petih minutah po pričetku napada prekine konvulzije v večini primerov ter tako zmanjša število dolgotrajnih napadov in epileptičnih statusov ter zmanjša tveganje za ponovni napad. Na Kliničnem oddelku za nevrologijo Pediatrične klinike v Ljubljani prejmejo starši otrok z vročinskimi krči ali epilepsijo že od leta 1990 dalje diazepam v raztopini za rektalno uporabo (Stresolid) z ustreznimi navodili za prekinjanje konvulzij. Prekinjanje konvulzij z rektalnim diazepamom je izredno učinkovito in varno ob maksimalnem odmerku 1 mg/kg.

Zunajbolnišnično zdravljenje konvulzij 0 – 10 minut:
DIAZEPAM v raztopini rektalno (Stresolid, Desitin) – predšolski otroci:
Odmerek: 0,5 – 0,7 mg/kg; 5 mg pri otrocih, lažjih od 13 kg,
10 mg pri otrocih, težjih od 13 kg.
Če napad v 5. minutah ne preneha, uporabimo
dodatno 5 mg.
Maksimalni odmerek je 20 mg oziroma 1mg/kg.



Nemedicinsko osebje – starše in tudi vzgojitelje v vzgojnovarstvenih ustanovah, učitelje v šolah – moramo naučiti, da prepoznajo konvulzivni napad, namestijo otroka v varni bočni položaj in pričnejo prekinjati konvulzije, če te same ne prenehajo v dveh do treh minutah.

Konvulzije in epileptični status so pogostejši pri otrocih kot pri odraslih. Čeprav je smrtnost manjša kot pri odraslih in so otroci verjetno bolj odporni na trajne okvare, pa se pogostokrat pojavijo pomembne posledice. Z odločnim ukrepanjem in čimprejšnjo prekinitvijo konvulzij pripomoremo k boljši napovedi in manjši smrtnosti. . (vir: Izbrana poglavja iz pediatrije; Racionalna farmakoterapija v pediatriji, Medicinska fakulteta univerze v Ljubljani, Katedra za pediatrijo).


Ko ima otrok vročinske krče, ga ne smete pustiti samega, medtem ko tečete telefonirat ali iskat pomoč. Ostanite pri otroku, da mu boste pomagali če bo slučajno bruhal, ali se poškodoval medtem, ko bo dobil krče. Otroka med napadom vročinskih krčev položite na posteljo ali na tla in sicer na bok z glavo obrnjeno vstran. Ne poskušajte obvladati otrokovih opletajočih udov, saj lahko pretegnete mišico ali celo zlomite kost. Po dveh minutah OBVEZNO DATI STRESOLID!!!!!


KLINIČNI ODDELEK ZA NEVROLOGIJO



NAVODILA ZA STARŠE OTROK, KI SO IMELI VROČINSKE KRČE



V kolikor Vaš otrok zboli s povišano telesno temperaturo preko 38 stopinj, pričnite

OHLAJATI OTROKA:
1. Otrok naj bo čim manj oblečen ali pokrit
2. Mlačna kopel
3. Hladni napitki
4. Antipiretik (Paracetamol, Voltaren, Panadon).

V kolikor se KRČI PONOVIJO IN TRAJAJO DLJE KOT 2 MINUTI, uporabite zdravilo, ki ste ga prejeli ob odhodu iz naše klinike – STRESOLID 10 mg, ki učinkovito PREKINJA KRČE.



KAKO APLICIRAMO STRESOLID?


1. Odstranite kapico (pokrovček) rektiole ter cevasti nastavek (konico) namažemo z vazelinom ali hladilnim mazilom.
2. Otroka postavite v klečeč položaj, tako da je zadnjica višje od ostalega dela telesa (če ne gre drugače, otroka položimo na desni bok s pokrčenimi koleni)
3. Nato otroku v zadnjično odprtino nežno vstavimo cevko ter jo potisnemo do konca nastavka v zadnjico (če je otrok mlajši od 3 let, le do polovice – označeni na rektioli).
4. Popolnoma iztisnemo vsebino rektalne cevke in jo nato počasi izvlečemo. Tudi med odstranjevanjem rektalno cevko stiskamo, da se zdravilo ne vrne v aplikator. Zaželjeno je, da je rektalna cevka med izstiskavanjem zdravila obrnjena navpično navzdol, ker le tako zagotovimo popolno porabo zdravila.
5. Otroku nato še nekaj časa stiskamo zadnjico, da preprečimo iztekanje zdravila.



V kolikor KRČI NE PONEHAJO v 5 minutah, postopek s STRESOLIDOM 5 mg PONOVIMO. To je najvišja dovoljena doza.

Čimprej odidemo do najbližje zdravstvene ustanove, oziroma osebnega zdravnika.


Zdravilu obvezno preverjajte rok uporabe.

Zdravilo, ki je v originalni ovojnini (foliji) shranjujte pri sobni temperaturi do datuma, ki je odtisnjen na ovojnini ali na rektioli.
Če ovojnino, v kateri je rektiola, pretrgate, shranjujte zdravilo v hladilniku. V tem primeru rektiolo pred uporabo nekoliko segrejte v roki.















clock-img

04.05.2011, 23:31

clock-img

RIJA*

pencil-img

2057

IZVIRNO SPOROČILO: TinkaraTinka

Živijo!
Tudi moja dva otroka sta jih imela, zato sem zbrala nekaj info, ki ti jih posredujem:
VISOKA VROČINA

Pri otroku zaradi vročinskih krčev začnemo zbijati vročino takoj, ko ta doseže 38 stopinj in še narašča (potrebno je stalno merjenje temperature že od 37 stopinj naprej, saj mu damo svečko le, če temperatura kar narašča in se npr. ne ustavi pri 38 stopinjah). Torej vročino je dobro zbijati pri otrocih, ki so že imeli krče, že ko doseže malo čez 37 stopinj. Zakaj? Ker paracetamol rabi dobre pol ure, da sploh prime. Do takrat pa je itak že lahko prepozno. Če vročina hitro narašča, še preden prime sirup ali svečka, je potrebno dodatno ohlajanje. Bolj kot kopeli, ki so strašno nehumane za otroka z vročino, moj je en krč dobil celo pod tušem, pa voda ni bila prehladna, je boljše imeti v hladilniku vedno dve, tri xxl hladilne blazinice. Te položimo oblečenemu otroku na hrbtni in trebušni del, ter kakšno manjšo, ki jo položimo na dimlje. Nikoli, pa res nikoli ne ohlajamo glavice in čela. Prednost hladilnih blazin je tudi ta, da lahko otroka ohlajamo med spanjem in mu ne povzročamo dodatnega stresa z ohlajanjem v kadi.

1. Ko se pri otroku pojavi visoka vročina, otroka najprej slečemo (da ga ne pregrejemo), na sebi mu pustimo le toliko obleke, da mu bo še vedno prijetno (bodi s kratkimi rokavi je najmanj v kar je lahko oblečen), lahko ga pokrijemo s pleničko ali rjuho (ko otrok spi, ga moramo imeti tudi bolj malo pokritega). Z mokro krpo/plenico (voda naj bo mlačna - 37 stopinj) mu hladimo obraz (predvsem čelo) nikoli ne hladimo glave, vsaj tako svetuje stroka, vrat, roke, noge, pustimo da se posušijo - to otroka hladi in znižuje temperaturo. Otroka lahko tudi ovijamo z mokrimi plenicami (roke, noge). (Domača lekarna priporoča ovijanje v kisove obkladke: zavij noge (meča, torej, do kolen) v brisačo prepojeno s kisom (sobna temperatura) ali pa ga skopaj v kisovi kopeli, ali pa narezan na rezine surov krompir pritrdimo s povojem na podplate.) Vsi obkladki so super, vendar samo kot dopolnilo kemikalijam, žal. Pri otrocih brez krčev se seveda lahko uporabljajo samostojno

Dlani in stopala ima ponavadi otrok, ki ima visoko vročino, vroča in v tem primeru hladimo tudi te. Ko pa so otrokova stopala in dlani mrzli (ledeni), je nevarnost vročinskih krčev. V tem primeru otrokove dlani in stopala ogrevamo z volnenimi rokavičkami in nogavičkami. Dlani in stopala so hladni, ko vročina narašča. Ko doseže svoj nivo, postanejo dlani in stopala topla, torej to pomeni, da je vročina dosegla vrh in ne bo naraščala. Niti pod razno jih ne segrevamo z ničemer in otroka ne oblačimo v nogavičke in rokavičke. Stopala in stegna je dobro imeti odkrita, da spremljamo stanje. Na stegnih se ob naraščanju vročine pojavijo tudi modre maroge v obliki celic.

2. Otrok mora čimveč piti (primeren je mlačen in ne vroč čaj (npr. lipov ali bezgov, ki znižujeta temperaturo)). Tekočina zbija telesno temperaturo.

3. Vročino začnemo zbijati s kopanjem (pri 38 stopinjah). V banjo natočimo vodo (37 stopinj) potem pa počasi dolivamo mrzlo vodo tako, da po 20-tih minutah do pol ure voda doseze okrog 30-32 stopinj. Če otrok dregeta, naj bo voda toplejša (ponavadi, ko ima otrok 40 stopinj, je voda 37 stopinj zanj premrzla - v tem primeru začnemo z malo toplejšo vodo npr. 38 stopinj in počasi dodajamo hladno vodo). Paziti pa je potrebno, da se otrok pri kopanju dodatno ne prehladi, da je soba dovolj topla (cca. 20 stopinj). 20 stopinj je premrzlo, prostor ima naj ca. 22 stoponj. Otrok naj se v vodi igra (če se le lahko), poleg tega ga polivajmo z vodo ali pa božamo z mokrimi rokami in pustimo, da voda izhlapi. S tem ga lahko precej ohradimo. S kopanjem bodite vsekakor zelo previdni in zmanjšujte temperaturo po pol stopinje.

4. Če temperatura še vedno narašča (čez 38,3), je treba otroka obvezno sleči in mu dati svečko Paracetamola v ritko (ko mu damo svečko v ritko, je potrebno obvezno ritko skupaj tiščati še 3 minute, da svečka ne uide ven). Poleg tega ga hladimo!!! S tem ravnanjem lahko preprečimo vročinske krče!!! Sama iz svojih izkušenj lahko povem, da je pri 38,3 že velikokrat prepozno in otrok dobi krč. Vsekakor je potrebno reagirati prej. Pri taki temperaturi reagiramo v primeru, da otrok nima vročinskih krčev.

Zakaj je visoka vročina nevarna?
Nevaren je predvsem nagel dvig telesne temperature (pri majhnih otrocih se temperatura zelo hitro lahko dvigne tudi za nekaj stopinj), ki lahko povzroči vročinske krče in pa pregretje telesa, ki moti vse osnovne metabolne procese v našem telesu. Zato takrat otroka ne oblačimo preveč in ne izzivamo potenja. Ob vrocini je potrebno tudi vedno paziti, da otrok ne dehidrira - veliko piti! Ko se otrok začne potiti, je to kvečjemu dober znak: temperatura začne padati.

Kako merimo temperaturo pod pazduho?
Pazduha mora biti suha in termometer se ne sme dotikati oblačil. Merimo 4-5 minut.
To ni pravilo: elektroski termometri pač zapiskajo, ko je merjenje končano. Še najbolje je pa potegniti kakšnega starega, živosrebrnega /kupiti se dajo še na Hrvaškem/ iz zaloge, ker so daleč najbolj točni. Ne zaupajte termometrom tipa infrardeči, ker boste lahko ali prepozni ali zelo razočarani med ceno in natančnostjo merjenja. In ko ima otrok krče, mora biti termometer v hiši na rangu mercedesa.




Zdravila: paracetamol in voltaren svečke pri manjših otrocih. Pri večjih calpol ali lekador in namesto voltarenove svečke sirup ibrufen (ne vem če se dobi pri nas, nam je dala pediatrinja beli recept za v Avstrijo), vendar baje ta sirup ni tako učinkovit kot voltarenove svečke. In pa seveda stesolid, ki se ga hb po novem dobi tudi pri nas.
Če paracetamol ne prime, lahko damo vzporedno (ne glede na čas, ko smo dali paracetamol) voltaren, ker deluje na drugem principu. Količine vsakega zdravila pa vam itak predpiše zdravnik.n
 
In zakaj čakati 2 minutri pred doziranjem stesolida? Da si povečamo agonijo? Kar takoj ob nastanku krča ga dajte, je itak samo relaksator mišice.
 
V primeru, da se krč ponovi 3x,  navadno predpišejo EEG glave, da se izključijo epileptični napadi. Prav tako lahko pediater predpiše apaurinsko terapijo, torej otroku ob hitrem nastopu vročine doziramo en mali apaurin, ki mu sprosti mišice do take stopnje, da do krča ne pride.
 
Bodite pa pazljivi, ker se krči lahko pojavijo v več oblikah. Sploh ni nujno, da gre za krčenje in opletanje z udi. Moj otrok je samo otrdel in postal negiben, pač je bil v krču. Nobenega opletanja in pajtlanja. In zdelo se mi je, da ne diha :(


Načeloma se na tem forumu več ne javljam, ampak me je zmotil tale sestavek in ker vem, kako hudi so lahko vročinski krči za psiho staršev, si bom dovolila tole malo pokomentirati....glej odebeljene napise.


Vsem, ki ste ste to dali skoz, vam iz srca želim, da se vam krči nikoli več ne ponovijo. Vsem, ki pa te izkušnjue nimate pa želim, da tako tudi ostane.

< Sporočilo je popravil RIJA* -- 4.5.2011 23:43:59 >

clock-img

05.05.2011, 13:20

clock-img

sasi13

pencil-img

1020

hvala vam za vse odgovore. zelo rada preberem kako še drugi reagirate na vročino, ker jaz sem po vsem tem čisto panična ko vidim da imata vročino :(

tega res nikomur ne privoščim ker je pa zelo hud udarec za nas starše


_____________________________

JaN & AnŽeJ 12.6.2008

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem