cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Spanje

calendar-img

Bioritem
Novorojenček nima prirojene notranje ure, ki bi razlikovala med dnevom in nočjo. Sprva so obdobja spanja in budnosti razporejena enakomerno preko celega dneva (preko vseh 24 ur). Nevrološko dozorevanje pa postopoma vodi k vedno daljšim obdobjem spanja. Tudi sami lahko nekoliko vplivate na ritem spanja, in sicer tako, da se tekom dneva z dojenčkom čim več ukvarjate, ponoči pa umirjeno in v pridušeni svetlobi dojenčka hranite in previjate.
Prvi teden večina dojenčkov prespi od 14 do 18 ur dnevno, nato pa se potreba po spanju postopoma zmanjšuje in konec prvega meseca večina spi 12 do 16 ur na dan. Na urnik spanja vplivajo lakota, obdobja nenadne rasti in motnje iz okolja. Ponavadi dojenček spi dve do štiri ure skupaj (tudi ponoči), nato se lačen prebudi. Čez dan mu v obdobjih njegove budnosti posvetite čim več pozornosti, zadržujte se v svetlem in ne pretihem prostoru. Nikar se ne trudite utišati normalnih vsakodnevnih zvokov, kot so radio, telefon ali gospodinjski aparati. V prvih tednih bo dojenček najverjetneje začel kazati znake utrujenosti po približno dveh urah budnosti. Bodite pozorni na mencanje oči, temne kolobarje pod očmi in vlečenje za ušesa. Če boste z uspavanjem predolgo odlašali, lahko postane dojenček preutrujen in bo kasneje zaradi preutrujenosti težje zaspal.
 
Nasveti za sladko spanje
Med dojenčkovim spanjem čez dan ne hodite po stanovanju po prstih in se ne pogovarjajte šepetajoče. Dojenček naj spi ob zvokih, ki so del vsakodnevne rutine v vašem gospodinjstvu, sicer se lahko kasneje pojavijo težave s prebujanjem že ob najmanjšem hrupu.

Zdrav novorojenček, ki je sit in mu je udobno, lahko spi kjerkoli in kolikor potrebuje. Načeloma potrebujejo novorojenčki približno dvakrat več spanja kot odrasli. Večji delež spanja kot pri odraslih predstavlja aktivno (REM) spanje, to je faza, ko spimo bolj plitvo in sanjamo. Za vašega otroka takšno spanje pomeni sproščeno telo, dejavne možgane in veliko sanj. Ta vrsta spanja naj bi bila bistvena za hiter razvoj možganov, saj dojenček v tej fazi spanja predeluje in ureja nova spoznanja, ki jih je pridobil v času budnosti. Tedaj ob množici informacij ni bilo časa za urejanje. Ker je v aktivni fazi spanje bolj plitvo, se dojenčki v tej fazi hitro zbudijo. Nasprotno pa jih med globokim spanjem težko prebudite, če pa jih že, so jokavi. Med spanjem se tudi sprošča glavnina rastnega hormona, tako da med spanjem otroci tudi rastejo v dolžino. V prvem mesecu življenja velika količina spanja omogoča hitrost rasti tudi do enega milimetra na dan. Spanje je tudi čas za trening mišic in avtomatizmov, večkrat boste med spanjem opazili nasmeh ali druge grimase. Dojenčki so si med seboj različni, vsak ima svoj bioritem ter drugačne potrebe in navade glede spanja. Starši najbolje poznajo svojega otroka in najbolje vedo, kaj dojenčku in tudi njim samim najbolj ustreza in si tako poskušajo urediti dnevni in nočni ritem spanja.

Priporočljiva je uvedba vsakodnevne večerne rutine, ki bo dojenčku sčasoma dala vedeti, da se približuje čas nočnega počitka. To je lahko preoblačenje v pižamico, nežno petje uspavanke in pa seveda veliko nežnosti in ljubkovanja, okolje naj bo tišje kot preko dneva. Večerno rutino in hranjenje je najbolje opravljati v spalnici (v prostoru, v katerem bo dojenček spal), ki naj bo osvetljena le z večerno lučko. Lučka naj oddaja dovolj svetlobe za nočna hranjenja in po potrebi previjanja. Najpogostejša rutina pred spanjem je kopel (seveda po zacelitvi popka), ki dojenčka umiri in prijetno utrudi, po kopeli lahko otroka še nežno zmasiramo. Na koncu naše večerne rutine otroka še nahranimo in med hranjenjem večina dojenčkov zaspi. Ne pozabite podreti kupčka (kljub temu, da dojenček spi), saj bi ga zrak lahko tiščal v trebuščku in ga kasneje zbudil, ali pa bi celo polil nekaj mleka, kar bi ga najverjetneje tudi zbudilo. Spi naj v polbočnem položaju ali na boku, nikoli pa ne v trebušnem položaju (večje tveganje za smrt v zibki), pokrit naj bo le do višine prsnega koša. Če je soba, kjer otrok spi, daleč stran od prostora, kjer se zadržujete vi, vam bo v veliko pomoč elektronska varuška.
Ponoči se med obdobji budnosti ne igrajte in ne pogovarjajte z dojenčkom, ne prižigajte dodatnih luči in skušajte biti čim manj hrupni. Nahranite ga in ga nežno ljubkujte, vaša bližina ga bo pomirila, da bo lažje nazaj zaspal. Prav tako bo lažje nazaj zaspal, če ga ne pustite predolgo jokati. Dojenček pa se ne zbudi vedno le zaradi lakote, ampak tudi če ga zebe oziroma mu je vroče, ali pa vas preprosto pogreša in si želi vaše bližine.

Nošenje in zibanje
Če dojenčka uspavate z nošenjem in zibanjem, zvečer verjetno manj joka in prej zaspi, vedeti pa morate, da ga boste te razvade morda težko odvadili, ko bo nekoliko zrasel in si boste želeli, da bi zaspal v posteljici. Poleg tega pa zna nošenje pred spanjem trajati vedno več časa, prav tako pa se zna zgoditi, da se dojenček prebudi iz rahlega spanca takoj, ko ga položite v posteljico.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem