cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Zdravje in nega

calendar-img

Apgarjeva lestvica
Babica (oziroma pediater, če je ob rojstvu prisoten) oceni novorojenčka po Apgarjevi lestvici in sicer po eni in po petih minutah. Na lestvici od 0 do 2 oceni dojenčkovo barvo kože, dihanje, srčni utrip, mišični tonus in refleksno odzivanje. Nato točke sešteje in tako dobi oceno, ki je med 0 in 10. Ocena služi kot kazalec, v kakšnem stanju oziroma kondiciji je vaš novorojenček v trenutku ocenjevanja in ali potrebuje zdravniško pomoč. Ocene od 0 do 3 so nizke in takšni dojenčki ponavadi potrebujejo takojšnjo zdravniško pomoč, na drugi strani pa ocene od 7 do 10 predstavljajo dojenčke v dobri kondiciji, ki ne potrebujejo dodatnega nadzora. 

Obisk patronažne sestre
Naslednji dan po odpustu iz porodnišnice vas bo obiskala patronažna sestra. Cilj dela patronažne sestre je zdrav psihofizični razvoj otroka in pravočasno odkrivanje dejavnikov, ki bi ga lahko ovirali. Njeno delo vključuje praktično učenje in obsežno svetovanje, prilagojeno razmeram v domačem okolju in potrebam matere in otroka. Svetuje glede dojenja, skrbi za dojenčka, oskrbi njegov popek in ponavadi dojenčka prvič okopa (seveda po popolni zacelitvi popka).

Zlatenica
Pri približno tretjini novorojenčkov se okrog tretjega dneva po rojstvu pojavi fiziološka zlatenica (rumeno obarvanje kože in očesnih beločnic), ki je posledica kopičenja bilirubina (to je produkt razgradnje rdečih krvnih celic in se razgrajuje v jetrih; pri novorojenčku nastane več bilirubina, kot ga lahko njegova nezrela jetra predelajo). Blažja zlatenica izgine v nekaj dneh sama in ne zahteva zdravljenja, težje oblike pa se uspešno zdravijo z obsevanjem dojenčka z modro svetlobo.

Sistematski pregled
Namen sistematskih pregledov je spremljanje rasti in razvoja, ugotavljanje telesnega in duševnega zdravja s ciljem zgodnjega odkrivanja bolezni in motenj, da bi tako dosegli možnost zgodnjega ukrepanja, zdravljenja in rehabilitacije. Prav tako je namen odkrivanje neugodnih socialnih dejavnikov in nezdravih življenjskih navad v družini ali v okolju, v katerem otrok živi. Pregledi v predšolskem obdobju so v starosti 1, 3, 6, 9, 12 in 18 mesecev ter v 3. in 5. letu. Na prvi sistematski pregled ob dopolnjenem prvem mesecu starosti so starši napoteni iz porodnišnice. Ob pregledu se boste najprej srečali z medicinsko sestro, ki bo pripravila otrokov zdravstveni karton, otroka stehtala, izmerila dolžino ter obseg glavice in prsnega koša. Izbrani pediater se bo z vami najprej pogovoril o poteku nosečnosti, poroda in prilagoditvi na novega družinskega člana. Pomembno je, da vsa morebitna vprašanja, opažanja, skrbi zaupate izbranemu zdravniku, da boste mirni in zadovoljni. Sledil bo natančen pregled dojenčka.

Cepljenje
V Sloveniji je za otroke in mladostnike obvezno cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, haemophilusu influenzae tipa b, ošpicam, mumpsu, rdečkam in hepatitisu B. Novorojenčki so ob rojstvu cepljeni proti tuberkulozi le, če je mama med nosečnostjo zbolela za tuberkulozo ali če se je družina v zadnjih petih letih priselila iz območja z visoko incidenco tuberkuloze.

Moj novorojenček ima dolge nohte
Novorojenčki  imajo pogosto dolge nohte (nekateri se že rodijo popraskani), zato je priporočljivo, da jim na roke nataknete posebne rokavičke ali v ta namen enostavno uporabite nogavičke in tako preprečite, da bi se z nohti popraskal po obrazu. Glede prvega striženja nohtov se posvetujte z babico ali pediatrom, za pomoč lahko prosite tudi patronažno sestro. Nohte boste najlažje strigli takrat, ko bo otrok spal. Vedno uporabljajte posebne škarjice za dojenčke, ki imajo zaobljeno konico in so brez ostrih robov. Čeprav vas bo striženja drobcenih nohtov na nežnih malih prstkih strah, je to opravilo potrebno, saj se sicer lahko otrok grdo opraska.

Nespuščena moda (testisi)
Moda se razvijejo v trebuhu, iz trebušne votline se začnejo spuščati okrog 34. tedna gestacije. Pri približno 4 % donošenih in pri 30 % nedonošenih fantkov ob rojstvu moda še niso spuščena, večinoma pa se spustijo do starosti 6 mesecev. Če se moda ne spustijo sama do starosti enega leta, je potrebno zdravljenje. V večini primerov z operacijo modo, ki je ostalo v trebušni votlini, pravilno namestijo v mošnjo. Zdravljenje je nujno, saj lahko nespuščeno modo povzroči neplodnost, velika pa je tudi možnost rakave preobrazbe.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem