cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Spanje

calendar-img

Dojenček že razlikuje med dnevom in nočjo, tako da vedno več spi ponoči (okrog 10 ur), potrebuje pa še tri približno dvourne dremeže čez dan. Večina dojenčkov se ponoči še zbuja dva- do trikrat za hranjenje, nekateri pa že spijo tudi 6 ur skupaj, kar večina dojenčkov doseže v starosti 5 ali 6 mesecev, nekateri pa šele po prvem letu.

Sladko spančkaj
Po približno dveh urah budnosti dojenček najverjetneje začne kazati znake utrujenosti (mencanje oči, temni kolobarji pod očmi in vlečenje za ušesa). Pazite, da znakov ne spregledate, saj preutrujen dojenček težje zaspi in bolj nemirno spi.
Vztrajajte pri vsakodnevni večerni rutini, če je pa še niste uvedli, pa vam priporočamo, da to storite čim prej.
Pomembno je, da dajete dojenčka spat v polbočnem položaju ali na boku, nikoli pa ne v trebušnem položaju. Spanje na trebuščku namreč predstavlja večje tveganje za nenadno smrt dojenčka v zibki. 

 Če dojenčka uspavate z nošenjem in zibanjem, zvečer verjetno manj joka in prej zaspi, zavedajte pa se, da ga boste te razvade morda težko odvadili, ko bo nekoliko zrasel in si boste želeli, da bi zaspal v posteljici. Poleg tega zna nošenje pred spanjem trajati vedno več časa, prav tako pa se zna zgoditi, da se dojenček prebudi iz rahlega spanca takoj, ko ga položite v posteljico. Nastopil je čas, da mu date priložnost, da poskusi sam zaspati v posteljici.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem