cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Zdravje in nega

calendar-img

Zobje
Med 6. in 12. mesecem oziroma ko otroku izraste prvi zob, lahko obiščemo zobozdravnika, ki nam bo svetoval glede pravilne prehrane in higiene ter opozoril na morebitne posebnosti pri našem otroku. Zobe začnemo umivati takoj, ko izrastejo. Na začetku lahko uporabimo mehko krpo ali gazo, ki jo omočimo z vodo in ovijemo okoli prsta ali gumijast naprstnik. Kasneje začnemo uporabljati primerno zobno ščetko, a brez zobne paste. (več si lahko preberete v prejšnjih mesecih)

Če še dojite, ne opustite dojenja zaradi rasti zob. Ko vas dojenček ugrizne, vedite, da tega ni naredil nalašč. Dojenje prekinite in odločno recite ne. Dojenček bo iz tona glasu ugotovil, da je naredil nekaj narobe.

Nega bolnega otroka
Bolan otrok je zahtevnejši, slabe volje, jokav, zato moramo biti do njega potrpežljivi in pozorni bolj kot običajno. Kljub temu, da ima morebiti visoko vročino, ga ne puščajte v sobi samega, temveč mu pripravite ležišče tam, kjer se največ zadržujete. Tako ne bo osamljen in ves čas ga boste imeli pod nadzorom. Pri visoki vročini je pomembno, da ga s pretiranim segrevanjem prostora ali oblačenjem ne pregrejete. Le-to lahko povzroči vročinski krč. Pije naj veliko tekočine ali naj liže ledene lizike. Če nima teka, se ne sekirajte, pomembno je da dovolj pije, sicer lahko dehidrira.

Visoka temperatura
Otrokova normalna telesna temperatura je 37 stopinj C in občasno niha. Vročina je najpogostejši bolezenski pojav pri otrocih, ki se pojavi ob nalezljivih in nenalezljivih boleznih. Temperaturo je potrebno izmeriti, če se nam zdi otrok vroč (to začutimo že, če potipamo čelo). Merimo jo pod pazduho in ne v ustih (tam je temperatura višja za 0,6 stopinj C).
Visoka temperatura pomeni, da se telo bori z okužbo. Znižamo jo tako, da otroka slečemo oz. oblečemo v lahka oblačila in ga pokrijemo le z rjuho, v sobi pa naj bo hladno. Damo mu za njegovo starost priporočeni odmerek paracetamola. Ob vsaki visoki vročini seveda pokličite svojega pediatra in se z njim posvetujte.

Kaj je paracetamol?
Paracetamol (v obliki svečk ali sirupa) znižuje povišano telesno temperaturo in lajša oziroma odpravlja blage do zmerne bolečine. Uporablja se pri dojenčkih in otrocih z vročinskimi in/ali bolečinskimi stanji, npr. pri povišani telesni temperaturi po cepljenju, pri gripi, prehladu, glavobolu. Izdaja se v lekarnah brez recepta. Parecetamol dobite v obliki svečk, a jih  ne smete dajati otroku sočasno z drugimi zdravili, ki vsebujejo paracetamol. Stranski učinki so redki in običajno blagi, pomembno je, da si pred uporabo dobro preberete navodila za uporabo in jih dosledno upoštevate.

Še o antibiotikih
Antibiotiki ne učinkujejo proti vsem boleznim. Uničujejo bakterije, ne pa virusov, zato moramo pri  virusnih boleznih (prehlad, norice, peta bolezen, viroze, …) enostavno počakati, da minejo. Predpisana zdravila skrbno odmerjajte in mu jih ne mešajte v pijačo ali hrano, saj ni rečeno, da jo bo popil ali pojedel.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem