cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Razvojni mejniki

calendar-img

Odnos do vrstnikov
Otrok je rad v družbi svojih najbližjih in je vesel, če se mu pridružite pri igri, ne zna se pa še igrati z drugimi otroci. Enajstmesečni otroci se lahko igrajo drug ob drugem, a še vedno se bo igral vsak zase. To pa ne pomeni, da ne more priti do prepirov. Otrok namreč še ne razume, da ne more imeti igrače, s katero se igra drug otrok, ne zna še deliti stvari. Osredotočen je namreč nase in na svoje želje in potrebe, ne zna se še vživeti v občutke drugih ljudi.

Motorika rok
Pa poglejmo še, kaj zdaj že zmorejo drobne ročice. Držanje žlice je pravi izziv, pustite mu trenirati, čeprav bo več hrane končalo na oblačilih in na pohištvu ter na tleh kot pa v ustih. Čeprav prijema žlico (in druge predmete) z obema rokama, se že kaže dominantnost ene (ponavadi desne) roke. Z malo pomoči zna že lepo piti iz skodelice, pomaga pri oblačenju, zna pomahati pa-pa.

Že stojim
Večina otrok lahko samostojno stoji za nekaj sekund pri 11 do 12 mesecih starosti (problem je v ravnotežju), večina shodi pri 12 do 15 mesecih, ob tem imajo roke zaradi lovljenja ravnotežja še dvignjene. Hojo z izmeničnimi gibi rok in nog večina obvlada v drugi polovici drugega leta. Kot vidite, je skrb, če vaš otrok še ni shodil, popolnoma odveč.
Je pa otrok med hojo ob opori vedno bolj samozavesten, zato se že upa nekoliko bolj oddaljiti od opore, sčasoma prestopa tako, da se opore drži le še z eno roko (predvsem si pomaga pri ravnotežju), naposled pa – kar tako željno pričakujete – se spusti in zakoraka svoje prve korake popolnoma samostojno. Za otrokovo »telovadbo« vam torej v tem času ni potrebno posebej skrbeti, saj je tako navdušen nad samostojnim premikanjem po prostoru, da preživi večino časa v gibanju. Se pa potrudite vsak dan (če je primerno vreme) najti čas za različne aktivnosti na svežem zraku. Lahko se igrata na trati pred hišo ali v parku, vesel bo tudi igre v peskovniku ali v bazenčku. 
Govor
Okoli prvega leta otrok izgovori prve prave besede (najpogosteje mama, ata, avto, imena živali, kruh in druga hrana), prepozna in razume pa jih že veliko več (v povprečju med dvajset in petdeset). Odzove se na preprosta navodila, še posebej, če so povezana z gestami (na primer pridi k mamici, daj pa-pa, …).
Do konca prvega leta se razvijejo samoglasniški glasovi in soglasniški glasovi za P, B, M, N, J, T, D, G in V. Ostali soglasniški glasovi se razvijejo kasneje, pri večini do petega leta.
Nikar ne primerjajte govora svojega otroka z vrstniki, med posameznimi otroci so v razvoju govora namreč lahko zelo velike razlike.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem