cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Zdravje in nega

calendar-img

Alergije na hrano
Pod imenom alergije na hrano se skrivajo vse alergijske reakcije, ki jih povzročijo prehrambeni alergeni. Najpogostejši povzročitelji alergij pri otrocih so kravje mleko, soja (otroci, ki so alergični na kravje mleko so ponavadi alergični tudi na sojo), jajca, arašidi, orehi, lešniki, jagode, čokolada, ribe in drugi morski sadeži.
Alergija na hrano se lahko kaže z reakcijo prebavil (slabost, bruhanje, driska), kožnimi spremembami (izpuščaji po koži) ter redko tudi s težavami pri dihanju (vodeni nahod, težko dihanje). Redke, a možne so tudi najtežje oblike alergije, ki se kažejo z anafilaktično reakcijo in lahko celo ogrožajo življenje.

Pogosteje se alergija pojavi pri dojenčkih, katerih starši so alergiki. Dojeni otroci so redkeje prizadeti kot dojenčki, hranjeni z mlečnimi mešanicami. Otroci velikokrat alergijo na hrano prerastejo (okrog tretjega leta), pogosto pa se kasneje pri njih pojavijo alergije na druge snovi v okolju (cvetni prah, pršica, živalska dlaka, ...), ki se kažejo predvsem kot težave z dihali.

Zobje
Med 6. in 12. mesecem oziroma ko otroku izraste prvi zob, lahko obiščemo zobozdravnika, ki nam bo svetoval glede pravilne prehrane in higiene ter opozoril na morebitne posebnosti pri našem otroku. Pozanimajmo se, kje v naši bližini je za to usposobljen zobozdravnik in se naročimo za svetovanje. Če otrok uporablja stekleničko in stalno po malem pije iz nje, jo napolnite z vodo, ne s sokom ali mlekom. In poskusite ga čim prej odvaditi te razvade. Škodljivo je predvsem, če otrok zaspi s stekleničko v ustih. Poleg tega, da se mu lahko pošteno zaleti, sladka tekočina iz stekleničke počasi mezi v otrokova usta, se tam zadržuje, razgrajuje, spreminja v kislino in povzroča steklenično zobno gnilobo oziroma karies zgodnjega otroštva. Zobe začnemo umivati takoj, ko izrastejo. Na začetku lahko uporabimo mehko krpo ali gazo, ki jo omočimo z vodo in ovijemo okoli prsta ali gumijast naprstnik Kasneje začnemo uporabljati primerno zobno ščetko. Zobne paste ni potrebno uporabljati, dokler se otrok ne nauči izpljuniti slino iz ust.

Če še dojite, ne opustite dojenja zaradi rasti zob. Ko vas dojenček ugrizne, vedite, da tega ni naredil nalašč. Dojenje prekinite in odločno recite ne. Dojenček bo iz tona glasu ugotovil, da je naredil nekaj narobe.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem