cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Dobro je vedeti

calendar-img

Spodbujanje samostojnosti
Karkoli malček počne, v vsem bi bil rad samostojen. Ne glede na to, da smo v dvomih, ali bo kos nalogi, moramo njegovo samostojnost spodbujati, saj mu tako krepimo samozavest. Starši moramo biti v takih primerih zelo potrpežljivi. Otroku lahko na primer pustimo, da se poskuša umiti sam. Pravzaprav nikoli ni prezgodaj, da bi, z omejitvami seveda, otrok poskusil kaj takega. Zvečer pred spanjem naj si sam umije obraz, med tuširanjem naj si sam vtre milo v telo. Vaša naloga je, da pazite, da mu na mokri podlagi ne bo spodrsnilo. Pozorni morate biti, da se slučajno ne bi opekel s preveč vročo vodo. Oblačila, ki se pri samostojnem umivanju zmočijo, pa je treba preobleči, da ne bi prišlo do prehlada.
Ne pozabite si vzeti dovolj časa, saj otrokovi samostojni poskusi opravil lahko trajajo neskončno dolgo. In če se bo kje zalomilo, hitro priskočite na pomoč. Neuspešno izvedena naloga namreč malčku lahko povzroči takšno razočaranje, da bo planil v neutolažljiv jok.

Navajanje na kahlico Pravega odgovora na vprašanje, kdaj je pravi čas za kahlico, pravzaprav ni. Pomembno pa je, da se otroci navadijo na čistost z ljubečo podporo staršev, ki ne sme obsegati pritiskov oziroma kazni. Večina otrok je na »čistost« (ne glede na to, ali potrebo opravlja na kahlici ali na stranišču) pripravljena med 24. in 36. mesecem. Fizično so na uporabo stranišča ali kahlice pripravljeni takrat, ko znajo sami sprožiti izločanje. Prav tako morajo znati sami sleči hlačke in zlesti na kahlico ali straniščno školjko. Čustvena pripravljenost pa pomeni, da se mora malček sam zavestno odločiti, da bo šel na stranišče ali na kahlico in to dejanje ponavljati. V tem času so otroci tako zelo navdušeni nad idejami, ki se rodijo v njihovi glavi, da bodo morda celo odklanjali tiste, ki jih boste predlagali vi.  (več si lahko preberete v članku "Navajanje na kahlico")  

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem