cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Dojenje in dodajanje

calendar-img

DOJENJE
Ritem hranjenja

Dojenček si je že ustvaril svoj ritem hranjenja, v tretjem mesecu večina potrebuje 6 do 8 obrokov dnevno (v 24 urah). Večina dojenčkov se ponoči še zbuja dva- do trikrat za hranjenje, nekateri pa že spijo tudi 6 ur skupaj. Dojenčkova potreba po hrani običajno nenadoma poraste pri treh ali šestih tednih in pri treh mesecih oziroma kadarkoli v času razvoja. To so povsem naravni preskoki, ki so del razvoja in se kažejo kot želja po pogostejšem dojenju.

Bolečine v dojkah
… so večinoma posledica nepravilne tehnike dojenja. Če imate razpokane bradavice in morate zaradi bolečin za kakšen dan prekiniti dojenje, si mleko iz dojke redno (vsake 3 ure) izbrizgajte. Bradavice si vedno umivajte le z mlačno vodo, ne uporabljajte mila ali alkoholnih razkužil.

Pri bolečih, prepolnih in nabreklih dojkah ter pri zamašenih mlečnih kanalih (majhne, boleče zatrdline v dojkah) oblivajte dojke s čim toplejšo vodo, narahlo jih masirajte, odvečno mleko iz dojk izbrizgajte, da postanejo mehke (najenostavneje bo vse to opraviti pod čim bolj toplo prho). Z dojenjem nadaljujte čim pogosteje.
Če opazite rdečo in na pritisk zelo bolečo zatrdlino v dojki, imate ob tem povišano telesno temperaturo nad 38,4° C in se na sploh slabo počutite, je vaša dojka vneta (mastitis). Čim prej obiščite zdravnika, saj je potrebno antibiotično zdravljenje.

DODAJANJE
Hranjenje po steklenički
Če dojenje ni mogoče ali ste se odločili, da ne želite dojiti, je najboljše nadomestilo vašega mleka tovarniško izdelano prilagojeno mleko za dojenčke. V tretjem mesecu ima večina dojenčkov že izdelan ritem hranjenja, potrebujejo okrog 6 obrokov dnevno (približno vsake 3 ure). Večina dojenčkov se ponoči še zbuja dva- do trikrat za hranjenje, nekateri pa že spijo tudi 6 ur skupaj. Glede količine mleka pri posameznem obroku upoštevajte navodila na ovoju, vedite pa, da dojenček ni vedno enako lačen, zato ga ne silite, da popije vso pripravljeno količino mleka, če tega ne želi.
 
Več o hranjenju dojenčka in o podiranju kupčka si lahko preberete v uvodnem prvem mesecu.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem