cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Prehrana

calendar-img

Enoten jedilnik za celo družino
Starši smo odgovorni, kaj, kdaj in kako ter kakšno hrano ponudimo otroku na krožniku. Otroci imajo najraje škrobne jedi (krompir, riž, testenine, kruh), manj pa marajo meso in zelenjavo. Ne silite ga s hrano, ki je ne mara, vseeno pa ne popuščajte v celoti s prilagoditvijo jedilnika samo zanj. Jedilnik naj bo enoten za celo družino.

V tem starostnem obdobju je otrok pripravljen sodelovati in poskusiti kaj novega. Otroku večkrat ponudite raznovrstna nova živila in ga pri tem spodbujajte. Pogosto so izbirčni tisti otroci, ki so imeli premalo priložnosti za okušanje različnih jedi ali pa so jih starši s hrano silili. Pustite mu priložnost za učenje. Nič ni narobe, če hrano pusti na krožniku. Otrok naj preneha jesti, ko je sit, in naj je, ko je lačen. Hrana nudi otroku zadovoljstvo, ugodje in varnost, hkrati pa je nujno potrebna za njegovo rast in razvoj. Družinski obroki brez neskončnih prerekanj in slabe volje so rituali, ki otroku veliko pomenijo in so tudi odlična priložnost za učenje zdravih prehranskih navad.

Lepo vedenje tudi za mizo
Osvajanje pravil lepega vedenja za mizo je dolgotrajen projekt in naložba za prihodnost. Hvala, prosim, dober tek, ki jih bo otrok osvojil, če jih boste uporabljali tudi vi, starši. Pri družinskem obroku se lepo sedi za mizo. Naučite ga, da se s polnimi usti ne govori ter da se s hrano ne igra. Vztrajate, da se pri jedi uporablja pribor in ne roke. Za trud in lepo obnašanje ga pohvalite, saj je v tej starosti pohvala zelo pomembna. Če se neprimerno obnaša in kljub mirnemu opozorilu ne preneha, naj odide v svojo sobo za nekaj minut. Otrok se mora še naučiti, da je družinski obrok prijeten družabni dogodek. S siljenjem, kričanjem in neprestanim sitnarjenjem boste naredili medvedjo uslugo sebi in otroku. Postaviti morate jasne meje; kontrolirati morate situacijo in ne otroka. Predvsem pa otroka ne smete nikoli pohvaliti, ker je pojedel vso hrano na krožniku. Otrok naj je hrano zato, ker je lačen, in ne z namenom, da bo ustregel vam, ali celo zato, da bi si prislužil sladico.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem