cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Zdravje in nega

calendar-img

Drugi sistematski pregled
V starosti treh mesecev se opravi drugi sistematski pregled, na katerega je dojenček naročen ob prejšnjem pregledu. Obsega pregled dokumentacije, razgovor o otrokovem počutju in morebitnih težavah ter natančen pregled otroka, vključno z merjenjem teže, dolžine, obsega glavice. Pri treh mesecih je dojenček tudi prvič cepljen, in sicer proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in hemofilusu influence. V Sloveniji je za otroke in mladostnike obvezno cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, hemofilusu influence tipa b, ošpicam, mumpsu, rdečkam in hepatitisu B. Ob cepljenju boste dobili knjižico o cepljenju, kamor boste prejeli vpis ob vsakem cepljenju otroka. Prav tako se v tem mesecu opravi kontrolni ultrazvočni pregled kolkov (prvi je bil opravljen pred odhodom iz porodnišnice).

Namen sistematičnih pregledov Namen sistematičnih pregledov je spremljanje rasti in razvoja, ugotavljanje telesnega in duševnega zdravja s ciljem zgodnjega odkrivanja bolezni in motenj, da bi tako dosegli možnost zgodnjega ukrepanja, zdravljenja in rehabilitacije. Prav tako je namen odkrivanje neugodnih socialnih dejavnikov in nezdravih življenjskih navad v družini ali v okolju, v katerem otrok živi. Pregledi v predšolskem obdobju so ob dopolnjenem 1., 3., 6., 9., 12. in 18. mesecu starosti ter 3. in 5. letu.

Prvi zobki, dober dan
Povečano slinjenje je lahko eden prvih znakov, da bodo otroku začeli izraščati zobje. Ne bodite pa v skrbeh, če tudi po nekaj mesecih slinjenja še ne boste zagledali zob v ustih. Otrok se lahko obilno slini tudi ob vtikanju igrač in drugih predmetov v usta.  Prvi mlečni zob začne navadno izraščati med 6. in 9. mesecem starosti. Odstopanje 4 mesece pod spodnjo ali nad zgornjo mejo ne pomeni nič posebnega. Deklicam izrastejo zobje v povprečju prej kot dečkom. Zgodnjo ali kasno rast zob podedujemo, prav tako kot podedujemo obliko in kvaliteto zob. Vprašajte svojo mamo in taščo, kako je bilo pri vas in pri možu, pa boste lahko predvideli, kdaj bo prvi zobek pokukal na dan pri vašem dojenčku.

Plenični izpuščaj
Veliko dojenčkov, ki so v plenicah, ima težave z vneto ritko – pojavi se plenični izpuščaj. Ni ga težko opaziti, koža na ritki in okrog spolovila je pordela, rdečina se lahko kaže tudi na mestih, kjer se plenička drgne ob kožo. Ob hujših oblikah vnetja je otrok siten in joka. Najpogostejši vzroki za nastanek vnetja pod plenico so visoka vlažnost, malo zraka, veliko bakterij v blatu in urinu ter drgnjenje plenice ob kožo. Najbolj učinkovito zdravilo je preprečevanje, in sicer s pravilno nego. Kožo ritke čistite redno in temeljito, tako da bo koža čim bolj čista in suha. Potrebna je pogosta menjava pleničk, ki morajo biti dovolj vpojne. Vneto ritko umivajte z mlačno vodo ali s kamilicami (ne uporabljajte vlažilnih oziroma čistilnih robcev), lahko jo kopate tudi v vodi z dodanim hrastovim lubjem (na voljo v lekarnah brez recepta). Otrok naj bo čim več časa brez plenice, saj zrak pripomore k hitrejšemu celjenju. Na suho kožo namažite zaščitno kremo in šele nato namestite svežo pleničko.

Vročinski osip
Vročinski osip so majhne rdeče pike, ki se pojavijo, kadar je otrok pregret. Pri dojenčkih je pogost. Pike se pojavijo v kožnih gubah in na obrazu, kjer se nabira pot. Ni nevaren in ga lahko zdravimo doma.
Zdravljenje:
Otroka manj pokrijte, okopajte ga v mlačni vodi in mu dajte sredstvo za zniževanje temperature (če jo ima).

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem