cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Razvojni mejniki

calendar-img

Obvladovanje glavice in telesa
Dojenček z obvladovanjem glave nima več težav, tako da vaša opora glavici ni več potrebna. Zdaj ob ležanju na trebuhu dviga trup že ob opori iztegnjenih rok. Pravimo, da pase kravice. Iz tega položaja se večina lahko tudi prevali na hrbet (večina dojenčkov prej osvoji obrat s trebuščka na hrbet). Zagotovite mu varno okolje za raziskovanje in osvajanje novih veščin, saj je v tej starosti dojenček radoveden in navdušen raziskovalec. Dovolj bo že velika odeja (še boljše pa blazina), ki jo razprostrete na tleh ali zunaj na travi. H gibanju (obratu, plazenju) ga spodbudite z igračko, ki jo položite malo izven dosega dojenčkov rok.

V ležečem položaju na hrbtu kaže z dvigovanjem glave težnjo po dvigu v sedeč položaj. Vedno bolje obvladuje svoje telo, gibi udov so manj okorni, vse manj je refleksnih gibov, njegovo vedenje postaja namerno, hoteno. Z nogami intenzivno brca, vse bolj se zvija, maha z rokami, vse to pa pomaga pri razvoju in krepitvi mišic.
Igrače prijema s celo dlanjo, še posebno je zadovoljen, ko sam doseže želeni predmet. Igrače med držanjem opazuje, vedno pogosteje pa mu jih uspe spraviti tudi v usta. Za kar nekaj časa se uspe zamotiti z opazovanjem in igranjem z lastnimi prstki. 
Uživa, če ga dvignete v sedeč položaj, ob tem seveda potrebuje še veliko podpore, zato je najbolje, da sedi v naročju odraslega.

Dojenčkova komunikacija
V starosti štirih mesecev se začne dojenček glasno smejati, temu pa kmalu sledi še glasno cviljenje. Na znan glas in na nasmeh se odzove z nasmehom in s čebljanjem, pogosto je njegovo obnašanje v prisotnosti tujcev (oziroma ljudi, ki jih vidi redkeje) bolj zadržano, najbolj razigran je v družbi staršev.
Opazovanje dogajanja v okolici in čebljanje je pogosto najljubša zabava dojenčka pri tej starosti. S čebljanjem želi pritegniti pozornost staršev in vzpostaviti stik z njimi. Pozorno posluša, ko se z njim pogovarjate, in opazuje vaš obraz. Ko prenehate govoriti, vam odgovori z najrazličnejšimi zvoki in nasmehom. Zelo nazorno pokaže, da uživa ob nežnostih in druženju s starši.
Razvoj glasov
Počasi se samoglasniškim glasovom pridružijo še soglasniški. V prvem letu se razvijejo glasovi za P, B, M, N, J, T, D, K, G in V. Večinoma dojenčki odkrijejo po en ali dva glasova hkrati in potem neutrudno ponavljajo zloge, kot na primer ma-ma-ma ali da-da-da. Čeprav vas bo prvi ma-ma popolnoma očaral, morate vedeti, da otrok še ne razume pomena besed, to sledi šele okrog prvega rojstnega dneva. Skušajte se dojenčku čim več posvečati in se z njim čim več pogovarjati, saj je otrokov govorni razvoj zelo odvisen od količine njemu namenjenega časa. Dojenček se rad zabava s čebljanjem, pogosto pa glasove uporablja tudi za pritegnitev pozornosti in za navezovanje stika s starši. 
Dojenčkova čustva
Dojenček že zna pokazati svoja čustva, in sicer s kombinacijo glasu, obrazne mimike in gibov telesa. Veselje že pokaže tudi z glasnim smehom in cviljenjem. Če mu kaj ni všeč, pa se obrne stran, odrine starše stran in umika pogled.
Ker dojenček iz vašega obraza že razbere osnovna čustva, skušajte biti čim več nasmejani. Z nasmehom dajete dojenčku občutek varnosti in gradite trdno vez med vama. Res je, da ne morete biti vedno nasmejani in dobre volje, a se je za dobro voljo vredno potruditi, saj z vsakim nasmehom pošljete dojenčku pozitivno energijo.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem