cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Spanje

calendar-img

Koliko spanja potrebuje?
Šestmesečni dojenček spi ponoči okrog 10 ur, potrebuje pa še dva približno dvourna dremeža čez dan. Večina dojenčkov spi ponoči že vsaj 5 do 6 ur skupaj, veliko pa se jih ponoči še zbuja enkrat do dvakrat za hranjenje, nekateri prespijo noč brez prebujanja (večinoma zaradi hranjenja) šele po prvem letu.
Dojenček si je zdaj že oblikoval svoj ritem spanja in budnosti (dnevni počitki ob približno istem času vsak dan, zvečer ima svojo uro za spanje in zjutraj svojo uro za zbujanje). Skušajte se držati urnika za dnevne počitke, hranjenje in uspavanje zvečer, saj bo dojenček načeloma lažje zaspal, če bo počitek vsak dan ob približno enakem času. Kadar je vaš dojenček zelo aktiven v času, ko naj bi že nekaj časa spal, vedno razmislite, če ni mogoče preutrujen, saj je njegova nenavadna dinamičnost lahko posledica utrujenosti. Zelo utrujeni dojenčki pogosto težje zaspijo in tudi bolj nemirno spijo.

Moj dojenček se ponoči prebuja
V tem obdobju je dojenček že močno navezan na starše, prav ta močna navezanost pa je lahko vzrok, da se dojenček začne ponoči prebujati in vas z jokom klicati, saj je prestrašen, ko niste ob njem. Najbolje, da v takšnih primerih počakate ob njegovi postelji, dokler ponovno ne zaspi. Vzrok za pogostejše prebujanje pa je lahko tudi lakota zaradi povečane porabe energije (hitra rast, velika aktivnost čez dan), lahko pa ga prebudi tudi nehoten obrat na trebuh.

Samostojno uspavanje
Za dober in dolg spanec je pomembno, da se zna dojenček sam uspavati. Če se vaš dojenček še ne zna, je to primeren čas za učenje. Možnih tehnik je več, katero uporabiti, pa je odvisno od odločitve staršev (nekateri pustijo dojenčka, da se izjoka sam, drugim je ljubše, da so v bližini in ga skušajo pomiriti, medtem ko poskuša zaspati v posteljici).
Vsekakor dajte dojenčku priložnost za vajo samostojnega uspavanja – položite v posteljico zaspanega, a ne spečega. Če ga boste namreč zvečer uspavali v naročju ali ob steklenički mleka, bo enako pričakoval in potreboval tudi ponoči, ko se bo zbudil. Prav tako bo dojenček potreboval vašo pomoč, če se bo zbudil drugje, kot je zaspal (če ga na primer uspavate v vaši spalnici, nato pa ga odnesete v njegovo sobo).    

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem