cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Uvajanje goste hrane

calendar-img

Dojenje
Dojenček, star šest mesecev, potrebuje ob mešani prehrani vsaj še 2 mlečna obroka dnevno (če je njegova glavna prehrana še vedno mleko, pa 5 do 6 mlečnih obrokov).
Večina dojenčkov ponoči že spi 6 ur skupaj, nekako po dopolnjenem šestem mesecu naj bi že bili sposobni prespati daljši interval brez potrebe po hrani. Veliko dojenčkov pa se ponoči še vedno enkrat do dvakrat zbuja za hranjenje.

Hranjenje po steklenički
Če dojenje ni mogoče ali ste se odločili, da ne želite dojiti, je najboljše nadomestilo vašega mleka tovarniško izdelano prilagojeno mleko za dojenčke. Zdaj lahko uporabljate že nadaljevalne mlečne mešanice (označene s številko 2), ki so malo gostejše in bolj sitostne; ni pa nič narobe, tudi če nadaljujete z začetno mlečno mešanico (označeno s številko 1).
Dojenček v sedmem mesecu potrebuje ob mešani prehrani vsaj še 2 mlečna obroka dnevno (če je njegova glavna prehrana še vedno mleko, pa 4 do 5 mlečnih obrokov). Po dopolnjenem šestem mesecu ni več potrebna sterilizacija stekleničk.
  Uvajanje goste hrane
Z uvajanjem mešane prehrane je najbolje začeti po dopolnjenem 6. mesecu, še posebej, če imate v družini nagnjenje k alergijam. Seveda ob uvajanju mešane hrane nadaljujemo z dojenjem oziroma s hranjenjem po steklenički.
Prav tako je ob družinski obremenitvi z alergijami potrebno nova živila še posebej skrbno uvajati, vedno v majhnih količinah in vsako živilo posebej v razmiku 3 do 4 dni (v prehrano dodajajte po eno novo vrsto živila oziroma novo živilo dodajte k že preizkušenim), da boste ob morebitni reakciji na hrano takoj vedeli, kaj je povzročitelj.

Primerna gosta hrana
Za začetek sta najbolj primerna sadje ali zelenjava. Večina staršev dojenčkom najprej ponudi sadni sok in nadaljuje s sadnimi kašicami. Najprimernejši sadeži za začetek so jabolka, hruške in banane, v nadaljevanju popestrijo jedilnik breskve, marelice, slive, melone, … Se je pa v začetku potrebno izogibati jagodičevju in citrusom. Sadje je priporočljivo ponuditi dopoldan, saj lahko povzroči trebušne krče ali drisko.
Od zelenjave sta za začetek najbolj primerna korenček in krompir, kmalu pa lahko na jedilnik dodate še bučke, brokoli, cvetačo, grah in ostalo zelenjavo.

Primerno začetno živilo, ki daje občutek sitosti, so tudi žitarice. Pazite le, da pred dopolnjenim 6. mesecem dojenčku ne ponujate hrane, ki vsebuje pšenico, ječmen, oves ali rž (to so žita, ki vsebujejo gluten), saj bi s tem pri vašem otroku povečali tveganje za nastanek celiakije. Med 4. in 6. mesecem torej lahko od žit uvedete v prehrano riž, koruzo in ajdo. Žitno-mlečne kašice so dobra zamenjava za mlečni obrok.

Meso uvajamo po dopolnjenem 6. mesecu in vedno po tem, ko smo že uvedli sadje in zelenjavo. Izberemo kvalitetno nemastno meso mladih živali, kot prvo je najbolj primerno piščančje. Z ribami ni potrebno hiteti (ponudite jih po 9. mesecu), ko jih izberete, naj bodo to bele ribe.

Po dopolnjenem 6. mesecu lahko dojenčku ponudite tudi trdo kuhan rumenjak (mehko kuhana jajca šele po prvem letu), jajčnega beljaka pa zaradi možnega nastanka alergije raje ne dajajte pred dopolnjenim 1. letom.
Pred dopolnjenim letom dojenčku NE ponujamo neprilagojenega kravjega mleka, jajčnega beljaka, medu, svinjskega mesa, orehov, lešnikov, arašidov, čokolade, gob, ...

Kaj pa kravje mleko?
Neprilagojeno kravje mleko ni primerna hrana za dojenčke , saj se po sestavi močno razlikuje od materinega mleka. Vsebuje veliko več beljakovin in mineralov ter manj sladkorja, drugačna je sestava maščob, poleg tega pa je v kravjem mleku tudi ogromno bakterij. Dojenček, hranjen z neprilagojenim kravjim mlekom, dobi preveliko količino beljakovin in mineralov (soli), ki jih mora zato izločiti, kar pa predstavlja veliko obremenitev za njegove še ne povsem zrele ledvice. Kravje mleko v mlečnih mešanicah s številnimi postopki prilagodijo dojenčkovim potrebam.     


arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem