cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Razvojni mejniki

calendar-img

Telesne spremembe
Prihaja obdobje, s krajšim zagonom rasti. Maščobne blazinice izginjajo, noge so videti v primerjavi z ostalim telesom daljše. Dečkom se širijo rame, deklicam pa se oblijo boki. "Špranjast nasmeh" že polnijo novi, stalni zobki.
O vplivu spolnih hormonov pri osemletniku še ne govorimo; le-ti pridejo do izraza s prvimi pubertetnimi hormonskimi spremembami, ki začno vplivati na otrokove misli in čustva ter dojemanje lastne spolnosti. Bolj kot ste starši pri tem prožni in odprti ter se znate na primeren način z jezikovnimi in nejezikovnimi sporočili odzvati z odgovori, ko vas otrok prične spraševati o spolnosti, večje možnosti ima, da bo na primeren način sprejemal spolnost in lastno spolno vlogo kot nekaj naravnega in sestavni del osebnosti.

Čustveni razvojni mejnik
Pri osmih letih otrok vse redkeje izraža jezo z agresivnim vedenjem, kar je posledica sposobnosti sodelovanja, komuniciranja in empatije ter upada egocentrizma. Otrok vse bolj nadzoruje svoje čustvene izraze ter vse manj izraža socialno nesprejemljive čustvene odzive. Ne poskuša več uveljaviti svojih zahtev z izbruhi jeze, temveč s pogajanji. 
  Spoznavni razvoj
Otroci do približno osmega leta urejajo predmete po eni sami značilnosti, in sicer po barvi, velikosti, obliki, vrsti, osemletniki pa so že sposobni urejati predmete tako, da upoštevajo več različnih značilnosti predmeta – gre za multiplo klasifikacijo. Poleg urejanja predmetov po različnih lastnostih so otroci sposobni tudi razvrščanja. Med sedmim in osmim letom otroci razvijejo še eno veščino: logično sposobnost merjenja – osemletnik že razume, da lahko dolžino nekega predmeta izmeri tudi s krajšim ali daljšim predmetom.

Likovno izražanje
Otrokovo izražanje je v tem obdobju še vedno predvsem pripovedno, vendar vedno bolj opazuje podrobnosti, bolje razlikuje, razporeja in pojasnjuje. Pri slikanju začne čiste barve med sabo tudi mešati, obenem pa širi tudi izrazno tehniko. Raziskuje nova gradiva, novo orodje, odkrije pa tudi, da lahko stare izdelke dodela in s tem popravi. S črtkanjem in različnimi vzorci opisuje različne snovi in lastnosti upodobljenih predmetov.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem