cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Prehrana

calendar-img

Dodajanje živil
V osmem mesecu starosti je potrebno ob mleku dodajati tudi druga živila. Seveda ob uvajanju mešane hrane nadaljujemo z dojenjem oziroma s hranjenjem po steklenički, dojenček v devetem mesecu potrebuje ob mešani prehrani vsaj še 2 mlečna obroka dnevno.

Zdaj lahko dojenčku že dajete sadje, zelenjavo, jogurte, žitarice, meso, rumenjak in testenine. Skušajte mu ponujati hrano po načelih zdrave prehrane, saj se v otroštvu oblikuje okus in kasnejša navajenost na določeno hrano. Pred dopolnjenim 12. mesecem dojenčku NE ponujamo neprilagojenega kravjega mleka, jajčnega beljaka, medu, svinjskega mesa, orehov, lešnikov, arašidov, čokolade, ... V prvem letu zelo omejimo uporabo soli in dodajanje sladkorja. Neprilagojeno kravje mleko ni primerna hrana za dojenčke, saj se po sestavi močno razlikuje od materinega mleka. Vsebuje veliko več beljakovin in mineralov ter manj sladkorja, drugačna je sestava maščob, poleg tega pa je v kravjem mleku tudi ogromno bakterij.
 
Jem že sam
Pri osmih mesecih je veliko dojenčkov navdušenih, če se lahko hranijo sami. Razveselite jih in jim ponudite hrano, ki jo zlahka primejo in si jo sami nosijo v usta (na primer koščki mehkega sadja, kuhane zelenjave, kruha). Ko pokažejo željo, jim dajte tudi žličko.
Starost osem mesecev je tudi čas, ko je večina dojenčkov že pripravljena na bolj grobo mleto hrano, saj zdaj že pridno vadijo žvečenje.
Priporočljivo se je tudi pri hranjenju držati dnevne rutine in vsak dan pripraviti obroke ob približno istem času. Če je le možno, naj se (vsaj) ob kosilu za mizo zbere cela družina, s tem naučite dojenčka, da je prehranjevanje tudi socialna veščina.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem