cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Zdravje in nega

calendar-img

Alergije na hrano
Pod imenom alergije na hrano se skrivajo vse alergijske reakcije, ki jih povzročijo prehrambeni alergeni. Najpogostejši povzročitelji alergij pri otrocih so kravje mleko, soja (otroci, ki so alergični na kravje mleko so ponavadi alergični tudi na sojo), jajca, arašidi, orehi, lešniki, jagode, čokolada, ribe in drugi morski sadeži.
Alergija na hrano se lahko kaže z reakcijo prebavil (slabost, bruhanje, driska), kožnimi spremembami (izpuščaji po koži) ter redko tudi s težavami pri dihanju (vodeni nahod, težko dihanje). Redke, a možne so tudi najtežje oblike alergije, ki se kažejo z anafilaktično reakcijo in lahko celo ogrožajo življenje.

Če uvajate nova živila v dojenčkovo prehrano ločeno na približno 3 dni, boste verjetno hitro ugotovili, katero živilo povzroča vašemu dojenčku težave in mu ga v prihodnje ne boste več ponujali ter se tako izognili težavam.
Pogosteje se alergija pojavi pri dojenčkih, katerih starši so alergiki. Dojeni otroci so redkeje prizadeti kot dojenčki, hranjeni z mlečnimi mešanicami. Prav tako je za preprečevanje nastanka alergij pomembno tudi uvajanje mešane prehrane šele po dopolnjenem petem ali še bolje šestem mesecu.

Otroci velikokrat alergijo na hrano prerastejo (okrog tretjega leta), pogosto pa se kasneje pri njih pojavijo alergije na druge snovi v okolju (cvetni prah, pršica, živalska dlaka, ...), ki se kažejo predvsem kot težave z dihali.

Skrb za nežno otroško kožo
Otroška koža je zelo nežna in tanka, zato potrebuje posebno nego. Ne glede na letni čas je treba poskrbeti, da bo koža vašega malčka ustrezno zaščitena pred soncem. Ustrezna krema pa otroka ne bo le ščitila pred sončnimi žarki. Poleti bo poskrbela za zaščito pred izsušitvijo, pozimi pa bo preprečila poškodbe, ki bi lahko nastale zaradi mraza in vetra. 
Da bo koža takšna, kot mora biti, pa bo pomagala tudi uporaba ustreznih mil. Uporabljajte blaga in neodišavljena mila. Po kopanju ali tuširanju pa otroka namažite z vlažilno kremo.

Otroci pri dveh ali treh letih lahko že uporabljajo balzam za ustnice, da jim poleti ali pozimi ustnice ne bodo razpokale. Vendar raje kupite takšnega za otroke. »Šminkanja« se bodo še posebej razveselile deklice. Naj balzam za ustnice spravijo v svoj žepek. Tako bodo ponosni, da so že »veliki« in samostojni. Pa še bolj pogosto si ga bodo lahko nanesli na ustnice. Vi pa vsakokrat preverite, da bo dobro zaprt, da se ne bo razlil po otrokovem žepku ali nahrbtniku.arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem