cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Igrajmo se

calendar-img

Dojenčkove igrice
Dojenček rad posnema dejanja staršev, preko posnemanja se uči in hkrati na ta način poskuša tudi komunicirati. Uživa v družabnih igrah, kot je na primer igra skrivalnic (ku-ku), rad tudi posnema starše (posnema kašljanje, ploskanje, …).
Nasmejali ga boste predvsem z igro »biba leze«, z igro skrivalnic (»ku-ku«), s pihanjem po trebuščku, pa tudi z nenavadnimi glasovi in pačenjem obraza.
Vaši starši (dojenčkovi dedki in babice) naj vam osvežijo spomin na igre, ki ste se jih vi igrali kot otrok in jih zdaj lahko prenesete v naslednjo generacijo. Verjemite, da se boste hitro spomnili igric in pesmic, za katere ste mislili, da so že pozabljene.   Med igro bodite nasmejani in dobre volje, še posebej je to pomembno med igro skrivalnic (ku-ku), saj dojenček veliko razbere iz obrazne mimike. Zdaj že razume, da predmet še obstaja, čeprav ga ne vidi več. To mu omogoča, da najde delno ali pa tudi popolnoma pokrito igračko.
Namenoma udarja s predmetom ob predmet ali ob tla in ga stresa, saj mu je hrupna igra všeč, obenem pa skuša ugotoviti, kako posamezna igrača deluje. Pozoren je na drobne predmete in jih rad pobira.

Primerne igračke
 Ob začetku osvajanja prostora so primerne igrače za potiskanje pred seboj ali vlečenje za sabo (žoge, valji, igrače na kolesih, …). Sicer pa so mu najbolj zanimivi predmeti, ki jih najde pri raziskovanju ob plazenju, zato odstranite vse potencialno nevarne predmete.
Skušajte mu približati knjige, izberite take z jasnimi in pisanimi slikami, na slikah naj bodo stvari, ki jih otrok pozna in so mu zanimive.
Primerna so tudi preprosta glasbila, na primer boben, ksilofon, različne ropotuljice. Slednje lahko izdelate kar sami iz jogurtovih lončkov ali plastenk, ki jih napolnete z rižem, koruzo, kamenčki, … Pazite, da se takšne ropotuljice ne poškodujejo, saj predstavlja zrnje potencialno nevarnost za zadušitev.
Vse igrače pa morajo biti varne, brez majhnih delcev, ki bi jih lahko odstranil ali odtrgal (nevarnost zadušitve in zaužitja), brez ostrih robov in izdelane iz neškodljivih materialov.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem