cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Mami v 10. tednu

calendar-img

Nekaterim nosečnicam se zdi, da jim je že vse življenje slabo. Kar brez panike! Še malo, pa se bo telo navadilo na valovanje hormonov in počutje se bo izboljšalo. Tudi utrujenost in glavoboli bodo sčasoma – upajmo, da čim prej - izginili. Če je slabost tako huda, da v sebi ne morete obdržati niti hrane niti tekočine, se odpravite k zdravniku. Morda vam bo predpisal nekaj dni počitka, če pa bo ugotovil, da ste zelo dehidrirani, pa vas bo morda napotil celo v bolnišnico. Redko vam lahko prepiše tudi zdravila ali svečke proti bruhanju, a vsi se rajši izogibajo  vnosu zdravil, ki jih nosečnica ne potrebuje nujno. 

Večji ko bo trebušček, manj bo teh težav! Spodnji del trebuščka se je zdaj verjetno že izbočil in ostro oko že lahko ugotovi, kaj se dogaja. Za trebušček je sicer v manjši meri »kriva« rastoča maternica, bolj je zrasel zaradi napihnjenega črevesja! Če vam še vedno ni uspelo povedati družini in prijateljem, da boste kmalu mamica, je že skoraj skrajni čas, da razmislite, kako boste to storili. Morda pa vam pade v glavo kakšna kreativna ideja!
Pas vztrajno zapušča vaše telo! Ne dovolite, da bi nosili neudobna oblačila! Kupite si udobna, vendar še vedno lepa oblačila po svojem okusu. Na srečo so časi krompirjevih žakljev, ki so jih prodajali namesto nosečniških oblek, že zdavnaj mimo. Če pa slučajno v trgovinah ne boste našli pravih oblačil zase, pa so tu še vedno šivilje. Če boste oblečeni po svojem okusu, bo tudi počutje takoj boljše!  

ALI STE VEDELI?

Količina krvi se v telesu nosečnice poveča za kar 40 – 50 %. Zato pri nekaterih nosečnicah na koži izstopijo žile, predvsem tiste na prsih, nogah in trebuhu. Bodočim mamicam, ki imajo v družini zgodovino pojavljanja krčnih žil, priporočamo, da so bolj pazljive pri soljenju hrane, prav tako naj se izogibajo daljšemu stanju na nogah. Pri tem pa ne pozabite na telesno aktivnost. Le-ta namreč pospeši krvni pretok, žilne zaklopke pa aktivno skrbijo, da žile niso preveč napolnjene, še posebej v nogah. Krčne žile se sicer pojavijo, ker teža maternice pritiska na žile v medenični votlini. Ta pritisk pa povzroči večji pritisk v žilah na nogah.

Eden izmed glavnih strahov nosečnic je preveliko pridobivanje na teži. Zato je tudi med rednimi pregledi pri ginekologu najtežje stopiti na tehtnico, ki neusmiljeno kaže naše prekrške. Namesto tega raje pomislite takole: tehtnica kaže rast novega bitja! Dovoljena količina pridobljenih kilogramov med nosečnostjo je seveda odvisna od teže pred nosečnostjo. Sicer pa vam odsvetujemo preveliko poglabljanje v tabele, ki kažejo dovoljeno pridobivanje teže. Bolj pomembno je, da skrbite za zdravo prehrano. Uravnotežena prehrana in redni obroki so namreč ključ do zdravega razvoja otroka. Zato na tem mestu ni odveč ponovno opozorilo: brez diet v nosečnosti!   Po nekaterih priporočilih naj bi nosečnice, ki so bile pred nosečnostjo zelo vitke, do poroda pridobile 13 do 15 kilogramov, tiste, ki vas je bilo pred nosečnostjo ravno prav skupaj, 11 do 14 kilogramov, tistim nekoliko pretežkim oziroma lepše povedano, malce močnejših mamicam pa je dovoljeno, da v devetih mesecih pričakovanja pridobijo od 7 do 11 kilogramov. Ampak kot že rečeno, pomembna je uravnotežena prehrana, ne toliko pridobljeni kilogrami!

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem