cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Mami v 12. tednu

calendar-img

Prvo trimesečje bo zdaj zdaj končano, s tem pa tudi najbolj kritičen del razvoja ploda. Splošno počutje bi se moralo počasi izboljšati, res pa je, da vas še vedno lahko mučijo glavoboli. Tokrat zaradi povečane količine krvi v telesu. Če bi postali glavoboli neznosni, ne odlašajte z zdravniškim nasvetom.  Nekatere nosečnice so polne energije in kreativnih idej o izgledu otroške sobice, kakšen voziček bodo izbrale, kateri stil oblačenja bodo izbrale za svojega dojenčka …  Spet druge malce s strahom gledajo v prihodnost. Kar brez skrbi, imate še veliko časa, da se spoznate z bitjem, ki raste pod vašim srcem!

Trebušček se počasi, a vztrajno boči, še malo pa ga boste lahko pokazale vsemu svetu!

In še ta dobra novica – nevarnost spontanega splava je vsak dan manjša. Čeprav smo trdno prepričani, da se bo vse izteklo, tako kot se mora, pa vas vseeno opozorimo na forum, kjer svoje izkušnje delijo mamice, ki jim nosečnost ni bila usojena. Vendar je včasih bolje, da se nosečnica izogiba takšnim informacijam: na forumih ponavadi delijo svoje usode prav tiste mamice, ki jih je doletelo nekaj hudega. Psihična umirjenost bodoče mamice je zelo pomembna in preobremenitev z nesrečnimi zgodbami večkrat ni na mestu. Če vas je bilo torej prej strah povedati veselo novico zaradi grozečega splava, lahko zdaj že delite svoje veselje!

V tem obdobju se bo maternica nekoliko dvignila, še naprej pa bo rasla in tako zarodku omogočala prostor za njegovo premikanje. Maternica zdaj ne bo več tako pritiskala na mehur, kar pomeni, da stranišče ne bo več tako pogosto na sporedu. Uživajte, dokler bo trajalo, v zadnjem trimesečju se bo namreč ponovila zgodba z začetka nosečnosti, saj bo velika maternica z vodilnim plodovim delom spet pritisnila na mehur.

Z ultrazvočnim presejalnim testom, imenovanim nuhalna svetlina, o katerem smo že govorili v poglavju 11. tedna, se ugotavlja tveganje, ali ima zarodek Downov sindrom oziroma trisomijo 21. kromosoma.To je najpogostejša kromosomska nepravilnost pri živorojenem otroku. Sprememba nastane večinoma naključno, v času dozorevanja spolne celice enega od staršev, večinoma matere. Napake naraščajo s starostjo ženske, zato se še posebej po 35. letu verjetnost za to kromosomsko nepravilnost povečuje. Strokovnjaki pregled svetujejo vsem nosečnicam, ne le starejšim, kajti 2/3 otrok z Downovim sindromom se rodi mlajšim mamicam! Poleg tega pa si boste lahko podrobno ogledali življenje, ki se razvija v vašem telesu in morda vam bo izkušen ginekolog, ki mora imeti za ta pregled posebno licenco, napovedal spol.

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem