cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Mami v 15. tednu

calendar-img

Vaše srce dela s polno močjo, saj mora plod oskrbeti z dovoljšnjo količino kisika. V tem obdobju nosečnosti sicer srce prečrpa kar 20 % več krvi kot pred nosečnostjo, do konca nosečnosti pa se bo ta količina še povečala. Ob koncu nosečnosti bo moralo srce prečrpati kar 30 – 50 % več krvi kot pred zanositvijo.

Maternica bo kmalu presegla višino kolkov! Sicer na vsakem pregledu ginekolog izmeri višino maternice, saj na ta način preveri, ali pravilno in primerno raste. Višina maternice  pomeni razdaljo med vrhom maternice in vrhom sramne kosti. Ta razdalja naj bi bila približno enaka tednom nosečnosti.

Med nosečnostjo je povsem normalen tudi povečan izcedek iz nožnice, ki je bel, ne peče in ne zaudarja.Če pa bi se obarval s krvjo  oziroma bi imel neobičajen vonj, bo treba h ginekologu. Včasih so krivi le spolni odnosi, morda glivična okužba, ki je je v nosečnosti več kot običajno. To je nenevarna okužba za plod, vendar jo je treba zdraviti, običajno s svečkami, ki jih za nekaj časa vlagamo v nožnico. Morda se v ozadju skriva kakšno vnetje sečil! Zdravljenje je preprosto, zato ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, da se odkrije pravi vzrok in ukrepa tako, da bo nosečnost varno potekala naprej.


ALI STE VEDELI?

Obdobje med 15. in 16. tednom nosečnosti je po mnenju mnogih strokovnjakov različnih strok, najprimernejše, da sodelavcem, predvsem pa nadrejenim, zaupate novico o nosečnosti. Sicer pa tako ali tako dolgo več ne boste mogli odlašati, saj vas bo izdal trebušček!  V Sloveniji nastopi po novem nosečnica porodniški dopust 28 dni pred predvidenim datumom poroda. V primeru medicinsko dokazanega stanja, zaradi katere nosečnica ne more delati oziroma zaradi dela ogroža plod, zdravniki nosečnico vodijo v bolniškem staležu. Običajno ginekolog utemelji stanje, vse potrebno v zvezi s staležem ureja osebni izbrani zdravnik. Nekatera delovna mesta so za nosečnico neprimerna, kljub dobremu zdravstvenemu stanju, na primer delo s hlapnimi snovmi, teratogenimi snovmi, delo za tekočim trakom. Nočno delo je prepovedano.

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem