cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Mami v 20. tednu

calendar-img

Trebušček se torej vidno napenja, plodek je spet začel pritiskati na mehur, zato ste verjetno znova stalna obiskovalka stranišča. Nekatere nosečnice malce težje dihajo, saj notranji organi, predvsem želodec, zaradi rasti maternice pritiskajo na pljuča. Ta občutek lahko traja, dokler se plodek nekaj tednov pred porodom ne spusti nižje. Ni pravila, kdaj se bo plod spustil v porodni kanal, vendar pa se ponavadi pri prvi nosečnosti  to zgodi 4 - 6 tednov pred porodom, pri naslednjih nosečnostih pa se ponavadi ne spusti. Porod mnogorodk poteka namreč drugače. Če boste ob spustu začutili olajšanje pri dihanju, pa vas bo znova čakala vrsta obiskov stranišča, saj bo plod spet bolj pritisnil na mehur. A do tam je še dolga pot …

V tem obdobju se lahko nadaljuje povečan izcedek iz nožnice, zaradi raztezanja kože pa srbečica na spodnjem delu trebuha, lahko tudi po prsih in nogah. Še vedno lahko občutite zategovanje v mišicah in vezeh, ki držijo mehur, temu pa se lahko pridružijo tudi bolečine v križu ter občutek pekoče zgage. Kar brez skrbi, vse to spada k nosečnosti.

Pojavijo se lahko tudi Braxton-Hicksovi popadki. To je neboleče in neredno otrdevanje maternice, s katerim se telo pripravlja na porod. Ti nepravi popadki so kratki, bistvo pa je, da ne odpirajo materničnega vratu, kar bi vodilo v začetek poroda. Če bi slučajno ti popadki prihajali v rednih intervalih več kot pol ure, se čim prej posvetujte z zdravnikom.

ALI STE VEDELI?

»Vernix«, mastna plast, ki prekriva plodovo kožo, ima svojo vlogo tudi pri porodu? Zaradi spolzkosti in mastnosti kože malček lažje napreduje po ozkem porodnem kanalu.

Do zdaj ste že zagotovo začutili vsaj en plodov gib?! Neverjetno, kajne?

V tem tednu je na vrsti nov ultrazvočni pregled, imenovan morfološki pregled. To je obenem tudi zadnji brezplačni pregled pri zdravi nosečnici, zato ga ne zamudita! Preiskava je zelo pomembna, saj ginekolog natančno pregleda plod, njegove organe (možgane, srce, pljuča, ledvica, želodec, sečni mehur, hrbtenico) ter ga natančno izmeri. Pregledal bo tudi posteljico ter količino plodovnice in podal končno mnenje, ali je razvoj pravilen. Še enkrat bo ocenil, ali obstaja ponovno tvegaje za razvoj Downovega sindroma. Pri plodu lahko opazi več kromosomskih označevalcev, ki bi lahko kazali na morebitno nepravilnost. V tem primeru po natančni oceni v bolnišnici nosečnica še lahko zaprosi za prekinitev nosečnosti ali se po svoji vesti odloči, da z nosečnostjo nadaljuje.

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem