cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Plod v 23. tednu

calendar-img

Faza hitrega pridobivanja na teži se nadaljuje. V tem obdobju so nohtki že skoraj dokončno razviti, lanugo dlačice, ki prekrivajo celotno telo, pa temnijo. Koža, ki je še vedno precej prozorna, postaja bolj roza oziroma rdečkasta. Plodek izgleda precej »zmečkan« oziroma zguban, starikav, saj se pod kožo še vedno ni nabralo dovolj maščobe, ki bi zapolnila prostor pod njo.

Živčni končiči se vse bolj povezujejo, zato so tudi gibi ploda vedno bolj koordinirani in kompleksejši. Sicer pa zdaj že redno čutite njegove gibe, brce, boksarske udarce, premetavanje ritke sem in tja. Trebuh včasih kar zavalovi, velikokrat pa lahko opazite, da se trebuh premika povsem na eno ali drugo stran. 

Dete je zdaj težko že približno 500 gramov.

Pa še to: plodek zdaj že reagira na glasbo, zato lahko že preskusite, če uspavanke delujejo samo na vas ali tudi na plod.


ALI STE VEDELI?


Dojenčki, rojeni v tem tednu, imajo že možnosti za preživetje, a žal niso zelo velike, saj pljuča še niso dovolj razvita. Verjetnost preživetja je odvisna tudi od trenutne teže zarodka. Večja kot je, večje so možnosti preživetja. Seveda govorimo o preživetju pod posebnimi pogoji in intenzivno zdravniško nego. Dojenčke, rojene tako zgodaj, čaka še dolgo bivanje v inkubatorju, ponavadi vse do predvidenega datuma poroda. Našemu plodku se še čisto nikamor ne mudi, saj ga nameravamo varno spravljenega v trebuščku spremljati še naslednjih 16 tednov (morda kakšen dan manj, lahko pa se zgodi, da tudi več).

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem