cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Mami v 30. tednu

calendar-img

Kot rečeno, so pregledi proti koncu nosečnosti vedno pogostejši, tako da vas ta teden čaka nov pregled. Standardni postopki se ponovijo, na tem pregledu ponavadi sledi še nekaj papirologije. Lahko da ste pri svojem ginekologu te zadeve že uredili, saj imajo različni ginekologi različen časovni potek obravnavanja pacientk. V tem obdobju pa lahko pričakujete potrdilo o predvidenem datumu poroda ter napotnici za sprejem v porodnišnico ter za prevoz do porodnišnice z reševalnim vozilom.

S potrdilom o predvidenem datumu poroda se boste 60 dni pred tem datumom (lahko tudi manj, ne pa več, kot toliko) oglasili v Centru za socialno delo na območju, kjer živite. Tam izpolnite obrazce za uveljavljanje pravice do porodniškega dopusta, ob tem vas bodo seznanili tudi z ostalimi podrobnostmi, od tega, kdaj uveljavljati pravico do dopusta za nego in varstvo otroka, kako urediti očetovski dopust, kdaj poslati obrazec za uveljavljanje otroškega dodatka … in tudi s pravico do skrajšanega delovnega časa po vrnitvi na delovno mesto. Veliko informacij si lahko preberete tukaj, kjer so objavljeni tudi obrazci za informativni izračun denarnega nadomestila med porodniškim dopustom in dopustom za nego in varstvo otroka, otroškega dodatka … Obrazce si lahko natisnete tudi sami in jih že doma izpolnite ter hkrati odneset_e še delodajalcu, da izpolni svoj del (Priloga S-1).

Na Centru za socialno delo se boste odločili tudi glede zavitka, ki ga dobite ob rojstvu otroka pomoč za opremo novorojenca. Obstajajo trije različni paketi: A, B in e zavitek. A in B zavitka imata določeno vsebino, pri e paketku pa lahko izbirate med izdelki iz zavitkov A in B in si ga oblikujete po svoji želji. Vrednost paketa je 280,75 eura (na dan 24.1.2012), obstaja pa tudi možnost, da namesto paketa vzamete gotovino. Vsebine zavitkov so prikazane na spletu,vse kar morete storiti je, da izberete enega izmed ponujenih paketov ali si sestavite svojega, po lastnih željah in paket vam dostavijo na dom. Sliši se zelo enostavno kajne? Pa saj tudi je. Na pristojnem Centru za socialno delo dobite vlogo, kjer imate možnost izbire med zgoraj naštetimi variantami. Če se odločite za e paketek,dobite odločbo na kateri bo navedena šifra,ki vam bo kasneje omogočala sestavljanje željenega paketa. Potem samo še vstopite na stran www.novorojencek.com in začnete sestavljati. Mogoče se sprašujete v čem je prednost paketa, če pa je denarni znesek enak? Izdelki v zavitku so kupljeni po nabavnih cenah in ne vsebujejo trgovske marže, zato za ta znesek dobite veliko več v paketku kot v trgovini. Pozorni bodite na to, da mora biti denarna vrednost do centa točna, ker drugače e paketka ni možno naročiti.

Ker spanje postaja vedno večja znanost – če ga ne prekinjajo obiski stranišča - se zbujate, ker nikakor ne morete najti dovolj udobnega položaja, ali pa vas muči pekoča zgaga. Pomagajte si s podlaganjem blazin pod trebuh, za hrbet ter med noge, morda boste lažje spali v polsedečem položaju. Ta položaj namreč zna omiliti težave z zgago. Poskušajte se pred spanjem čim bolj umiriti, poslušajte svoje telo, nekaterim namreč prija prha, spet druge uspava branje … Vsaj uro pred spanjem nikar ne jejte, saj boste tako želodcu naložili pretežko nalogo.  
Verjetno ste se že zalotili pri premišljevanju, koga in kdaj boste po porodu povabili na ogled dojenčka in seveda, kakšna darila bodo prinesli. Pri darilih za novorojenčka je podobno kot pri poročnih darilih. Izredno težko jih je kupiti, še težje pa se je izogniti ponavljanju daril. Zato naj vam ne bo nerodno, če začnete pripravljati spisek želja glede daril, za katera menite, da bodo prišla prav. Verjemite, tudi darovalci bodo hvaležni, saj bodo vedeli, da so kupili pravo darilo. Seveda spiska ne boste mogli napisati, če ne boste pregledali ponudbe v trgovinah, zato le veselo pot pod noge in v otroške trgovine. Vmes si le privoščite kozarec vode, ali pa se pocrkljajte z gostim sokom. 

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem