cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Mami v 31. tednu

calendar-img

Vse večji plod bolj in bolj pritiska na vaše notranje organe, kar večina nosečnic občuti kot tiščanje, pojavlja se občutek pekoče zgage, nekatere malce težje dihajo oziroma drugače povedano, zelo hitro so precej zadihane, seveda pa pogostega obiskovanja stranišča in otekanja nog tokrat sploh ne bomo posebej omenjali. In precej bodočih mamic, ki so prej komaj čakale, da bodo lahko pokazale trebušček, zdaj komaj čaka, da se ga »znebijo«. Seveda v pozitivnem pomenu besede, saj komaj čakajo, da spoznajo bitje, ki ga že 7 mesecev nosijo v sebi. Vendar kar počasi, vsaj še nekaj tednov naj malo bitje ostane v varnem zavetju maternice.

Maternica je zdaj že več kot 11 centimetrov nad popkom in ne boste verjele, še bo rasla. Ni čudno, da za ostale organe praktično sploh ni več prostora, kajne?

Zdaj je še posebej pomembno, da se pri posameznih obrokih ne najeste preveč, saj je tudi želodec izgubil kar precej svojega delovnega prostora. Tudi zaradi tega vas lahko daje zgaga. Torej je bolje, da jeste večkrat na dan po malem ter seveda raznovrstno hrano. Pri tem ne pozabite na zadosten vnos kalcija (mleko in mlečni izdelki), železa (temno zelena zelenjava, zelo veliko ga je tudi v konjskem mesu) in beljakovin (jajca, ribe, meso, sir in drugi mlečni izdelki) v vaše telo. Plod namreč še naprej črpa velike količine kalcija, s katerim si izgrajuje kosti.

Če vas peče zgaga, si po obrokih ne privoščite poležavanja, to lahko le še okrepi neprijeten občutek.

Telo nosečnice proizvaja tudi hormon, imenovan relaksin. Ta hormon sprošča medenico in na ta način zarodku pomaga pri porodu, saj mu omogoči prehod skozi medenico. Hkrati hormon povzroča tudi bolečine v medeničnem delu. Čeprav vas zdaj te bolečine motijo ali celo ovirajo,  boste omenjenemu hormonu hvaležne med porodom, saj bo poskrbel za lažji prihod otroka na svet.
Zadnje tedne kar pozabljamo na tiste nosečnice, ki se še vedno počutijo izvrstno in se samo čudijo zadnjim zapisom o težavah, ki mučijo druge bodoče mamice. Če ste med njimi, uživajte do konca! In ne skrbite, tudi vaše telo se pripravlja na porod, le da na drugačen način. Morda je k dobremu počutju prispevala telesna aktivnost?
NASVET: Glede na to, da plod sliši dogajanje okoli sebe, bi lahko njemu in sebi privoščili obisk koncerta. Tokrat je izbira še prepuščena vam, že čez nekaj mesecev oziroma najkasneje čez leto dni ne bo več tako. Poslušali boste izključno glasbo po okusu malega navihanca. Vseeno je, ali vam prija klasična glasba ali pa divji ritmi, izogibajte se le prireditvam, ki so veliko preglasne. Morda ne bo odveč tudi nasvet: izberite dogodek, kjer bo poskrbljeno tudi za sedeže.

Pa še to, morda bi lahko počasi začeli obnavljati tudi znanje otroških pesmic.

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem