cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Mami v 36. tednu

calendar-img

Čestitamo, prispeli ste do zadnjega meseca! Še ciljni tek in konec bo! Dojenček bo pokukal na svet!

Zdaj vas verjetno ginekolog naroča vsak teden in tako bo vse do poroda.

Če ste delale čisto do zadnjega, potem boste ta teden končno zapustile delovno mesto. Če boste izkoristile celoten porodniški dopust in dopust za nego in varstvo otroka, potem boste službene obveznosti za seboj pustile za leto dni. Čeprav ste verjetno komaj čakale, da boste ostale doma, zna biti slovo od službenega življenja precej čustveno. Precej bodočih mamic je po eni strani veselih, ker bodo ostale doma, po drugi strani jih je kar malo strah, da jih bodo v tem letu čisto pozabili. To je povsem normalno in ta strah bo izginil takoj, ko bo dojenček tu. V prvih tednih preprosto ne bo časa za premišljevanje o ničemer drugem, kot o novorojenčku.

Do tega tedna se večina plodov že postavi v glavično vstavo, to je z glavico obrnjeno navzdol. Če se vaš dojenček še ni obrnil, naj vas še ne skrbi. Približno 4 % zarodkov se namreč ne obrne in vztrajajo kar v medenični vstavi. Zdravniki bodo morda poskusili z zunanjim obratom, lahko pa, da boste skušali roditi kar z ritko naprej. Večina novorojenčkov v medenični vstavi se sicer rodi s pomočjo carskega reza. Vendar, kot rečeno, brez strahu. Tovrstne odločitve prepustite strokovnjakom, vendar  se ne bojte vprašati vsega, kar vas zanima ali skrbi.

Pa se na tem mestu še enkrat posvetimo prehrani. Upamo, da se še naprej držite zdravih navad. Vaše telo zdaj potrebuje približno 2400 kalorij dnevno. Privoščite mu jih, saj zdaj res trdo dela! Dodajmo še, da je povprečna nosečnica do zdaj pridobila 11 do 13 kilogramov. Pri tem pa znova poudarjamo, govorimo o povprečni nosečnici!


ALI STE VEDELI?

Zunanji obrat ploda uspe v približno 60 % primerov. Bodočo mamico sprejmejo za en dan v porodnišnico in v porodni sobi po strokovni predpripravi poskušajo obrniti plod. Vsekakor je vredno poskusiti, saj mamica po porodu dosti hitreje okreva kot mamica po carskem rezu. Večina ljudi misli, da je rojevanje tisto najhujše in da je ravno carski rez olajšanje brez bolečin. Vedno se moramo zavedati, da je carski rez operacija, pri kateri lahko pride do zapletov tako pri mami kot pri novorojencu in tudi okrevanje teče počasneje. Da o prerezanem trebuščku niti ne govorimo.

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem