cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Plod v 39. tednu

calendar-img

Lanugo, nežne dlačice, ki so prekrivale plodovo telo, so izginile, pljuča so dozorela za samostojno življenje in vse to nakazuje, da se zarodek pripravlja na rojstvo. Da ne boste presenečeni glede lanuga, povejmo še to, da lahko nekaj dlačic ostane na telesu tudi po rojstvu, predvsem na ramenih in uhljih. To seveda ne pomeni, da bodo tam za vedno, kmalu po rojstvu bodo namreč odpadle.

Kot smo že povedali, se v črevesju zarodka že tvori mekonij, novorojenčkovo prvo blato. To je gosta črna snov, za katero boste ugotovili, da jo je kar težko očistiti z novorojenčkove ritke. Ja, kar takoj se bo treba navaditi na izločke. Ko pride črevesje v stik s prvimi bakterijami, ki ga tudi naselijo, dojenčkovo blato začne oddajati malce neprijeten vonj, v času uvajanja normalne hrane pa je že pošteno smrdeč. A pravijo, da starši vedno prenesejo vonjave lastnega otroka, pa če so še tako neprijetne. Narava s starševskim nagonom poskrbi za vse.

Nekaterim mamicam se zdi, da v tem obdobju otroka v trebuhu ne čutijo več dovolj. Plod je namreč zdaj že tako velik, da ima v maternici zelo malo prostora, kar pomeni, da se ne more več tako premikati, kot se je še pred dnevi. Kljub temu pa morate našteti vsaj 10 premikov na dan, ponavadi med 8. in 17. uro, sicer se oglasite pri svojem zdravniku ali v porodnišnici.

Imunski sistem plodu je še vedno precej nezrel, zato protitelesca zdaj dobiva še preko plodovnice, po rojstvu jih bo prejemal preko materinega mleka. Zato je dojenje tako pomembna prednost, saj najboljša popotnica za zdravo življenje priteka prav iz maminih prsi. Zato se je vredno potruditi.

Povprečen plod v tem tednu tehta 3,3 kilograme in je dolg okoli 50 do 51 cm. Posteljica tehta približno toliko kot plod, pa tudi popkovina je približno tako dolga.

ALI STE VEDELI?

Plodovnica se zamenja vsake tri ure, tudi med porodom. Strokovnjakom še vedno ni uspelo natančneje razvozlati, kje se tvori plodovnica. Znano je, da je sestavljena iz urina, znoja in ostalih tekočin, ki jih izloča plodek.

arrow-img

1. TEDEN

2. TEDEN

3. TEDEN

arrow-img

Noseči ste: 1 tednov

Če bo šlo vse posreči, je tole vaša zadnja menstruacija. No, čez dobro leto spet pride…

news-img

Danes je prvi dan vaše zadnje menstruacije, no vsaj za naslednjih devet mesecev! Noseči sicer še niste, a za izračun predvidenega termina poroda, je ta datum pomemben, zato si ga zapomnite. Ta teden se šteje že kot prvi teden nosečnosti.

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem