RE: Vse o carskem rezu (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod



Sporočilo


andrejaz -> RE: Vse o carskem rezu (2.10.2005 23:43:14)

Očitno je sam potek zdravljenja po CR tudi zelo odvisen v kateri porodnišnici ti naredijo CR. Jaz sem opisovala za porodnišnico Jesenice.
Za razliko od ostalih sporočil jaz nisem dobila nobene inekcije - očitno so vse zadeve dajali direktno v infuzijo
Umivajo te na intenzivni sestre kot je opisala Splišni, po 3 dneh ko greš v navadno sobo se umivaš sam. Edino na intenzivni ti pomagajo, da se umiješ po obrazu in zobe, ostalo pa one.
Otroka imaš čez noč šele ko prideš iz intenzivne, pa še to ni nujno. Če želiš, ga imajo čez noč lahko sestre.
So pa na Jesenicah sestre res prijazne in nisi prepuščen sam sebi ko prideš iz intenzivne - pridejo zelo velikokrat pomagat in dati kakšen nasvet.




artista7 -> RE: Vse o carskem rezu (3.10.2005 0:33:02)

kerensa samo za info: na tramal je ful folka alergičnih, ima veliko stranskih učinkov.. meni osebno ni pasal (sem ga dobila zaradi hrbtenice)-vse me je srbelo po njem, praskala sem se kot bi imela uši.. je pa res da ti ga dajo skor 100% zato ker nedvomno prime in maš nekaj cajta pred bolečino mir.. Je v obliki tablet in infuzij.. Jaz npr. sem bila zaspana po njem.. in depresivna.. Je zelo močan, narkotik..




artista7 -> RE: Vse o carskem rezu (3.10.2005 0:48:51)

še ena info: tramal in tadol sta ista po sestavi in učinku; samo da je tramal od leka, tadol pa od Krke.. Ketonal ja malo manj močan od teh dveh.. Teh tablet se naj ne bi jemalo na prazen želodec, kolikor vem.. Drugo je ifuzija ali injekcija.. Vem ker sem sprobala.. Ketonal so mi dali, ker Tramala ne prenesem najbolje..




PBJ -> RE: Vse o carskem rezu (3.10.2005 4:56:44)

Ja, res je to, kar je napisala bobek. Tudi jaz sem komaj čakala, da sem prišla z oddelka čim prej domov, kjer mi je otroka dvigoval mož. Tudi na intenzivni sem ga sama dvigovala. Pa ne samo jaz, vse ostale Ko sem ga nosila, ker je jokal, je prišla sestra in rekla. "Dajte ga meni, kaj če kdo vidi, da ga nosite[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]." In nisem bila samo jaz nezadovoljna s pomočjo mamicam v intenzivni in na oddelku. Se spomnim mamice, ki je bila dva dni z mano na intenzivni. Srečali sva se, ko sem jaz odhajala domov. Ta ženska je samo jokala in dodala, da v MB porodnišnico ne pride nikoli več...
Glede samega CR pa sem bila tudi jaz zelo zadovoljna - imela sem odlično ekipo, tako da imam na ta dan čudovite spomine. S pomočjo CR se mi je namreč rodil moj mali princ...





Anonimen -> RE: Vse o carskem rezu (3.10.2005 6:28:15)

Opravičujem se vsem RR-ovkam, ki so se (ali pa se še) zaradi mojega vprašanja o carskem rezu (predvsem pa povzetkov) počutijo osebno prizadete ali pa ne razumejo mojega cinizma.
Ampak takšna pač sem. To sem jaz. Optimistka, cinična (večinoma predvsem na svoj lasten račun) in takšna, da življenje jemljem takšno, kot je. Držim se tega, da če nečesa ne moreš spremeniti, se s tem sprijazniš.
Presneto dobro se zavedam pomena carskega reza tako za otroka kakor za mamo, kljub temu pa mislim, da ima še vedno pravico do osebnega mnenja, da mislim, da carski rez ni  niti najmanj prijetna zadeva (čeprav rešuje življenja). In sem pač takšna, da neprijetne zadeve jemljem na ciničen način, da jih lažje prebrodim.
Ne, nihče mi ni napovedal carskega reza (ne še), me je pa kljub temu zanimalo in sem tukaj izvedela marsikaj, česar še nisem vedela.
Če beseda "vulgarnost" leti na besede "ščiješ", "vtaknejo" in kaj podobnega, se opravičujem prizadetim, če so to zaradi mojega načina pisanja razumeli drugače, kakor je bilo mišljeno. Rečem lahko le to, da kadar sem vulgarna (priznam, da znam biti), moja vulgarnost izgleda bistveno drugače, kot naj bi bilo to. Močno tudi dvomim, da večina uporablja besede "iti na malo potrebo". Uporabila sem samo pogovorni jezik in s tem nisem mislila popolnoma nič slabega.
Pa še nepomembna malenkost - nisem si popestrila dolgočasne noči v službi - bila sem doma.




Anonimen -> RE: Vse o carskem rezu (3.10.2005 15:07:33)

Hja, evo moje zgodbe o urgentnem carskem rezu!
a) Po 12 urah popadkov - od 6.00 do 18.00 - , ki so bili sproženi umetno in sem že 2 uri in pol bila 10 cm odprta, a nikakor nisem hotela na CR, me je zdravnica - definitivno ena izmed najboljših na svetu - uspela prepričati, da se odločim za CR - našemu kekseku je naglo padel utrip.
b) CR je bil narejen 1.1.2005 ob 18.30 - vse skupaj je trajalo natanko 15 minut.
c) Kateter za odvajnje vode so mi naredili pri polni zavesti - sploh ni tako grozno, še spodaj v porodnišnici, tam so me tudi pripravili za opreacijo.
d) Uspavali so me v predoperacijski (v natanko 5 minutah).
e) CR je zdravnica naredila v 15 minutah - prečnega, čeprav je zaradi velikosti otroka morala rez podaljšati - brazgotina je dolga prbl. 20 cm.
f) Ob 18.45 se je rodil najin piškotek, ob 19.10 sem bila že budna.
g) V šok sobi so mi namestili infuzijo in dali en odmerek tramala, več sem zavrnila, ker vpliva na budnost novorojenčka.
h) Ob 19.30 sem prvič podojila najinega sončka. Prijazne sestre so mi ga na vsake tri ure vozile iz porodnišnice na ginekološki oddelek, dojila sem ga ob 19.30, ob 22.30, ob 1.30, 4.30.
i) Ob 20.20 sem se pogovarjala z zdravnico.
j) Ob 6.00 so me odklopili z infuzije in sem sama odšla na WC, zdravnica pa laufala za mano, kaj si jaz mislim..., a ko je videla, da sem več kot ok, me je pustila.
k) Za zajtrk sem dobila kruh, maslo in mleko.
l) PO zajtrku sem odsopihala v porodnišnico, kjer so mi takoj dostavili v sobo piškotka.
m) Še dva dni sem dobivala naklofen v obliki injekcij - protibolečinsko sredstvo, potem pa še dva dni 3 lekadole na dan.
n) Osebje mi je še en dan dvigovalo sina iz posteljece, a sem se kajhitro upral in začela sama skrbeti zanj.
o) Po 5 dneh so me odpustili - z besedami, da to ni njihova stalna praksa, ker bi morala biti še 2 dni v bolnišnici.
p) reza mi niso šivali, ampak lepili.
In vse to se je dogajalo v zloglasni porodnišnici v Murski Soboti, ki jo vsi tako pljuvajo. Meni je bilo všeč. Vse osebje in odnos, pravzaprav vse in tudi naslednjič bom rodila tam. Čistilka, ki je nekajkrat med popadki prišla v porodno sobo, mi je dva dni po porodu rekla:"Jao, gospa moja, kaj ste vi pretrpeli... - tako težekega poroda že dolgo nisem videla..."





Mirna* -> RE: Vse o carskem rezu (3.10.2005 17:08:45)

1. sem rodila s CR v Kranju, tokrat pa v LJ. Morm povedat, da mi je bilo v lj veliko bolj vsec. V Kr sem imela kateter, tukaj ne. Te postavijo cimprej na noge, kar se meni ne zdi slabo. Valda, da sem bila vsa zadeta, sem enmu babicarju tezila, naj me drzi, da ne bom padla [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] ampak, je slo. Ampak, "zadet" si samo nekaj casa, mogoce se eno uro po operaciji al pa malo vec, ne vem tocno. Vem pa, da sem bla takrat,ko sem morala vstat, cist ok, edino mal se mi je zvrtelo.

Hrana - je sploh ne pogresas, saj imas infuzijo. Bolje pa je, da je tud prva hrana tekoca, saj ne bi blo prov fino jest takj ene trde zrezke al kaj podobnega, potem pa se it na wc napenjat...Vem, ker sem obcutila in dala skoz in eno in drugo, v zgoraj omenjenih porodnisnicah.

Da mas kateter,ni nic groznega, pac tako je. Odvisno od porodnisnice, kaksne postopke okrevanja imajo. Saj v Lj tud npr. ne slikajo otrocku kolkov, pa ga zato moras nekaj casa siroko povijati, v Kr pa.

Otroka pa so mi prvic prinesli po 3 urah, sem ga videla, potem pa ti ga tudi vozijo, da se poskusata dojit. Seveda boli, da se prestavljas iz enega boka na drug, ampak, to se da z malo truda in potrpljenja naredit tud tako, da ne boli ko svinja. Pokazejo ti pravilno obracanje in vstajanje s postelje in splaca se jih ubogati.

Pa tudi ni receno, ce je zenska 1. rodila s sekcijo, da bo tako tudi drugic, poznam primere, ko so prvic rodile naravno, pa drugic ne ali obratno. Je par res, da Imas samo 30 % moznosti, da rodis po cr drugic oz. naslednjic naravno. Torej, ne kaj prida ane...kar se pa tice 3. nosecnosti, pa itak ni niti poskusanja po naravnem porodu. Takrat ti naredijo avtomatsko cr in temu obicajno sledi tudi sterilizacija,ne glede na to, ce zenska se ni dopolnila 35 let. Vec kot 3 cr bi bili zelo tvegani oz. smrtno nevarni za mamico.

Kar se tice ponovne zanositve po cr: priporocajo vsaj 1 leto, dr. Pusenjak pa tudi drugi pravijo, da se bolje, 2-3 leta, da se maternica oz. sivi lepo zacelijo. Ce pa zenska zanosi prej, kot je zgoraj ena omenjala, da je zanosila po 5 mesecih, mislim, da svetujejo cr in tudi jaz mislim, da je tako pametno. Operacija itak stane fullll, pa se jo noben zdravnik ne bo oklepal oz. vsak raje vidi, da gre po naravni poti, ce gre, pa tudi financna politika je taka. Zato menim, ce predlagajo po tako zgodnji zanositvi ponovni porod s cr, ni to za brezveze, pac pa pri tem mislijo na zdravstveno stanje mamice in seveda tudi otrocka.

Sama sem 2 meseca po 1. porodu zacela hodit na aerobiko, pa sem se ful gud pocutla, ampak, ce bi takrat hitro zanosila in bi mi gineko. predlagal cr, bi o em razmisljala kot o skrbi zame in ne kot o nekem bremenu in mucni stvari. Pac tako je, sto ljudi, sto cudi. Eni majo pa lepe zobe, eni pa ne, eni so majhni, eni veliki, eni pac rodijo po naravni poti, eni ne. Zato nismo nic slabse mamice.

Dam sem pa sla 5 dan (dan, ko je operacija, se ne steje), ker sem prosila dohtarja, da bi sla, ker sta obe cimri sli. Pa me je pustil, ker so se sivi dobro celili. Drugace hodijo obicajn,ce je vse ok, domov 6.dan. Kar se tice dvigovanja otroka ipd. zadev, pa so bile v lj sestre blazno prijazne, ni blo panike poklicat sred noci al pa kadar je. Smo s cimrami prav gledale in iskale kaksno zatezeno, pa je nismo nasle.





urška -> RE: Vse o carskem rezu (8.10.2005 22:53:13)

men se tudi zdi da so te nekatere preresno vzele....




KIRA -> RE: Vse o carskem rezu (11.10.2005 13:55:56)

za vse punce, ki ste me spraševale po CR - da ne bom pisala vsaki posebaj - da zdaj lahko prečitate:

TEAM RR se je potrudil in popravil mojo porodno zgodbo, tako da sedaj dela in si jo lahko  preberete.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] http://www.ringaraja.net/nosecnostClanekPodrobno.asp?id=96&kat=16&podkat=
(carski rez malo drugače)

NASLEDNJA PA UPAM, in sem že skoraj prepričana,  DA BO DOSTI LEPŠA - bom poročala!!!




Jessy -> RE: Vse o carskem rezu (17.10.2005 23:25:44)

Rodila sem v Postojni s spinalno anestezijo na svojo željo.

Mi smo bili vnaprej dogovorjeni za datum CR-ja, zaradi nožne vstave. V porodnišnico sem mogla priti en dan prej, zjutraj, na tešče, kjer so mi vzeli kri, vodo, naredili CTG (3x v tem dnevu) in to je bilo tudi vse za tisti dan. Naslednje jutro, so me zbudili ob 5.20, da sem šla pod tuš, nato pa en oddelek višje, v sprejemno v porodno sobo, kjer sem bila deležna britja in klistirja. Zatem sem šla v porodno sobo, kjer me je babica priključila na CTG, zmerila pritisk, v drugo roko so mi vstavili iglo in takoj začeli dovajati infuzijo. Medtem je prišel moj mož, ki je bil zraven - še sreča, da je pisal namesto mene, saj sem v desno roko dobila infuzijo in me je takoj malo bolelo. Potem so me odpeljali v kirurško dvorano, možu pa so rekli, da ga bodo prišli iskat, ko bom pripravljena.
Tam so me posedli na kirurško mizo. Anestezist mi je povedal, kako se moram vsesti in izbočiti hrbtenico. Zelo natančno je otipal mesto vboda (kakšni 2 minuti je porabil za to), nato pa mi naročil biti čisto pri miru. Takrat mi je vstavil injekcijsko iglo, ki prav zares ni nič bolelo (pa me je na smrt strah igel) in me vmes spraševal po počutju, kakšnem posebnem okusu v ustih. V cca 20. sekundah so mi noge postale tople in čez par sekund so me že polegli na mizo. Kirurg je takoj začel razkuževati trebuh, babica mi je vstavila kateter, pokrili so me z rjuho in začeli z akcijo. POZABILI SO MOJEGA MOŽA!!! Sem vprašala, kje je in so ga takoj poklicali. Ja, bil je zraven mene in sem zelo vesela, da je bil tako korajžen, saj me je njegova prisotnost izredno pomirjala! Skupaj sva čakala in uslišala prvi jokec najine hčerke. Ko so jo zavili v rjuhico in mi jo prinesli pokazat, da sva se malce ponoskali, so skupaj z možem odšli v porodno sobo, kjer so jo "porihtali", mene pa v miru zašili.
Potem so me peljali na intenzivno. Vmes so se ustavili, da mi je mož za kakšni 2 minuti prinesel hčerkico in smo bili malce skupaj, potem pa so me odpeljali na intenzivno brez Neje. Obiskov na intenzivni ni, tako da je mož takoj šel domov.
Tam sem bila deležna izjemne nege, saj so me non stop nadzorovali. Infuzija mi je tekla 24 ur, vmes so dodajali razne protibolečinske injekcije in tudi za krčenje maternice.
Vprašala sem, če mi bodo kaj pripeljali Nejo, pa so rekli, da bodo. Pripeljali so mi jo nekje okrog 15h in jo pri meni pustili vse do 20h, nato pa so jo odpeljali, da sem si lahko odpočila.
Prvih 24 ur ne smeš vstati, zato tudi imaš kateter. Voda kar sama odteka tako da te sploh nikoli ne tišči lulat. Tudi kakat te ne tišči, ker je bil klistir, pol pa dobivaš infuzijo, tako da spet nimaš kaj pokakat. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]
Na intenzivni je res lepo poskrbljeno. Tudi za otroka poskrbijo, če joče. Meni so pomagali pristaviti, da sva se dojili takoj, ko so jo pripeljali. Pa vsakič ti jo oni dajo v posteljo in nazaj v njeno posteljo, saj ti ne smeš in ne moreš.
Kateter sem imela 48 ur in sem bila prav vesela, ker si takoj res švoh za sprehode do wc-ja.
Tisti čas, ko imaš kateter te umivajo sestre, kolikor te pač lahko, ko ti ga odstranijo greš lahko pod tuš.




Jessy -> RE: Vse o carskem rezu (17.10.2005 23:40:26)

Še to sem pozabila povedat, da meni bolečina sploh ni bila grozna. Dokler sem bila na infuziji me itak ni nič bolelo, ker so me filali s protibolečinskimi, ko so me naslednje jutro odklopili in preselili na oddelek, sem dobila 5 lekadolov in 2 tramala (vse to bi lahko pojedla v enem dnevu), da sem lahko vzela po potrebi. V vseh 6. dneh bivanja sem vzela le 2 lekadola zaradi bolečine rane. Meni res ni bilo boleče, kot pravijo nekatere. Boli, seveda boli, vendar le, ko se pobiraš s postelje in ko hodiš, pa bognedaj, da zakašljaš ali kihneš, ker to pa res svinjsko boli. Če si previden pri vstajanju iz postelje in hodiš počasi, potem sploh ni panike.
Domov sem šla 6. dan na svojo željo, ker sem se zelo dobro počutila. Drgač je praksa, da si notri 7 dni.
Šivi so pa sami razpadli in se sploh ne vidi, koliko šivov sem imela.




Jessy -> RE: Vse o carskem rezu (17.10.2005 23:57:36)

Šele zdaj sem šla malo brati prejšnje odgovore, zato bom še malo pokomentirala.

- Otroka sem na oddelku imela pri sebi tako kot vse ostale porodnice, od 5h pa do 23h.
- Dojila sem jo tako, kot ostale. Prve tri dni sem dojila leže. Kasneje mi je ustrezalo, da sem se na posteljo usedla po turško, dala na noge povšter, nanj pa otroka in tako dojila. Mene to ni nič bolelo.
- Previjajo sestre, tretji dan pa lahko začneš že sama, če se počutiš zmožna stati.
- Prvih 24 ur "ješ" samo infuzijo, potem pa dobiš, mislim da, 3 mlečne obroke zapovrstjo, šele potem dobiš hrano, kot ostale.
- na mojo psiho ni vplivalo nobeno protibolečinsko sredstvo. Počutila sem se enako, kot ta trenutek!
- vrečka z urinom je pa res vsem na vidiku, ampak te takrat prav malo briga, če se vidi, saj drugače pač ne more biti. Lahko pa tisto vrečko vzameš in neseš s sabo, če se že na kratko sprehodiš. Jaz sem šla v umivalnico in se umila, kolikor sem se v takem položaju pač lahko.
- Jaz sem najlažje spala prav na hrbtu, včasih malo na boku. Spiš pa res kot ubit, saj si tako utrujena, da te tistih 5 uric, ko odpeljejo otroka spat, dejansko pobere.
- rezana sem zelo nizko, že med sramnimi dlakami, v obliki nasmeška. Rez je dolg 15 cm.

Moj CR je bil točno 473.967,27 SIT





ninocka -> RE: Vse o carskem rezu (11.11.2005 10:55:34)

Jst sem mela nujen CR, ker je pikcu padal srcni utrip in so me sam na hitr prestavli iz pojstle v porodni sobi na drug vozicek, vprasali kdaj sem nazadnje jedla in pila (jedla prejsni dan, spila pa 2 pozirka vode 20 minut nazaj, prej pa nic odkar sem prsla v porodno - me je skor pobral, ker sem misnla, da bosta ta dva pozirka ful problem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]). Pol so me peljali v operacijsko, spet prestavli na drugo mizo (kar je mal tezko, ker sem mela polno enih cevk in lih takrat 2 huda popadka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]). Aja v porodni so me se cist pobril, potem v operacijski so mi namazali noge, trebuh in roke z jodom, povili noge v povoje, pobrali ene cevke ven druge not, potem pa mi je anestezistka rekla, da bom zaspla in mi zazelela Lahko noc, jst sem od 10 prestela do 8 in me ni blo vec (to je blo okrog 11h dopoldne).
Po porodu sem se pol napol zbudila, slisala sem jih, ko so se pogovarjali o imenu otroka in ga govorili narobe in sem jih popravljala (bogve kako sem momljala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]), potem so me pa peljali na intenzivno. Tam sem se okrog 2h popoldne cist zbudila, skoz so mi merli utrip in pulz, mela sem za pit vodo, dobila sem glukozo (da nisem bla lacna) in mela sem kateter  (hvalabogu zanga, ker ne vem kako bi sla na WC tiste prve par dni). Na intenzivni dobivas protibolecinske inekcije in tist za krcenje maternice kr v infuzijo in me ni nc bolel. Tamalga sem na mojo zeljo vidla tam okrog 5:30 popoldan in sem se takrat iz hrbta prevalila (to valjenje je tud trajal ene 10 min[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]) na bok, da sem ga lahko gledala.
Naslednji dan so me dali na oddelek, ker je bila prevelika guzva, potem sem dobila za zjutraj in zvecer tramal in zraven se po dva velika lekadola, pa vsak dan sem mogla 2x na dan spit 20 kapljic tiste tekocine za krcnej maternice. Ta tret dan so mi pobrali kateter in sem dobila tud odvajalno sredstvo, pa se tramal so na pobral, tko da smo meli samo lekadole.
Prvic sem jedla kosilo naslednji dan (no, jst temu lih ne bi rekla kosilo - juho in kos kruha), so mi pa obiski prnesli neki stvari za papat (jst sem bla namrec tako sestradana, da bi lahko se sam pred hladilnik vsedla in jedla [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).
Mors pa pit ful tekocine (jst npr. nisem bla nc zejna in pol tud nisem pila velik, in se mi je urin obarval rdece). Je cimra pol paniko zagnala, ko je vidla in sla vprasat sestro (ona je mela CR par dni prej in je lahko ze "hodila") in so rekli, da je to zato, ker premal pijem. No pol sem pa pila 2 l al pa se vec tekocine na dan.

Glede bolecin - jst sem jemala samo tramal (brez lekadolov), tisto krcenje maternice me je bolel tolk kot pri menstruaciji (pa mam res hude bolecine pri M), mors pa obvezno pojest 20 min prej lekadol preden vzames kapljice, drugac si ga naj[sm=smiley35.gif].

Rana je direkt (pr men se mal vmes) nad sramnimi dlakami, dolga mislim da 15 cm, sivi so bli notranji samo na zacetku in koncu vozlicek. Nso mi jih nic ven pobirali, so odpadli sami.
Aja, pa se to, jst sem najprej mela cez rano navadno gazo in so mi to ene 2x zamenjali. Ko sem sla pod tus (to je blo tist dan, ko so mi odstranli kateter) se je to vse ful zmocil in me je pol ful zebl, dokler se ti povoji in gaza niso posusili, pa se vse sem mela mokro. Tko da sem si naslednjic po tusiranju (obvezno po, ker drugac prevec boli), pobrala to dol in zahtevala vodoodporen flajster.




dory -> RE: Vse o carskem rezu (12.12.2005 14:44:13)

Kdaj se odločijo za carski rez? Koliko besede ima pri tem nosečnica sama?
Kakšne so priprave, če so? Kakšen je celoten potek od sprejema v porodnišnico do konca poroda?
Kakšne so morebitne in kakšne gotove posledice? Za mamo in za otroka, seveda.

Hvala.

Mimogrede, a je že kje v Sloveniji dovoljeno, da se nosečnica sama, četudi samoplačniško, odloči za carski rez, čeprav ni medicinskih indikacij za to, ali je to še vedno samo v tujini?


Pri meni konkretno so se odlocili za CR v 35.tednu...plodovnica je bila zelena, utripov skorajda ni blo vec...kej dost besede nisem mela, saj je slo v principu tudi za moje zivljenje, zato mi je blo vseeno s kje bodo otroka ven potegnil,sam da naju resjo...tudi kar se priprav tice jih ni blo...smo samo letel...tamal je bil pol k sreci ok, no mene je kar neki cajt zategval in tudi dones pa je ze 19m od CR me pri intenzivni vadbi ali pa tam pri 500-em trebusnjaku se zmer zvije...zanimivo je tud to, da gob ne smem vec jest in takih jedi ki napenjajo...cokolade tud dolg nisem smela a se je okol tega k sreci postimalo...in zagotovo lahko trdim,da ni vec isto...mam pa res minimalno brazgotino ( ce bi sploh lahko rekla brazgotino ) pa se tam dol je vse celo :)

Pri nas samoplacniski CR se ni mogoc...sem pa nekje zasledila da pride zdravstvo ta poseg cca 800tisocakov...upam pa, da ko bomo mel drugega otroka,da bo to ze mogoce...




dory -> RE: Vse o carskem rezu (12.12.2005 14:46:32)

No pa se to bi dodala..v kranju ti vstavijo kateter...no to je blo zame res enkratno,saj prvi dan ne vem kako bi vstala iz postelje...drugi dan zjutraj sem sele prvic vstala...mi je kar slabo ratalo...ampak popoldne sem ze sibala sama po tamalga v stuk visje...pa komi sem cakala tus...pa hrano...tko da sem se prilicno hitro spravla skup :)




kofetek2010 -> RE: Vse o carskem rezu (28.12.2005 0:03:42)

a mi lahko katera pove kako je z rano po CR?
kolk časa mora bit zalepljena?
po kolk časa zgine šiv? oz.kolk časa traja, da se šiv razgradi?

sem 3 tedne po CR in rana oz.šiv je še tak kot je bil [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




KIRA -> RE: Vse o carskem rezu (28.12.2005 0:07:33)

zunanji naj bi se - odvisno od materiala - razgradil nekje v 4 tednih. notranji pa v 6 - odvisno pač, kakšen material so uporabili. če je rana zaceljena, je ni treba imet niti povito niti nič rugega, samo ob umivanju jo nežno in temeljito osušit, da ne zastaja vlaga.
če se šivi ne bojo sami 2odstranili", je najbolje, d ana poporodnem pregledu po 6 tednih pokažeš svojemu g zadevo in ti onnaj svetuje dalje, oz. šive odstrani (če lahko).
Lp




kofetek2010 -> RE: Vse o carskem rezu (28.12.2005 0:10:59)

nit od šiva se vidi samo na obeh koncih (tak je kot silk), ostalo zgleda, da je lepljeno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 




mujcek -> RE: Vse o carskem rezu (30.12.2005 21:41:33)

Najprej o tem ali se nosečnica lahko sama odloči za CR: jaz sem jih prosila, da naj mi ga naredijo, ker me je skrbelo, da če ne bom že kmalu rodila, da bo kaj narobe; poleg tega je en G bil mnenja, da bi mi čimprej naredili CR, ostali so govorili, da bo naravni porod! Rekli so, da morajo za CR imeti razlog (pri meni je bil razlog padec utripa pri enem otroku, ko sem dobila popadek)! Sem pa slišala, da so nekaterim omogočili CR, čeprav ni bilo pravega razloga ampak samo želja nosečnice!

ŠE nasvet, ki sem ga dobila od babic: po CR občutiš grozno žejo in ne smeš piti. Ves čas na intenzivni negi ti šopajo infuzijo. Ko greš z intenzivne ne smeš G reči, da si žejna, raje reci, da si lačna. ČE rečeš, da si žejna ti bodo še naprej dajali infuzijo, če pa rečeš, da si lačna boš lahko prej normalno jedla in pila. Jaz sem se takoj boljše počutila, ko sem jedla pravo hrano, pa čeprav je bil to pire krompir!




dory -> RE: Vse o carskem rezu (31.12.2005 13:09:45)

Meni so sive pobrali ven 8dan po cr...no pa par klipsen,ker so nekateri sivi popokali...

Kar se pa pitja tekocine tice...meni so sami tiscali za pit, in to cimvec...jest uboga reva pa sem bla lacna za stiri...imela sem splosno anestezijo...k sreci sem drugi dan po cr tolk prosila za kej druzga k sam vodo, da sem dobila za vecerjo juho[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]...sem se skor zjokala, ampak neki je pa blo....tretji dan sem k sreci ze normalno lahko jedla :)




KMALU -> RE: Vse o carskem rezu (1.1.2006 18:24:58)





nameravam roditi v Postojni.
Zanima me razlika med notranjimi in zunanjimi sivi- kaj se manj pozna..
Lahko zbiras kaksne bos imel? Se da to zmenit?

Kaj pa glede anestezije- si pri zavesti ali ne? Lahko tudi to zberes? Kaj je boljse oz manj bolece?
Je treba to v Postojni placat?

Hvala za odgovore...






Minka Pobalinka -> RE: Vse o carskem rezu (3.1.2006 13:07:09)




Jaz imam na porod s CR zelo lepe spomine.. Skoraj dva meseca pred porodom sem bila zaradi predležeče posteljice v porodnišnici, CR je bil nujen, ker druge možnosti, glede na to, da je posteljica ležala preko materničnega vratu ni bilo.. Torej ko je prišel dan D so me ob 7.30 odpeljali v porodni blok, kjer sem bila deležna britja in tuširanja, potem sem šla v porodno, kjer se mi je pridružil možek.. Tam so mi nastavili infuzijo, me priklopili na CTG in mi v mehur vbrizgali neko modro tekočino.. nič groznega. Potem sva z možkom klepetala, se smejala in čakala, da bom na vrsti. Vmes me je nekajkrat prišla pogledat babica in dr. Pušenjak, ki je bil moj sobni zdravnik in je tudi opravil CR. Ob 11.07 sem odkorakala v operacijsko, se s tistim oooogrooomnim trebuhom komaj zvalila na operacijsko mizo. Sicer sem želela spinalno, ampak je anestezistka rekla, da lahko pri moji diagnozi pride do večjih krvavitev in v takem primeru spinalno odsvetuje, tako da sem imela splošno anestezijo. Zbudila sem se že na operacijski mizi, ko so me prestavljali na navadno posteljo, med tem je možek oblekel in uredil najinega palčka, ko sem bila budna je takoj prišel k meni in poročal kako je z najinim škratom. zatem so me odpeljali v intenzivno, čez nekaj ur (cca. 4 ure) sem prvič vstala in šla v spremstvu sestre na wc. Bolelo me sicer je, težko sem vstala ampak ni bilo nevzdržno. Otročka sem dobila ob 15.00 in je bil pri meni do 18.00. Naslednji dan sem bila zaradi gneče v intenzivni premeščena na oddelek, kjer sem imela malega pri sebi ves dan, sestre so bile izredno prijazne, otroka sem dobila v posteljo, pomagale so mi pri dojenju. Tretji dan sem ga dobila že kar za stalno, previjale naj bi ga sicer še one, vendar ni bilo potrebe, sem se raje sama potrudila.. rana - kot da je ni, podobna je bila praski, ker mi je dr. Pušenjak naredil krasen notranji šiv - je bila suha in skoraj zaceljena že tretji dan.. mali je krasno napredoval, jaz sem že drugi dan nehala z jemanjem tramala in vzela še kakšen lekadol, tako da sva šla peti dan domov.. Skratka - SUPER !






eva1 -> RE: Vse o carskem rezu (7.1.2006 23:39:34)

Evo bom pa še jaz opisala svojo zgodbo!

V porodnišnico sem šla v četrtek zjutraj, in upala, da mi bodo tisti dan naredili CR,  katerega sem zaradi med. vstave, visokega pritiska,velikega plodu pričakovala že nekaj tednov!
Sprejeta sem bila na odd., vzeli so mi kri, pregledali urin, pripravili za CR! ker je bilo v četrtek preveč operacij, so mojo prestavili za v petek-ok sem si rekla, pa jutri...no tako je minil še 1 dan v bolnici, v pričakovanju mojega Lukca! V petek po viziti mi povedo, da zjutraj sigurno ne bom operirana, ker ni dovolj G in naj počakam, da mogoče bo pa popoldan ker je dežurni zdravnik ki je bil moj osebni G! Ok čakam do 18h nakar mi povedo, da tudi danes ne bo, ker je anastezist zaseden, ker je na kirurgiji veliko urgence...potem vsa jezna zahtevam, naj me odpustijo, ker ne bom v bolnici čakala na ponedeljek in mi obljubijo, da jutri(v soboto), ali v nedeljo bodo pa res opravili še moj CR! Ok...prav sem si mislila...spet čakam-hvala bogu sem imela 2 mladi cimri, da sem vsaj čvekat imela s kom...tako je minil še 1 dan v porodnišnici...vsa v pričakovanju čakam jutranjo vizito, na kateri mi nič ne povedo, razen tega da bom imela pregled in UZ! In bila sem prepričana da bom spet izvisela, ker skoraj nisem vrjela da bodo med vikendom delali neurgentne operacije! No in me pokličejo na pregled in posvet...in potem G reče, kdaj pa želite da opravimo CR-danes ali jutri...ja seveda danes, sem vsa presrečna izjavila....no in bilo je zmenjeno sobota, 12.3 ob 15h bo CR! O hvala bogu, kar žarela sem od sreče, komaj čakala da vidim mojega zlatega sončka...
Ob 12h so se začele priprave-najprej klistir, ki me je "zaposlil" za več kot eno ura, ker nisem delala drugega, kot skakala od WC-ja do sobo....nato sem se stuširala, umila lase...babica me je pobrila, ker je dejala, da bo ona bolje opravila-čeprav mi še sedaj ni jasno zakaj husiča so mi vse pobrili če sem imela napovedan CR, z navpičnim rezom...no potem okoli 14h je prišel moj [sm=love.gif], še poslikala sva se, se polupčkala-on je bil 100x bolj živčen kot jaz, ni vedel ne kje ima glavo in kje rit..hodil je gor in dol, me spraševal, kako naj prime[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], pa da tako majhne štručke še nikoli ni držal v rokah...kje naj počaka...uglavnem namesto da bi on mene "gor držal" sem jaz njega...
No in že je bila ura pol treh, ko so me poklicali v porodno, kjer so vstavili kanilo, mi dali zdravilo proti slabosti(kajti po prejšnih narkzah sem pogosto bruhala), dali zdravilo za zaščito želodca, seveda vse v infuzijo...nato so mi ustavili urinski kateter-ubistvu nič ne boli, je pa skrajno neprijetno ko ubrizgajo v mehur modrilo...ampak vse se potrpi-medtem sem si neprestano ponavljala, še malo pa boš videla svojega zlatega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] , še malo pa ga boš objela...evo in smo že šli v operacijsko...
Ulegla sem se na mizo, mi privezali noge na mizo, umivali po trebuhu...skozi neko okno sem videla G ko si umiva roke...pogledala sem še na uro 15.09...nakar so mi ubrizgali pomirjevala-ja prav fletno se je vrtelo in nato še narkozo...in me ni več bilo...
...zbudila sem se na hodniku, v bolečinha in slabosti, ki so izvenele v nekaj sekundah...potem so me pripeljali v intenzivno, kjer se se ful trudila da bi svojo težko rit premaknila na posteljo, ampak sem bila popolnoma brez moči...no nato se spomnem ko je moj [sm=love.gif] vsedel na stol poleg postle in mi rekel :POGLEJ KAKO LEPEGA SINA IMAVA...teh besed ne bom nikoli pozabila...ampak bolj ko sem gledala, bolj je bilo vse megleno...pa slišala sem od Lukca jok-čisto nežno, ampak ga je ati takoj pomiril...čez kašne 20,30 minut je bil že veliko bolje-bolečine so bile le v intrvalih, niti ne tako zelo boleče, videla sem že ok, ubistvu sem pričakova hujše bolečine, vse se mi je zdelo nekako v milejši obliki kakor sem pričakovala...no na bok se sprva še nisem mogla ubrniti, ampak drugače lahko rečem, da ni bilo nič hudega! Lukec se je prvič priklopil name po kašni uri po rojstvu-rojen je bil 15.14 , in vlekel, vlekel...no potem naju je ati zapustil-šel proslavlajt svojega sinkota...jaz pa sem se predajala tem novim občutkom...zvečer okoli 8h sem se prvič ustala-ja ni bilo lih prijetno, naredila sem en krog po sobi, se umila po obrazu in rokah, pobožala lukca in se nazaj ulegla...spat nisem mogla, ker sem bila preveč polna adrenalina, neprestano sem gledala mojga Lukca-zdel se mi je najlepši otrok na celem svetu! In si neprestano ponavljala-tako dolgo sem te čakala, sedaj te končno imam...sploh nisem mogla vrtjeti, da se to meni dogaja, da imam končo tudi jaz [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]...potem se spomnim, da je jokal, in jaz ga nisem mogla pobožati in sem prosila sestro, če  ki ga lahko da v posteljo, da ga bom kar celo noč imela pri sebi...takoj ko sem ga stisnila k sebi se je pomiril, in se celo noč cartal v mojem naročju....nikoli ne bom pozabila teh občutkov,ki so me preplavljali, moj Lukec je nekaj najlepšega, kar sem mi je v življenju zgodilo...

No potem v ponedeljek popldan sem zapustila intenzivno sobo, uzeli so mi kateter iz nožnice, odklopili iz infuzije in takoj sem bolje izgledala...hrano sem dobivala od 1 dne po operaciji(sicer tekočo, ampak bolje kot nič)...dojenj je lepo steklo 4 dan...kaj naj rečem-vse je potekalo kot "namazano"!

Tako, približno je zgledalo pri meni...naj povem še to, da je ati bil drugi dan 100x slabši kot jaz...on po pijači jaz po CR...





matahari -> RE: Vse o carskem rezu (8.1.2006 19:42:24)

Groza.Imam dva težka poroda za sabo in zdaj z možem delava na otročku.Ginekologinji sem takoj rekla, da z mano lahko računa na carski rez.Ko berem te vaše komentarje mi kar slabo pride.Stara bom 38 let - verjetno ima tudi to vpliv na vse skupaj, da se odločijo za carski rez...Glejte mene kako debatiram pa sploh še ne vem, če sem noseča...res, da bi morala imeti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] pred tremi dnevi vendar se sploh ne upam narediti testa..ne želim si razočaranja..se bom raje še malo veselila..prsi me full bolijo...mogoče pa bom [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]..držite pesti




janč -> RE: Vse o carskem rezu (23.1.2006 20:40:48)

POZDRAVLJENE

Rodila sem tri otročke, s tem da sta se dva rodila tako rečeno po naravni poti in zadnjega s carskim rezom.
Ne vem zaka si tako zelo želite carskega reza??
Strah pred bolečino''??
Rajši se rojevala prvega otročka cel dan z umetnimi popadki, kot eno uro zadnjega s carskim rezom.
N int. si dva dni, vse te boli in na koncu ugotoviš, da se prvega dne sploh ne spominjaš.
Jz priporočam da rajši rojevajte naravno kot da se naročate na carske reze ipd., pa sj ni tako hudo, ko enkrat dobiš štručko v naročka
temeljito razmisli preden se podaš v to.
Jaz če ne bi bilo nujno se ne bi
pa srečno




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>