RE: kdaj po CR (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod



Sporočilo


cebelicamaja -> RE: kdaj po CR (16.9.2007 13:10:07)

Zudi jaz sem ob dokaj zoprnih zgodbah nehala brati.

Prvrga otroka sem rodila s CR. Čeprav je bil zame šok (predvsem psihično) imam res dobro izkušnjo. Res malo boli, ampak sploh ni tako hudo. Vedno gre lahko kaj narobe. To itak, ampak menim, da se o tem ne splača razmišljat. Pa v kolikor je meni znano je pri naravnem porodu vseeno veliko večja nevarnost, da gre kaj narobe, ker je manj pod nadzorom. Pa ne delam reklame za CR. Mislim, da je naravni porod tako lepa izkušnja, da če jo imaš možnost doživet, imaš veliko srečo. Me pa grozno moti strašenje ubogih mamic, ki se CR pač ne morejo izogniti.

Sedaj sem v drugo noseča. Moja G mi vsakič ko pridem na pregled omeni, da je verjetnost naravnega poroda zelo majhna (tudi jaz sem dokaj hitro spet zanosila). To me sicer spet žalosti. Zelo si namreč želim naravno rodit. Glede postopkov in komplikacij pa me ni strah.

Pa še odgovor Tadeji 1976. Moj sinko je takoj po rojstvu fasal respiratorni virus. Ko je bil 10 dni star, sva šla oba v pediatrično kliniko in tam ostala 14 dni. Sobe mamic so bile na drugem oddelku, tako da sem šla vsake 3 ure dve nadstropji v vsako smer peš po stopnicah. Čeprav je bilo le 10 dni po operaciji, nisem imela s tem prav nič problemov. Malega sem previjala in dojila v blazno neudobnem lesenem stolu. Mogoče me je kdaj malo zbodlo v šivih, samo nič hujšega.

Punce, kar pogumno. Ne o slabih stvareh razmišljat.

LP, maja




s u g a r -> RE: kdaj po CR (29.9.2007 23:45:12)

Zdravo

jaz sem si nadvse želela roditi po nič drugega kot naravni poti, brez epiduralne in brez CR - to mi je bil popolni NE TO PA NE.

No in moj mali se je rodil z CR. Bilo me ga je ful ful res ful strah. Pa naj vam povem, da je popolni brezvezni strah.

Zakaj?
Moj porod oz. od prihoda v porodnišnico, ko mi je odtekla voda do rojstva je trajalo 17 ur normalnih in zaresnih popadkov (ki btw niso strašni), vmes sem dobila tudi epiduralno med popadki, ki je prijela a meni ni pomagala (dobila sem jo zato, da bi se ev. z njeno pomočjo začela odpirati) no na koncu so se odločili za CZ ker je bilo že za oba dovolj. Uglavnem mene so zaspali, niso mi delali pri zavesti spala sem (moja želja je bila taka, ker enostavno sem tako hotla - danes mi je žal). Žal mi je v toliko, ker malega nisem takoj videla in se tudi tistih čisto prvih prvih trenutkov ne spomnim, pač jih je imel z očkom ([image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]), jaz sem sicer videla sinka takoj po zaključeni operaciji predno so me peljali na oddelek a se tega ne spomnim. Ležala sem v intenzivni in dobila malega v prvi podoj zjutraj ob pol šestih (rodil se je 18.42 prejšni dan), iz spanca pa sem se zbudila od 04.00 zjutraj. In bila sem nadvse srečna mamica, ko sem prvič prijela svojega malega polžka. V intenzivni sem ležala dva dni, tretji dan sem šla v drugo sobo in peti dan domov (ko smo mi pobrali šive), danes 4 mesece po porodu je vse ok samo še črta nizko na trebuhu me spominja na CR. 6 teden po porodu sem se začela ukvarjati z vadbo (le da sem trebušnjake začela delati pred kratkim, do sedaj sem delela vaje za medenično dno in za globoko notranjo mišico), punce vse se da in nič ni tako grozno narobe, če se vaše dete rodi s CZ. Tudi z vami ne bo nič narobe. Mene tudi brazgotina čisto nič ne moti zato ker vem zakaj je nastala - spomni me na prelep dogodek rojstvo najinega sina.

Pa še to 4 tedne po porodu sem neko jutro mojega dragega šokirala, da bi kuj imela še enega, da bi šla takoj še enkrat rodit. No zato bomo malo počakali a se že veselim da bo mali princ dobil še sestrico ali bratca, pa če s CR pa s CR ni panike.

Torej punce to je samo ena od zgodb, ampak zame je moja nadvse lepa zgodba, vam pa na srce polagam ni važno kako bo na svet privekalo vaše dete, važno je da vama ali vam bo v življenje prineslo nadvse lep val nove energije in samih sladkosti.

Uživajte vsak dan vaše nosečnosti in razvajajte se in naj vas razvaja tudi vaš dragi - res to ful sede.

papa
mi 3je - mislimo na vas, ker vemo kako lepo se počutite. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

nočko lepe sanje




s u g a r -> RE: kdaj po CR (30.9.2007 0:01:05)

Aja še to sem pozabila povedat.

Ja zarežejo malce nad sramnimi dlakami, tretirajo te kot vsako porodnico - klistir po želji (mene so vprašali v Lj), pobrijejo te če je treba in greš v porodno (če nisi dogovorjen). CR imaš lahko s pojačano epiduralno ali tako da zaspiš, po končani operaciji je normalno da dobiš protibolečinske infuzije in hrano (NCl + sladkor) potem ko si na oddelku pa protibolečinske tablete in tekočo hrano za začetek, med operacijo ti v mehur vstavijo kateter (nič hudega) - jaz sem imela celo kateter notranji med mehurjem in ledvico - vstavanje tega med nosečnostjo je bilo miljonkrat bolj grozno, zakaj dobimo kateter zato da kontrolirajo odvajanje vode ker imaš spodnji del trebuha omrtvičen, samo zato nič drugega.
Res je še to da nekatere imajo srečo da rodijo čez dan in imajo otročka kmalu ob sebi - pri meni na žalost ni bilo tako. Se spomnim, da naslednji dan ko so prišle punce s CZ so kmalu dobile otroka k sebi, sem jim bila kar malo faušna, ampak nama je bilo pač tako namenjeno.
No mislim da sem sedaj vse napisala.

Uglavnem naj vas to ne skrbi. Nima vas za kaj skrbeti.

nočko




katka28 -> RE: kdaj po CR (6.11.2007 21:39:16)

Ko berem dolocene zgodbice o CR se moram kar malo nasmejati. Res ne vem ali so dolocene gospodicne ali gospe res obcutljive ali je to res tako huda operacija.
Mene caka CR ( pod srckom nosim dvojcka) in glede na to, da sem ze prestala dve operacije na hrbtenici vem kaj so bolecine vendar jih sama nisem obcutila ( verjetno je moj prag bolecine visji), tudi kateter je zelo dobra zadeva saj ti preprecuje nepotrebno napenjanje vsaj v prvih dneh po posegu .
Sem se pa pozanimala pri nas v Celjski porodnisnici te ze eno uro po operaciji dvignejo in te sprehodijo do kopalnice, da se lahko uredis potem pa kmalu pride k tebi tvoj otrocicek. Nekaj strani nazaj sem brala kaksne tablete ti dajejo in sem presenecena saj zdravniki niso ravno veseli, da bi pacientko filali z zdravili sploh ne, ker doji otroka ( verjetno to vplina nanj). Tako, da mislim je bolje vse zgodbice vzeti z rezervo kajti vsak clovek je edinstveno bitje in CR obcuti po svoje.




sasa79 -> RE: kdaj po CR (7.11.2007 12:33:20)

Ja, jaz upam, da res ni tako grozno. V ponedeljek sem bila pri g. in je rekla, da bom verjetno imela CR, ker je punčka že tako velika (2780g - 37t.), jaz pa sem majhna. Poleg tega imam še povišan pritisk. Dokončno mi bo povedala 21.11., ko grem spet na pregled. Je pa rekla, da če bom imela dva dni zapored pritisk okoli 150, naj se grem kar zmenit v Celje a CR. No in tega sploh nisem pričakovala, ker sem se skoz pripravljala na naravni porod. Naravnega poroda me sploh ni srah. Ko pa sem potem tukaj brala za CR kako je, me je pa kar strah. Sem potem celo noč o tem sanjala. No jaz še vseeno upam, da pa le ni tako grozno in da bo vse ok., če bo seveda res prišlo do tega.
Katka28, a ko se greš zmenit za CR, moraš prej poklicati ali kako?




piškamiška -> RE: kdaj po CR (7.11.2007 16:02:56)

Mene pa zanima CR s spinalo anastezijo v LJ porodnišnici.

Ali se je potrebno predhodno najaviti?
Ali je potrebno kaj plačati?
Ali lahko izbiraš in izberes spinalno, ko imaš ze popadke oz. v primeru če ti predhodno odteče plodovna voda?
Kako je če imaš dvojčka in se eden rodi naravno, drugi pa potrebuje CR - ali v tem primeru lahko izbiram?

Malo več me zanima o tej opciji trenutno v LJ. Povedali so mi, da v PO to, spinalno, delajo avtomatično (CR s popolno narkozo baje samo, ko se kaj zaplete), kako  je v LJ?






Peli -> RE: kdaj po CR (7.11.2007 23:02:29)

Jaz sm imela že en CR lani februarja, meni se ni zdel nič hudega. Sedaj sm zopet v pričakovanju, sicer imam rok šele konec aprila, gin. mi je povedala da bo ponovno CR.  Prvič nism imela nobenih problemov glede tega, saj mi je nosečnost poleg moje gin. vodil še gin. iz LJ porodnišnice, kateri me je naprej naročil za CR....
V glavnem nebi več nakladala...

Zanima me  - kako s kom in kdaj se meniš za CR, če tvoj gin. ne dela v porodnišnici?


Punce, drugače pa kr korajžno, CR ni noben BAV-BAV, posledice pa so itak pr vsakem porodu, ampak navsezadnje se splača tud kdaj mal zobe stisnt!!!




katka28 -> RE: kdaj po CR (12.11.2007 15:04:54)

IZVIRNO SPOROČILO: sasa79


Katka28, a ko se greš zmenit za CR, moraš prej poklicati ali kako?



Pomoje je najbolje, da poklices v Celjsko porodnisnico in malo povprasas. Je pa nekje smiselno, da se pri njih prej narocis, da te pregledajo in ce je ze nuja dolocijo datum posega. Brez straha sigurno ni tako hudo kot nekteri pravijo. Bos potem povedala kako je bilo.




sasa79 -> RE: kdaj po CR (21.11.2007 20:01:52)

LP! No, danes mi je na kontroli rekla, da se moram čez en teden oglasiti v porodnišnici, da se zmenim za CR. Rekla je, da nikakor ne more biti vaginalni porod, ker je punčka težka 3600kg, jaz pa sem velika 155cm. Me pa zanima, če je katera imela CR zaradi tega razloga? Sama sem to prvič slišala par mesecev nazaj, ko mi je to omenila. No, odločili bodo pa verjetno tako v p. LP!




klarisima -> RE: kdaj po CR (21.11.2007 20:40:30)

Sasa79 jaz sem bila danes na zunanjem obratu, ker se [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] še ni obrnila.
Oglašam pa se zato, ker mi je čudno, da ti je G rekla, da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] od 3600g ne moreš nikako roditi vaginalno ampak samo z CR [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Sama sem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] 37.teden in 4/7, [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ima 3200g jaz pa še 19 dni do PDP-ja, pa mi nihče ni rekel, da ne bom mogla rodit vaginalno. Še danes mi je G rekel, da bomo poskusili na ritko, če pa ne bo šlo pa me preda v operacijsko na CR.
Zgleda, da je res v vsaki bolnišnici drugače [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Konec koncev pa je najbolj važno, da mi te cukrčke ven spravimo in jih začnemo razvajati, se strinjaš? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Kakorkoli se že izteče ti želim sreče in poguma. Pa saj veš, mame smo zakon!




sasa79 -> RE: kdaj po CR (21.11.2007 23:19:46)

Ja, se strinjam s tabo klarisima. Kakor bo pač bo, sam, da bodo naši [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] zdravi. Tudi tebi želim uspešen porod!




nana35 -> RE: kdaj po CR (22.11.2007 8:45:37)

Pozdravljene!!

Zdaj ne bi brala za nazaj,če ste slučajno o tem že pisale,pa bi vas vseeno vprašala,če katera ve:

Ker imam posteljico preko mat.vratu in ne morem drugače roditi kot s CR,me zanima(pa saj vem,da bom to lahko vprašala gin.na pregledu čez 3 t,ampak je še daleč),koliko prej te gin.naroči,da prideš v bolnico na CR.V katerm tednu? Menim,da ne smeš čakati do roka in imeti svojih popadkov (nimam še nobenega otročka,pa ne vem).Rok imam 13.1. in glede na to da so vmes prazniki v decembru in novo leto...pa me zanima ali se na to tudi ozirajo?Kolikor sem slišala,je seveda odvisno od samega ginekologa,ki spremlja tvojo nosečnost,da določi,kdaj je tako daleč,vendar sem slišala tudi,da se CR dela od 2 do 3 tedne prej oz.po 37 tednu.Zdaj pa me zanima,če katera zna boljše odgovoriti,da bi vedela,kaj me čaka.

Da ne boste mislile,CR se ne bojim in se s tem niti malo ne bremenim,rada bi le kakšno informacijo o tem.Če ima katera prav tako izkušnjo,je bom zelo vesela.

Hvala že vnaprej.




madasa -> RE: Vse o carskem rezu (24.3.2008 16:01:41)

Pozdravljene,
mene pa zanima, kdaj lahko po CR dvigneš kaj težkega'
Hvala in lp!




marelicaa -> RE: Vse o carskem rezu (27.3.2008 11:58:02)

Čim kasneje. Sicer pa lahko probaš, pa te bo bolečina v predelu rane opozorila, da to ni bilo ravno pametno dejanje.
Po prvem cr sem opazila, da enostavno ne morem več težkega vzdigovat. Včasih sem brez težav dvignila in nesla gajbo krompirja z njive v garažo, sedaj pa si tega ne morem več privoščit. Včasih je problem že pri našem 3 letniku z 18 kg.




*Mišek* -> RE: Vse o carskem rezu (8.5.2008 12:54:22)

Pozdravljene, sem nova na vašem formu in me zanima kdaj moraš že to, da boš rodila s carskim rezom, povedat ginekologinji? Jaz sem imela pred leti težko prometno nesrečo, pri kateri sem dobila hude poškodbe glave. Zaradi tega mi je moj zdravnik, pri katerem sem od nesreče, svetoval da bi jaz rodila s carskim rezom. Čeprav sem si celo življenje želela roditi po naravni poti. Hvala za odgovor!




madasa -> RE: Vse o carskem rezu (7.6.2008 16:13:15)

mene pa zanima, kdaj ste se po CR začele kopat v bani? Ali ste se samo tuširale ?

Hvala in lp




dejzi -> RE: Vse o carskem rezu (28.8.2008 15:25:00)

Pozdravljene!
Pred porodom sem brala vaše zgodbe o CR zdaj, ko je to za mano, vam lahko zaupam še svojo (bom kar se da realna).
Ker se moja punčka ni obrnila, sem vedela, da me čaka CR. Rodila sem v bolnišnici Slovenj Gradec (mogoče bo v pomoč kateri mamici, ker bolnišnice SG v vaših opisih nisem zasledila). Vso osebje je primerno usposobljeno in prijazno.
V porodni sobi so me "pripravili", beri obrili, peljali v operacijsko in pripravili na CR. O katetru ni bilo ne duha ne sluha. Imela sem možnost izbire, popolna ali spinalna anastezija, pa sem se odločila za popolno (v takih trenutkih moja panika nima tam kaj iskat), ker me je bilo že pošteno strah. Priprava v operacijski je trajala pribl. 20 minut, sama operacija pa tudi tam nekje. Očka je videl hčerkico par minut po rojstvu in jo je lahko že pestoval. Mene so prestavili na oddelek takoj po operaciji in po uri in pol so mi že pripeljali mojega cukrčka!
Sestre na oddelku pa so druga zgodba. Vse so dobro usposobljene, vendar se ne zavedajo, da vse mamice pač ne vemo vsega že kar na začetku. Pričakovala sem več njihove pomoči, mogoče tudi več pogovora. Tako pa je bilo 1. in 2. dan skoraj kot v hotelu, tretji dan pa čisto drugače: vse naredi sam (ti pa se komaj premikaš...).
Pa smo preživeli tudi to, zdaj pa uživamo v domačem okolju. Naj vas ne bo strah CR, kot je bilo mene....vse  mine, tudi to bo...potem pa..[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

LP




vanja27 -> RE: Vse o carskem rezu (17.9.2008 11:41:28)

Čav!
Tudi jaz sem brala vaš forum pred porodom in moram priznati, da me je bilo strah. A zdaj , ko je vse že za mano lahko rečem le ,da je to še ena nova izkušnja, ki sem jo doživela in seveda lažja izkušnja kot naravni porod. Prvega otroka sem rodila po naravni poti, z ritko ven in s pomočjo vakuma - težak porod in rekla sem nikoli več. Pa sem po 6 letih zopet rodila a tokrat z CR. Rodila sem v LJ porodnišnici in posebna pohvala osebju na intenzivni negi in oddelku, sem brez besed in zadovoljna, CR ni bav bav naj vas ne bo strah (boli ampak manj kot naravni porod- moji občutki). LP




Miška2006 -> RE: Vse o carskem rezu (30.9.2008 9:32:39)

Mene pa zanima, kakšni pogoji morajo biti, da rodiš s CR?
In ali se je ves ta čas kaj spremenilo v tem, da se lahko sam odločiš, da boš rodil s CR?




vanja27 -> RE: Vse o carskem rezu (6.10.2008 6:50:03)

Čav! Mislim, da se ne moreš kar sama odločiti za CR, vsaj pri meni je bilo tako ampak sem imela toliko težav v nosečnosti in glede na prvi porod ni bilo druge možnosti kot na CR. Svoji G sem rekla, da bi drugo mnenje, ker je bila proti CR in mi je dala napotnico za v porodnišnico za PDC in ene 2 tedna pred porodom sem bila na PDC-ju cel dan, kjer so bili razni pregledi in na podlagi teh pregledov so se odločili za CR. LP 




simonakr -> RE: Vse o carskem rezu (8.10.2008 10:41:19)

Oj!
Da bi se sam odločil za CR se pri nas še ne moreš - dobiti moraš enga "dobrega" ginekologa, ki ti napiše priporočilo da bi rodila z CR zaradi pač enega razloga (magari psihološkega), ko ti to odobrijo imaš pregled na PDC (EKG, internist, kri, voda, ginekolog). Na določen dan prideš v sprejemno, te pospremijo v porodni blok, te pripravijo (te obrijejo, klistir, dajo modrilo v mehur - ne se ustrašit modro boš lulala) in potem počakaš na carskega. V OP te zaspijo, sam CR traja cca 30 minut - otroka imajo hitro zunaj, tebe pa morajo še zašit. Po zaklučeni operaciji te pripeljejo v intenzivno enoto in čez 2 dni greš na oddelek.

Sam tko punce carski rez ni hec - trebuh imaš prerezan, nekatere zelo boli, ne glede na vsa zdravila ki se jih da, tko da bo carski rez zadnja opcija - vsaj zame!! A pa da ne omenjamo nekatere so podrte in uboge še več kot pol leta.

papa




Detece -> RE: Vse o carskem rezu (8.10.2008 11:03:12)

Mene pa zanima kako ti določijo datum poroda kadar se vnaprej ve, da ne bo možen drugače kot s carskim rezom. Sama imam namreč rok 1.1. 2009 in v primeru, da se mi posteljica v do naslednjega preleda ne dvigne, bom morala imeti carski rez. A se ravno tako počaka na popadke in potem naredi carski rez, ali samo rečejo pridite 3. januarja v bolnišnico in boste rodili. Kako je s tem?? Zanima me ravno zato ker imam tako smotano rok, da je ravno med prazniki. Kdo bo pa šel operirat ravno na 1.1.??




simonakr -> RE: Vse o carskem rezu (8.10.2008 11:15:14)


IZVIRNO SPOROČILO: Detece

Mene pa zanima kako ti določijo datum poroda kadar se vnaprej ve, da ne bo možen drugače kot s carskim rezom. Sama imam namreč rok 1.1. 2009 in v primeru, da se mi posteljica v do naslednjega preleda ne dvigne, bom morala imeti carski rez. A se ravno tako počaka na popadke in potem naredi carski rez, ali samo rečejo pridite 3. januarja v bolnišnico in boste rodili. Kako je s tem?? Zanima me ravno zato ker imam tako smotano rok, da je ravno med prazniki. Kdo bo pa šel operirat ravno na 1.1.??


Posteljica dvigne?? Res da sm babica ampak za to pa prvič slišim! A imaš nizko ležečo posteljico ali kaj podobnega?
Drugače pa to naredijo pred predvidenim datumom poroda (do cca 1 teden) pač dobiš datum in takrat prideš in te pripravijo samo to ponavadi ni v soboto, nedeljo al pa praznik - takrat so načeloma samo nujni na programu.
Drugače pa takoj ko imaš popadke ali pa ko ti voda odteče ali pa zakrvaviš(!!!!) greš v porodnišnico in pač zdravniki naredijo CR pa nej bo to petek, svetek al pa sred noči - če je nujno ga naredijo tud 31.12 ob 24.00!!

papa




Detece -> RE: Vse o carskem rezu (9.10.2008 14:25:51)

Če je maternica prenizko (sega čez maternični vrat) potem je izhod za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] zaprt in morajo narediti CR. Moj g je vsakič do zdaj govoril o tem da imam nizko posteljico, lahko pa se še dvigne (ne vem zdaj ali posteljica ali maternica).
Hvala za odgovor.




simonakr -> RE: Vse o carskem rezu (10.10.2008 9:11:24)

Oj! Maternica se lahko dvigne in se najbrž še bo, posteljica se ne more, ker tam kjer je nastala tudi ostane. Če je prenizko ali pa delno ali celotno prekriva maternično ustje potem se otrok res ne more rodit naravno.
Da malo razložim maternica je razdeljena v 2 dela: del ki se razteza in del ki se krči. Če je posteljica v razteznem delu potem se lahko odlepi in zakrvavi, kar je zelo slabo zate in za otroka. zaradi tega naredijo CR da se izognejo krvavitvi.
Torej če zakrvaviš takoj v porodnišnico al pa rešilca poklicat - ne čakat!
Želim ti vso srečo in brez zapletov




Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>