RE: Montignac (Polna verzija)

Forum >> [Fit nosečnica/mamica] >> Hujšanje



Sporočilo


talika81 -> RE: Montignac (19.9.2007 9:10:53)

jaz si zelo rada nardim pogosto polnjene šampinjone - sir in šunka, pol pa spečem ...

njami.... si moram zdaj enkrat to nardit[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ajdova kaša/ješprenj z gobami pa je sploh [image]http://www.smeski.com/razni/prehrana/672.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 9:21:15)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




talika81 -> RE: Montignac (19.9.2007 9:32:41)

ja, jaz jih kupim. morjo bit malo večji, da lažje polniš.

jaz jih nardim takole:

šampinjone operem, šunko in sir narežem na male kocke (lažje tako polniš, kot če maš na trakce). Pol pa sam fnafilaš šampinjone in jih spečeš al na žaru al v pečiči (obrnjene na glavo). Tud lahko malo sira po vrhu potreseš.

Ful dobro ...




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 10:00:44)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




talika81 -> RE: Montignac (19.9.2007 10:05:34)

lahko tud začiniš z začimbami - po želji in okusu ... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




talika81 -> RE: Montignac (19.9.2007 10:10:36)





 
AJDOVA LAŠA Z GOBAMI

200 g ajdove kaše
300 g gob
1 žlica sesekljane čebule ali šalotke
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 stroka strtega česna
žlička gorčice
ščepec majarona
sol
poper po okusu
žlica olivnega olja
voda za zalivanje





Na olju popražimo čebulo, da postekleni, ne sme pa porjaveti. Dodamo ne predrobno narezane gobe in pražimo, da tekočina izhlapi. Dodamo česen, peteršilj, majaron in gorčico, solimo in popramo po okusu ter dodamo še prebrano ajdovo kašo. Premešamo, zalijemo z malo manj kot dvojno količino vode (podobno, kot pri kuhanju riža). Pokrito kuhljamo kakih 20 minut, da voda izgine in se kaša zmehča.









 
AJDOVA KAŠA S ŠAMPINJONI

25 dag ajdove kaše
5 žlic olja
1 srednje velika čebula
30 dag šampinjonov
peteršilj
mleti česen
šetraj
origano
poper
sol
2,5 dl sladke smetane
1 dl kisle smetane





Ajdovo kašo kuhaj 15 minut v osoljenem slanem kropu (5 skodelic vode na 1 skodelico surove ajdove kaše). Kuhano kašo odcediš.
Drobno nasekljano čebulo porumeniš na olju. Dodaš na lističe narezane šampinjone in jih pražiš 10 minut. Dodaš sesekljan peteršilj, mleti česen, origano, šetraj, mleti poper in sol ter še malo prepražiš. Priliješ sladko smetano ter pustiš vreti 5 minut. Nato primešaš kuhano in odcejeno ajdovo kašo. Vmešaš še kislo smetano in na hitro segreješ (ne sme zavreti).









 
AJDOVA KAŠA Z JURČKI

100 g ajdove kaše
1/2 kg jurčkov
čebula
olje
sol
peteršilj




Skuhamo ajdovo kašo (po navodilu na zavitku). Na olju prepražimo čebulo, dodamo narezane jurčke in pražimo toliko časa, da vsa voda, ki jo spustijo gobe, povre. Ko je kaša kuhana, jo odcedimo in dodamo h gobam, premešamo in kuhamo še pet do deset minut, da se okusi premešajo. Dodamo narezan peteršilj in takoj serviramo.








 
POLNJENI ŠAMPINJONI

500 g svežih šampinjonov (klobuki naj bodo malo večji)
8 g pizza šunke
8 g gauda sira
4 stroki česna
olivno olje
vegeta




Šampinjone očistimo in jim odstranimo bete, ki jih prihranimo. Česen drobno sesekljamo. Pizza šunko drobno sesekljamo.
V klobuke šampinjonov dodamo vegeto, sesekljan česen, sesekljano šunko. Na vsak klobuk damo majhno rezino sira.
Vse skupaj damo v posodo, v katero smo dodali olivno olje. Pokrijemo in dušimo približno 10 do 15 minut, tako da iz šampinjonov izhlapi voda in da se sir raztopi.


No, da dodam še nekaj receptov.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 10:31:41)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 10:33:32)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 10:35:01)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




talika81 -> RE: Montignac (19.9.2007 10:42:19)

a to maš neke vrste bučkine polpete?

mogoče bi dala namesto zdroba in moke ovsene kosmiče al pa brez zdroba. saj bo tud šlo.

mogoče bi pa sir sam po vrhu posipala in dala potem pečt - ali pa daš sir kasneje gor.

no, to je moj predlog.





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 10:48:48)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




qwasy -> RE: Montignac (19.9.2007 10:51:46)

Aurora, a nisi ti enkrat miksala ovsene kosmiče? Se mi je zdel tko zanimiv, pol sem pa pozabila. A kej uporabljaš to?




qwasy -> RE: Montignac (19.9.2007 10:55:49)

Aja, tele bučke bojo pa zihr super, samo rezala jih najbrž ne boš, bojo bol na žlico [sm=smiley36.gif]]




talika81 -> RE: Montignac (19.9.2007 10:56:17)

vem, da jajca in kosmiči ne gredo skupaj, ampak jaz vseeno to uporabljam. lahko pa zmelješ ovsene kosmiče in imaš moko - polnozrnato.

kaj pa če bi dala namesto jajca čečerikino moko? mislim, da sem na forumu montignac to enkrat prebrala, da delajo. baje veže isto kot jajca.

al pa daš samo beljak ni nič rumenjaka.

a misliš, da brez jajcv ne bi vezalo?




sasa30 -> RE: Montignac (19.9.2007 11:03:54)

Jaz sem že delala po tem receptu, moko in zdrob sem izpustila, bučke res zelo zelo ožela, potem pa sem primešala parmezan. NORO!




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 11:31:20)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 11:33:31)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




talika81 -> RE: Montignac (19.9.2007 11:43:41)

ja, lahko je čist en drug recept.

ampak če hočeš imet prilagojenega po montiju, pač včasih pride nekaj drugega.

pol pač probaj res moko in jajca izpustit, pa boš vidla, kaj bo.





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 11:45:30)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




talika81 -> RE: Montignac (19.9.2007 11:56:42)

saj zato smo tukaj, da se pogovorimo o receptih in da si svetujemo, kaj bi bilo mogoče bolje in kako bi naredila kaj drugače [image]http://www.smeski.com/razni/mediji/div264.gif[/image] a ne?

auroraa, a sem ti jaz že poslala recepte za buče? imam eno skripto, v kateri je polno receptov za buče, mogoče ti kdaj pride prav.

če je seveda še nimaš, ti jo lahko pošljem.




Naty*Taja -> RE: Montignac (19.9.2007 12:14:22)

Hoj Aurora! Ti kr naredi brez moke in grisa! Jaz sem to isto sama naeksperimentirala in je bilo ful dobro. Naribane bučke osoliš, pustiš, da spustijo vodo, jih ožmeš potem pa primešaš stepeno jajčko pa sir not naribaš in potem na naoljeno ponev narediš kr kupčke z žlico, jih obrneš in imaš prilagojene polpete! Sem pa enkrat dala polnozrnato moko zraven in je bila razlika samo ta, da so bili polpeti malo bolj čvrsti. Drugače pa tu sir ful dobro skup drži.
No tudi jaz sem zdejle pri ajdovi kašici s šampinjoni in solatki. Za zvečer imam pa namočeno mešanico stročnic. A luščen fižol se lahko je? Je tudi notri vmes.




Naty*Taja -> RE: Montignac (19.9.2007 12:16:36)

Aja, še to. Sem danes v DM našla ena taka spuhnjena zrna pire, pa me zanima, če lahko to? Piše, da je samo pira in med - sej vem, da meda nebi smela, me pa bolj kot ta med zanima sama pira. Ker je pa noro dobro za prigrizkovat. Pa nek kokosov čips sem si kupla. Morem it pogledat, če lahko... 




qwasy -> RE: Montignac (19.9.2007 12:30:49)

Nati, fižol je celo "zaželen". Bel fižol ma GI 30, rdeč pa 40. Jaz belega kombiniram tako z OH kot z beljakovinami. Rdečega pa samo z beljakovinami. Sporoči, če se bo mešanica enakomerno skuhala - enkrat sem probala, pa je bila leča razkuhana, fižolčki pa trdi [sm=hudicek1.gif] Predelane pire pa (kolikor jaz razumem) nikakor ne bi smela, pa ne toliko zaradi medu, ampak zaradi predelave, ki vedno zviša GI. [sm=zmeden.gif]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.9.2007 12:33:58)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




simonka -> RE: Montignac (19.9.2007 16:39:57)

Halo babike.
Da se na hitro javim in obljubim, da zvečer napiđem kaj več.
Par receptkov - kopiranih od drugih prdih montik:
BUČNI POLPETI

˝ kg naribanih
buč
20 dag ovsenih kosmičev
1 jajce
1-2 čebuli
peterđilj, sol, poper

Buče olupiđ in naribađ, posoliđ in pustiđ stati, da spustijo vodo, nato jih oţameđ. Čebulo popraţiđ, da porumeni. Dodađ jo k bučam, nato đe kosmiče in jajca. Vse skupaj zmeđađ, dodađ začimbe. Pomembno je, da masa nekaj časa stoji, kakđno uro, lahko tudi čez noč, da se kosmiči napojijo. Segrejeđ teflonsko ponev in s pomočjo ţlice oblikujeđ polpete. Ti so lahko večji, manjđi, debelejđi, tanjđi. Pečeni so dokaj hitro, sicer odvisno od debeline. Lepo se spečejo tudi na peki papirju v pečici. Dobri so topli ali hladni. (prirejeno po Backu s Prehrane)

1 zavitek polnozrnatega vlečenega testa (500 g, Hokus Pokus)
cca 10 jabolk
1-2 limoni
5 ţličk fruktoze
veliko cimeta

V zavitku je 5 pravokotnih listov testa. List testa poloţiđ na mokro servieto (lahko tudi kar na pult), premaţeđ ali dobro pođkropiđ z vodo. Potreseđ z 1/5 naribanih jabolk, malo naribane limonine lupinice, ţličko fruktoze, pokapljađ z limoninim sokom in obilno potreseđ s cimetom. Zavijeđ, dađ v pekač. Ponoviđ za vsak list posebej. Jaz sem zvijala po krajđi stranici testa in zlagala po daljđi stranici velikega nizkega pekača, ki je priloţen pečici. Če ostaneđ zares na Montiju, potem lahko samo đe malo pođkropiđ z vodo. (Jaz sem kljub vsemu premazala z malo stopljenega masla in dobro ţlico lahke kisle smetane. Tudi pekač sem s čopičem malo namazala, kdo bo pa drgnil ali v nedogled namakal pekač!). Pečeđ pribliţno 3/4 ure v ogreti pečici na 180°C.

Kar se mene tiče, je super dobro. Nič dodatno sladko, limone in cimeta mora biti veliko. Da je testo polnozrnato, se sploh ne čuti. Edino vse skupaj zgleda bolj rjavo. Nađim doma sem tako mimogrede samo vzdihnila: "Ah, malo dalj sem pustila v pečici, pa je verjetno dobilo več barve."

Mulc me je na koncu razočarano vprađal, da kje je pa kaj rdečega. Osupnila sem, potem pa se spomnila – seveda, večkrat sem v zavitke dodajala viđnje. Tudi tukaj bi lahko na vsak list potresla nekaj zamrznjenih viđenj, saj jih imam skoraj vedno doma. Dodajo prijetno kiselkast okus.

In đe nekaj. Doslej sem zavitek vedno delala iz doma narejenega testa, vlekla čez celo mizo, brisala moko, pomivala po tleh, skratka zavitek je bil vedno projekt. Tole s pripravljenimi listi je en-dva-tri, nič poprađeno z moko, đe servieta spodaj zares ne potrebujeđ, ker lahko zvijađ kar z roko. Đe največ dela je z lupljenjem jabolk, hihi.


Izkuđnje in namigi:
- Originalni recept ima 2 jajca, namesto 5 dag kosmičev pa 1 pest pđeničnega zdroba. Zaradi zdroba so menda bolj rahli. Za boljđo vezavo se lahko doda nekaj moke, bele ali koruzne. Zgornji recept je minimaliziran, da se zniţa GI indeks (Montignac), okus je ne glede na to enako super.
- Pride okoli 10 srednje velikih polpetov oz. en pladenj v pečici.
- Del kosmičev lahko zmeljeđ.
- Masa je toliko mokra, da ne gre z rokami delati polpetov. Kar z ţlico jih dajem v ponev ali na pekač, pok, en kupček, potem pa z ţlico potlačim, da nastane polpet.
- Če jih delađ malo več, peka v ponvi traja in traja. Moti me tudi, da se kođčki vseeno ţgejo v ponvi, sama ponev se pregreva, razmiđljam, kako se pregreva tisto malo olja. S te strani jih je bolje na hitro zapeči na več olja. Če jih pečeđ v ponvi čisto brez olja, se precej posuđijo in dalj časa traja.
- Za peko v pečici z ţlico oblikujem polpete na peki papir na pladenj, dam v (ventilatorsko) pečico ponavadi poleg đe česa, krasno se spečejo v pribliţno ˝ ure na 180°C, vsi hkrati in nič ni treba obračati. Prvič so se mi sicer čisto izsuđili, verjetno sem jih predolgo pekla.
- Lahko dodađ malo naribanega sira, sploh če izpustiđ jajce.
- Če jih kasneje pogrejeđ v pečici, na vrh dađ ţličko paradiţnikove omake in malo sira, ostanejo bolj sočni.
- Če delam iz sveţih
buč, jih pečene tudi zamrznem. Zloţim na pladenj, potem preloţim v vrečko.
- Poleti viđek
buč naribam, oţamem, po ˝ kg razdelim po vrečkah, nato v zamrzovalnik. Je ravno za eno peko.
1 zavitek polnozrnatega vlečenega testa (500 g, Hokus Pokus)
cca 10 jabolk
1-2 limoni
5 ţličk fruktoze
veliko cimeta

V zavitku je 5 pravokotnih listov testa. List testa poloţiđ na mokro servieto (lahko tudi kar na pult), premaţeđ ali dobro pođkropiđ z vodo. Potreseđ z 1/5 naribanih jabolk, malo naribane limonine lupinice, ţličko fruktoze, pokapljađ z limoninim sokom in obilno potreseđ s cimetom. Zavijeđ, dađ v pekač. Ponoviđ za vsak list posebej. Jaz sem zvijala po krajđi stranici testa in zlagala po daljđi stranici velikega nizkega pekača, ki je priloţen pečici. Če ostaneđ zares na Montiju, potem lahko samo đe malo pođkropiđ z vodo. (Jaz sem kljub vsemu premazala z malo stopljenega masla in dobro ţlico lahke kisle smetane. Tudi pekač sem s čopičem malo namazala, kdo bo pa drgnil ali v nedogled namakal pekač!). Pečeđ pribliţno 3/4 ure v ogreti pečici na 180°C.

Kar se mene tiče, je super dobro. Nič dodatno sladko, limone in cimeta mora biti veliko. Da je testo polnozrnato, se sploh ne čuti. Edino vse skupaj zgleda bolj rjavo. Nađim doma sem tako mimogrede samo vzdihnila: "Ah, malo dalj sem pustila v pečici, pa je verjetno dobilo več barve."

Mulc me je na koncu razočarano vprađal, da kje je pa kaj rdečega. Osupnila sem, potem pa se spomnila – seveda, večkrat sem v zavitke dodajala viđnje. Tudi tukaj bi lahko na vsak list potresla nekaj zamrznjenih viđenj, saj jih imam skoraj vedno doma. Dodajo prijetno kiselkast okus.

In đe nekaj. Doslej sem zavitek vedno delala iz doma narejenega testa, vlekla čez celo mizo, brisala moko, pomivala po tleh, skratka zavitek je bil vedno projekt. Tole s pripravljenimi listi je en-dva-tri, nič poprađeno z moko, đe servieta spodaj zares ne potrebujeđ, ker lahko zvijađ kar z roko. Đe največ dela je z lupljenjem jabolk, hihi.




Stran: <<   < Prejšnja stran  86 87 [88] 89 90   Naslednja stran >   >>