cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti

clock-img

28.3.2024

Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in zaklopke med želodcem ter požiralnikom, ki se nekoliko poleni.

5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti

Več kot polovica nosečnic ima težave s pekočo zgago v nosečnosti. Lahko se pojavi že v prvem ali drugem tromesečju, najbolj pogosta pa je v zadnjem tromesečju.

Še vedno velja isto pravilo: pekoči zgagi se boste najlažje izognili s pravilno prehrano in več manjšimi obroki na dan. Pripravili smo vam nekaj nasvetov:


1. Jejte večkrat na dan.

Obroki naj bodo majhni in pogosti (pet do sedem). Hrana naj bo zdrava, lahko prebavljiva. Obroku se posvetite, hrano dobro prežvečite. Zadnji obrok naj bo nekaj ur pred spanjem. Jejte v sedečem položaju in nikar ne lezite takoj po obroku.

 

PREBERITE TUDI: Težave s spanjem v nosečnosti


2. Pomembno je, da pravilno pijete.

Nikoli ne pijte takoj po obroku, ampak prej ali med obrokom. Najbolje je, da spijete pol litra tekočine (vode ali nesladkanega čaja) 15 minut pred obrokom. Nato pa spet pijte dve uri po obroku.

 

3. Izogibajte se pitju kave in ocvrti hrani.

Če nikakor ne morete brez kave, jo pijte v manjših količinah (največ dve skodelici dnevno), zraven pa popijte še veliko vode.

Tudi ocvrta hrana vam lahko le škoduje in povzroča še več pekoče zgage. Izogibajte se je. Jejte kuhano ali pečeno hrano.

 

PREBERITE TUDI: Omega-3 v nosečnosti preprečuje alergijo pri otrocih

 

4. Počivajte!

Ko čez dan počivate, lezite na levi bok, glava in ramena naj bodo nekoliko višje od ostalega telesa. Prav tako si lahko ponoči nekoliko dvignete vzglavje. Če boste imeli pred spanjem prazen želodec, bo manj verjetnosti, da vas bo ponoči mučila zgaga.

 

5. Zgago lahko poskusite omiliti z magnezijem ali mlekom.

Pekočo zgago si lahko omilite z magnezijem (v tabletki ali prahu), ki ga razstopite v kozarcu vode. Nekaterim nosečnicam pomaga tudi mleko. Če vas začne peči zgaga, popijte kozarec mleka ali navadnega jogurta.

 

Poznate preizkušen recept proti pekoči zgagi? Zaupajte ga nosečnicam na forumu.

news-img

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojstnih dni

V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem