cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Dojenje in plaža: zakaj pa ne!

Že razmišljate o prvem dopustu s svojim detetom in dojite, pa ne veste, kaj lahko in kaj ne. Se lahko kopate v morju? Kako sonce, morje in vročina vpliva na dojenje? Kaj pa kreme za sončenje? Preberite si v prispevku.

Dojenje in plaža: zakaj pa ne!

Dojenje je najbolj naraven in tudi najbolj enostaven način hranjenja dojenčka, tudi v poletnem času in tudi na dopustu. Da bosta oba z malčkom bolj brezskrbno uživala v dojenju na plaži, smo poiskali odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi z dojenjem poleti.


Ali se lahko kopam v morju, če dojim?

Če vas skrbi, da se vam bo zaradi plavanja v nekoliko bolj hladni morski vodi zmanjšala količina mleka, so vaše skrbi popolnoma odveč. Količina mleka je odvisna od povpraševanja in ni pogojena z zunanjimi temperaturami. V morski vodi ni nobenega elementa, ki bi slab vplival na dojenje. Slana voda celo nekaterim dojenčkom po okusu ustreza in zato še bolj z veseljem vlečejo dojko. Če pa boste opazili, da vaš dojenček ni med njimi, potem si dojko pred dojenjem sperite s čisto, sladko vodo.


Ali mi mokre kopalke škodijo?

Po kopanju je priporočljivo, da si preoblečete mokre kopalke, predvsem nedrček, saj sintetični materiali zadržujejo vlago okrog bradavice, kar lahko povzroči sor. Ta glivična okužba se lahko prenese tudi globlje v dojko in v dojenčkova usta. 


Ali otrok potrebuje dodatno tekočino?

Dojenček, mlajši od šest mesecev ne potrebuje ničesar drugega razen materinega mleka, saj se z njim tudi odžeja. Materino mleko je namreč na začetku podoja bolj vodeno, s čimer je poskrbljeno za otrokovo potrebo po tekočini. Proti koncu podoja pa se mleko zgosti in postane bolj hranljivo, s čimer se otrok še nahrani. Pomembno pa je, da dovolj tekočine spije doječa mama. 

Otroci, ki se dojijo in hkrati jedo tudi drugo hrano pa v vročih dneh potrebujejo še dodatno tekočino.


Je poleti potrebno dojiti pogosteje?

Poleti je običajno bolj vroče, vsi smo bolj žejni kot drugače in to velja tudi za dojenčke. Otrok namreč ne išče dojke samo ko je lačen, ampak se želi dojiti tudi ko je žejen in ko potrebuje tolažbo. Poletje je obdobje, ko se se dogajajo različne spremembe, pogosteje spreminjamo okolje, potujemo, gremo na plažo in dojka je za dojenčka edino, kar se ne spreminja, njegovo najvarnejše zatočišče. Če otrok postane nervozen in nepotrpežljiv ob vsem tem dogajanju okrog sebe, ga najlažje pomirite z dojenjem. Pogostejše dojenje in krajši podoji ne pomenijo, da je kaj narobe. Brez zadržkov dojite dojenčka, ko si to želi.


Plavanje kot vadba - da ali ne?

Plavanje je odlična vadba, s katero lahko "pokurite" veliko kalorij, izboljšate prekrvavitev, zmanjšate stres, zato ... uživajte v plavanju! Če opazite, da z intenzivnejšim plavanjem izgubljate preveč kilogramov, kar v času dojenje ni preveč priporočljivo, povečajte obroke in ne zmanjšujte intenzivnosti vadbe. Pri vabi velja upoštevati le, da dojenčka podojite pred vadbo, saj je lahko mleko po vadbi nekoliko slankastega okusa. To sicer ni škodljivo za otroka, vendar lahko otrok zaraditega dojenje zavrne, ker mu okus ni všeč. Tudi za vas bo prijetnejše, če dojite pred vado, ker bodo vaše dojke mehkejše in lažje.


Kako je s kopanjem v bazenu?

V bazenih je klor prisoten v majhnih količinah, zato kopanje v bazenu v času dojenja ni problematično. Če vam misel na to, da boste dojenčka dojili z dojke, na kateri je klorirana voda, potem pred podojem dojko sperite z navadno vodo. Ker klor izsušuje kožo, boste s tem naredili nekaj dobrega tudi za svojo kožo. Če so vaše bradavice preveč izsušene zaradi klora, si jih mažite s kremo, ki vsebuje lanolin.


Lahko potapljanje škodi dojenju?

Če se želite v času dojenja potapljati s kisikom, se lahko, edini pogoj je, da obenem poskrbite za pitje. Dehidracija je namreč eden od glavni elementov pri dekompresiji. Po potapljanju se sicer v mleko izloči manjša količina kisika, vendar naj vas to ne skrbi, saj ni škodljivo za otroka.


Ali lahko dojim na plaži?

Seveda! Dojenje je povsem naravno in nimate obenega razloga, da bi vam bilo nerodno, če dojite na plaži. Če je vaša namestitev bolj oddaljena od plaže, bi s stalnimi premiki tja in nazaj otežili dopust sebi in otroku, zato vam priporočamo, da brez skrbi dojite na plaži. Veliko ljudem, še posebej otrokom je pogled na doječo mamico zelo lep, za tiste, ki jim pa ni, se ne sekirajte. Vaša glavna skrb je dobrobit vašega malčka in to je, da z mlekom zadovoljite njegove potrebe. Če vam ni prijetno, potem se lahko zakrijete z brisačo oziroma tetra plenico.


Se lahko sončim in uporabljam zaščitne kreme za sončenje?

Sončenje nima nobenih negativnih posledic na dojenje. Tako kot velja za ostale, velja tudi za doječe mamice, da je treba biti pri izpostavljanju soncu previden. Pazite, da vas ne opeče v bradavici in bradavična kolobarja (areola). Koža na tem predelu je zelo nežna in dojenje z opečenimi bradavicami je zelo boleče.

Kreme za sončenje ali samoporjavitev se slabo absorbirajo v kri in tudi v mleko. Zato ni težav pri dojenju. Krem ne nanašajte na področje okrog prsnih bradavic oziroma bradavici pred podojem izperite, da krema nepride v neposreden stik z dojenčkovimi usti, ko ga boste dojile. Pozor: ne jemljite prehranskega dopolnila z beta karotenom, kot sredstva za pospeševanje zagorelosti, ker se izloča tudi v mleku.


VIR: zena.blic.rs (na Ringeraja.rs)

 

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem