cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Koliko časa po porodu se naslednja nosečnost šteje kot rizična?

Najnovejša raziskava je pokazala, kdaj mora biti nosečnica še nekoliko bolj previdna, da ne ogrozi svojega zdravja in zdravja razvijajočega se otroka. Preverite rezultate!

Koliko časa po porodu je nosečnost rizična?

V kanadski raziskavi so opazovali 150.000 nosečnosti v obdobju od 2004 do 2014. leta. Rezultate, ki so jih objavili v časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA), je avtorica raziskave Laura Schumer z Univerzitete v Britanski Kolumbiji interpretirala z naslednjimi besedami: »Iz najnovejše raziskave je nedvoumno mogoče zaključiti, da je vsaka nosečnost ženske, ki se zgodi v krajšem razmiku od predhodne nosečnosti, rizična.« Razmik med posameznimi nosečnostmi se računa kot obdobje od poroda enega do zanositve za drugega otroka.

V primeru, da ženska ponovno zanosi prej kot v letu dni, to nima posledic za mame, mlajše od 35 let, je pa to rizično za njihov zarodek. Poveča se namreč možnost za smrt zarodka oziroma spontani splav, smrt dojenčka v prvem letu po porodu, nizke porodne teže in predzgodnjega rojstva.

Pri ženskah starejših od 35 let se poveča ogroženost tako mame kot otroka. Najbolj ogrožujoče je, če med dvema zaporednima nosečnostnima mine manj kot devet mesecev. Dobra novica je, da ni pomembne razlike v večji ogroženosti, če je razlika med nosečnostima od 12 do 24 mesecev.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost in rojstvo: drugič

 

Trenutno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pravi, da je najbolje med eno in drugo nosečnostjo počakati dve leti, najmanj pa vsaj 18 mesecev. Na podlagi rezultatov te študije lahko zaključimo, da ženski ni potrebno tako dolgo čakati, da zanosi ponovno, ne glede na to, koliko je stara. »Rezultati so pomembni za starejše ženske, ki morajo pretehtati rizičnost krajšega razmika med nosečnostmi z ogroženostjo, ki se povečuje s starostjo matere,« pravijo v omenjeni raziskavi.

 

VIR: b92

news-img

Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje železa.

Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in umskih zmogljivosti, glavobolov, lomljivih las in nohtov.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem