|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost in rojstvo: drugič

revija Mama & Dojenček, 16.8.2010
Se opogumljate, da bi se ponovno podali na pot? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov.

image
/21


Ko boste noseči z drugim otrokom, boste prepričani, da boste vedeli, kaj pričakovati od nosečnosti, seveda pa tudi, kako izgleda porod. Vendar pa se zavedajte, da druga nosečnost ne bo kopija prve, saj je vsak porod edinstven in neponovljiv. V nadaljevanju boste našli smernice, ki naj vam bodo v oporo.

 

NOSEČNOST

Vaš trebuh se bo povečal hitreje
Med prvo nosečnostjo je maternica kot par novih in neuhojenih čevljev. In čeprav maternica ob ponovni nosečnosti ni nič večja, je vseeno bolj sproščena – isti čevlji, le da so razhojeni. Prav tako bo trebušni predel zaradi prve nosečnosti izgubil svojo napetost in bo težje prikril rastoči trebušček. Pri nekaterih se lahko to zgodi že okoli 12. tedna, vseeno pa boste do 26. tedna izgledali nekako tako, kot ste ob tem času med svojo prvo nosečnostjo.

ČAS ZA PRIPRAVO  Ker bodo vaše trebušne mišice ponovno obremenjene, se trudite ostati v formi – poskusite z vajami za nosečnice (joga za nosečnice) ali z daljšimi rednimi sprehodi – saj si boste s tem olajšali svoj porod in tudi svoje poporodno obdobje.

 

Simptomi bodo morda povsem drugačni
Če vas je med prvo nosečnostjo obhajala slabost, se vam bo to najverjetneje dogajalo tudi sedaj, vendar pa se lahko zgodi, da bodo ostali simptomi popolnoma drugačni. Če ste ob prvi nosečnosti imeli eklampsijo, imate le 40 do 50 odstotkov možnosti, da se bo simptom ponovno pojavil.

ČAS ZA PRIPRAVO Naj vam bo znanje o nosečniških simptomih, ki ste jih doživeli med prvo nosečnostjo, v korist. Uporabite ga za prepoznavanje in lajšanje simptomov med ponovno nosečnostjo.

 

Utrujenost in bolečine bodo tokrat morda intenzivnejše
Vaša ponovna nosečnost bo za vas gotovo bolj utrujajoča, saj ste sedaj nekoliko starejši, za vami je tudi kakšna neprespana noč ali dve, prav tako pa je skrb za malčka zelo utrujajoča naloga. Utrujenost bo zaradi povečane bolečine v hrbtu, medeničnem predelu in splošne razbolelosti kit in vezi nastopila prej, saj so bili ti predeli telesa obremenjeni že med prvo nosečnostjo.

ČAS ZA PRIPRAVO Poskrbite, da si boste med svojim delom vzeli čas za počitek in razgibavanje. Ko na primer stopate iz avtomobila, imejte kolena skupaj, saj s tem razbremenite medenico. Pomagajte si z masažo razbolelih predelov in tako olajšajte bolečino.

 

Imeli boste manj nosečniških pregledov
Ob normalni prvi nosečnosti je število obiskov deset, pri vsaki naslednji pa okrog sedem. Razlog za to je, ker je prva nosečnost nekoliko daljša, prav tako pa je to nekaj povsem novega za bodočo mamico. Vseeno pa ob kakršnemkoli zapletu obiščite ginekologa.

ČAS ZA PRIPRAVO Če boste glede pogostosti obiskov vseeno nezadovoljni, se o tem posvetujte s svojim ginekologom.

 

POROD

Morda bo lažje
Sedaj že nekako veste, kaj lahko med porodom pričakujete. Vaši krči bodo pogostejši in močnejši, prav tako pa so ponovni porodi krajši od prvega. Aktivni porod (čas, ki poteče, da se maternični vrat razširi toliko, da lahko otrok pride na svet) prvega otroka je normalno dolg med šestimi in dvajsetimi urami; za drugega otroka pa je pričakovani čas med dvema in desetimi urami. Druga stopnja poroda (ko potiskate) traja uro ali dve ob prvem in od deset minut do ene ure pri drugem porodu. Vsekakor pa bo vaš drugi porod časovno enak prvemu, če je med porodoma preteklo veliko časa.

ČAS ZA PRIPRAVO Poskrbite, da se za porod ne boste pripravljali zadnjo minuto ter najdite nekoga, da bo med porodom popazil na vašega starejšega otroka. Nepisano pravilo je, da se pripravite, ko se popadki pojavljajo v razmiku pet do deset minut. Vseeno pa pokličite v porodnišnico in se obrnite na babico, naj preuči situacijo, saj smo si ljudje različni in reagiramo drugače.

Med porodom boste potrebovali manj posegov
Druga nosečnost se navadno zaključi z naravnim porodom. Prvi porod je ponavadi pogosto prekinjen, v drugo pa je telo veliko bolj učinkovito in je zato manj verjetnosti za sprožanje umetnih popadkov ali za cesarski rez. Prav tako pa je lahko vzpodbuda tudi to, da bo drugi porod povsem normalen, če je bil normalen tudi prvi. Pričakujete lahko tudi, da bo ob drugi nosečnosti prišlo do zakasnitve poroda.

ČAS ZA PRIPRAVO Če bo potrebno sprožiti umetne popadke in si tega ne želite, se za pomoč in podporo obrnite na babico.

Drugi otrok bo morda večji
Če je bil vaš prvorojenec velik, je povsem normalo, da vas bo zanimala velikost drugega otroka. Povsem naravno je, da bo drugi otrok večji, vseeno pa statistika kaže, da so drugorojeni v povprečju težji zgolj za 138 gramov. Točne razlage, zakaj so drugi otroci večji, ni. Dejavnik, ki vpliva na to, pa je vsekakor tudi vaša telesna teža.

ČAS ZA PRIPRAVO Zmanjšajte možnosti za prerez presredka z masiranjem perineuma (dela med nožnico in anusom) v zadnjem mesecu nosečnosti. Uporabite olivno ali sončnično olje ter s prsti čvrsto masirajte vaginalni vrat.

K porodu boste pristopili drugače
Ženske želijo v drugi (ali tretji) nosečnosti ostati bolj aktivne in razgibane – dobesedno, saj imajo občutek, da vedo, kaj delajo. Prav tako se spogledujejo z možnostjo poroda v vodi. Večinoma ženske ob drugem porodu zaužijejo manj zdravil proti bolečini, deloma ker si želijo bolj naravni porod, deloma pa zato, ker je drugi porod ponavadi krajši.

ČAS ZA PRIPRAVO Poiščite načine, kako po naravni poti obvladati bolečino – morda bo to vaša edina možnost, še posebej, če bo porod hiter.

Večja bo verjetnost za poporodne bolečine
Ko se bo vaša maternica vračala v svoj predporodni položaj in velikost, boste občutili krčevito bolečino; potrebnega je veliko napora, da se maternica vrne na velikost hruške, še posebej, če je to vaš drugi porod. Poporodne bolečine se z vsakim porodom povečajo, saj mora maternica nadomestiti raztezanje, potrebno za vsak porod do sedaj, da se vrne na svojo osnovno velikost.

ČAS ZA PRIPRAVO Ob dojenju se sprošča endorfin, ki velja za naravni blažilec bolečine. Obstajajo tudi zdravila, na primer ibuprofen in paracematol.

 

ALI JE BIL VAŠ PRVI POROD TEŽAVEN?

Nekaj nasvetov, kako si lahko olajšate drugega …

ČE SE VAM JE KOŽA OB PORODU MOČNO NATRGALA
Pri drugem porodu je manj možnosti za natrganje, saj je vse veliko bolj prožno. Vseeno pa poskusite z masažo perineuma. Lahko se tudi odločite za porod v vodi ali čepe, da zmanjšate pritisk na ta predel.


ČE STE IMELI CARSKI REZ
Če želite imeti vaginalni porod, bo najbolje, da se v tem primeru pogovorite s specialistom. Povprečno pa imajo kar tri od štirih žensk v drugo povsem normalen vaginalni porod.

VAŠ NEROJENI OTROK JE BIL V NEPRAVILNEM POLOŽAJU
V tem primeru je najbolje, da od 34. tedna naprej vadite na telovadni žogi tako, da imate kolena v pravokotnem položaju. Stanje na vseh štirih ter ležanje na vaši levi strani pa bo prav tako pomagalo, da se bo vaš otrok obrnil v pravilni položaj za porod.


Članek je objavljen v reviji Mama & Dojenček, september/oktober 2010.

Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
Bodoči očetje, to je prepovedano!
Bodoči očetje, preberite si, katerih stvari svoji dragi med popadki in rojevanjem ne smete ne omeniti, niti pomisliti na...
7
Slabost in bruhanje med nosečnostjo
Zakaj je nosečnicam slabo? Kako lahko slabost olajšate? Slabost in bruhanje se pogosto pojavljata v prvi polovici nosečn...
5
Prva znamenja poroda
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
5


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Moj DRUGI otrok in PRVI Nifty test
Ko sva si z možem pri mojih 36-ih letih znova želela otroka, enostavno nisem razumela dejstva, da se po štirih mesecih š...
Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Spolnost med nosečnostjo
pikpiki RR

Kolikokrat na mesec ste imele/imate spolne odnose med nosečnostjo?