|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Motnje menstrualnega ciklusa so precej pogoste

Mihaela Slemnik, absolventka medicine , 13.5.2023
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste.

image
Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste. (Freepik.com)
/11


Motnje menstrualnega ciklusa so vse nepravilnosti, ki nimajo oblike rednega menstruacijskega ciklusa. Vzroki za take neredne krvavitve so:
 
- Neusklajeno delovanje žlez pri ženski
- Bolezni maternice in nožnice
- Sistemske bolezni in
- Nekatera zdravila
 
Motnje menstrualnega ciklusa razdelimo na:
 
- Motnje v jakosti krvavitve (sprememba jakosti, vmesne krvavitve,...)
- Motnje v pogostnosti krvavitve (glede na časovno pojavljanje)
- Popolnoma neredne krvavitve (metroragija)
- Boleče menstruacije (dismenoreja)
- Premenstrualni sindrom
 
Motnje v jakosti krvavitve
- Šibka menstruacija ali hipomenoreja, traja samo nekaj ur ali kak dan. Nastane lahko zaradi okvare maternične sluznice med čiščenjem (abrazijo ali kiretažo), operacij v maternični votlini ali vnetja.
 
- Močna menstruacija ali hipermenoreja je obilna menstruacija, pri kateri ženske opažajo tudi krvne strdke med krvavitvijo in traja do 7dni. Vzroki so lahko miomi, polipi, endometrioza, maternični vložek, vnetje, karcinom, motnje strjevanje krvi, zvišan krvi pritisk,...
 
- Podaljšana in močna menstruacija je menoragija in traja med 7 in 14 dni. Vzroki so organski in so enaki kot pri močni menstruaciji, zdravljenje je pa pri obeh odvisno od vzroka bolezni.
 
- Menometroragija je močna menstruacija, ki traja več kot 14 dni. Vzroki za menometroragijo, so lahko ali organski ali hormonski.
 
- Intermenstrualno krvavitev ali izcedek (ovulacijska krvavitev) opazijo nekatere ženske trinajsti ali štirinajsti dan ciklusa za nekaj ur. Krvavitev povzroči padec estrogenov takoj po ovulaciji. Nepravilnost lahko preprečimo z dodajanjem estrogenov med ovulacijo.
 
- Predmenstruacijska krvavitev ali izcedek nastane nekaj dni (do 10) pred začetkom prave menstruacije. Krvavitev je ponavadi šibka in nastane zaradi nizke vrednosti progesteronov. Ženske s to motnjo težje zanosijo. Zdravimo z dodajanjem progesterona v drugi polovici menstrualnega ciklusa.
 
- Pomestruacijska krvavitev ali izcedek se pojavi nekaj dni po končani menstruaciji in traja nekaj dni. Možnih je več vzrokov: nepravilno luščenje, vnetje ali nezadostna obnova maternične sluznice. Vnetje zdravimo z antibiotiki, ostala dva vzroka pa hormonsko, z estrogeni.

Motnje v pogostnosti krvavitve
- Redka menstruacija ali oligomenoreja se pojavlja na 35 do 42dni. Če gre za normalne krvavitve z ovulacijo, zdravljenje ni potrebno. Če so krvavitve brez ovulacij, ženska pa želi zanositi je potrebno zdravljenje.
 
- Pogostna menstruacija ali polimenoreja se pojavlja na manj kot 21 dni. Zdravljenje je potrebno, če je zaradi kratkega obdobja pred ovulacijo prizadeta plodnost ali pa se zaradi pogostnih krvavitev pojavi anemija (slabokrvnost). Zdravi se s progestageni.
 
- Izostanek menstruacije je amenoreja in je lahko normalen pojav (pred menarho, med nosečnostjo in dojenjem in po menopavzi) ali pa je vzrok bolezni (genetski dejavniki, sistemske bolezni, motnje v delovanju žlez, prirojene nepravilnosti spolnih organov, prehrambeni, psihični in drugi vzroki). Delimo jo na primarno, kadar se menstruacija ne pojavi do 16.leta starosti in o sekundarni kadar je imela ženska redne menstruacije in je nato menstruacija izostala za več kot 3 cikluse, brez nosečnosti.
Neredne krvavitve
- Metroragija so povsem neredne krvavitve iz maternice, ki niso vezane na menstruacijski ciklus. Ponavadi so te krvavitve močne in trajajo različno dolgo časa. Vzroki so lahko organski (polipi, tumorji, vnetje,miomi, maternični vložki, zapleti zgodnje nosečnosti,..) ali disfunkcionalni (o tem govorimo, kadar izključimo organski vzrok).
 
Boleče menstruacije
- Dismenoreja je bolečina v trebuhu zaradi krčev maternice v času menstruacije. Pri primarni dismenoreji vzrok za krče ni znan, pri sekundarni dismenoreji pa je vzrok za krče ginekološko obolenje. Primarna dismenoreja prizadene do 50 % žensk. Običajno nastopi v mladosti in je lahko tako huda, da moti vsakodnevne dejavnosti. Z leti ali po porodu se lahko zmanjša. Verjetno je posledica krčenja maternice zaradi zmanjšanega dotoka krvi v sluznico maternice.
 
Sekundarna dismenoreja je redkejša in prizadene do 25 % žensk z dismenorejo. Najpogostejši vzroki zanjo so endometrioza (razraščanje celic maternične sluznice zunaj maternice) in miomi (nemaligne rašče v steni maternice). Glavni znak dismenoreje je bolečina v spodnjem delu trebuha, ki je lahko v obliki krčev ali topa in stalna. Ostali znaki so še glavobol, zaprtje ali driska, slabost in bruhanje ter pogosto odvajanje vode. Včasih se iz maternice izločijo krvni strdki ali deli maternične sluznice.
Bolečino pri primarni dismenoreji učinkovito odpravijo nesteroidna protivnetna zdravila. Znake lahko omili tudi počitek, spanje in redna telesna aktivnost. Če bolečine preprečujejo vsakodnevne aktivnosti, se lahko prepreči ovulacijo z uporabo kontracepcijskih sredstev z nizkimi odmerki hormonov. Zdravljenje sekundarne dismenoreje je odvisno od vzrokov.
 
Predmenstrualni sindrom
Predmenstrualni sindrom označujejo razdražljivost, anksioznost, emocionalna labilnost, depresija, edem, boleče prsi, sprememba apetita in glavoboli, ki se tipično pojavljajo 7 do 10 dni pred menstrualno krvavitvijo in izginejo nekaj ur preden se menstruacija pojavi. Simptomi so lahko pogosto hudi in vplivajo na kakovost življenja. Zdravljenje je simptomatsko in vključuje razne prehranske diete, zdravila in pogovor.

 
LITERATURA:
1. E.Borko, I.Takač, I.But,B.Gorišek,B.Kralj; 2006, Ginekologija, 2.dopolnjena izdaja, Maribor,
Univerza v Mariboru, Visoka zdravstvena šola
2. M.H.Beers, R.S.Porter,T.V.Jones,J.L.Kaplan,M.B.Berkwits; 2006,
The Merck Manual, 18th edition, b.k.; Merck Research laboratories
3. Pliva, Menstrualne motnje, najdeno 8.11.2008 na

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
6
Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
5
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4
Najpogostejša vprašanja o plodnosti in zan...
Ko se par odloči, da je čas za otroka, se pojavi tisoč in eno vprašanje. Kaj, če bom težko zanosila? Kaj, če ima partner...
3



Miti o zanositvi: Drži ali ne?
Če/ko želimo zanositi, se poslužujemo raznih tehnik, poslušamo vsak nasvet, ki bi pripomogel k temu, da bi hitreje zanos...
Zakaj je več dojenčkov spočetih v zimskih ...
Če imate več prijateljev s septembrskim rojstnim dnevom, je verjetno, da so njihovi starši devet mesecev prej zavestno a...