|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prehlad, gripa ali angina?

Vesna Titan, mag. farm., 18.1.2024
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali se je vaš malček le prehladil ali se ga je lotilo nekaj bolj resnega, potrebnega zdravnikove pozornosti?

image
Kako ločimo gripo od prehlada? (Foto: Freepik.com)
/11


Večina okužb je virusnih

Bolezni dihal so najpogostejši vzrok za obisk zdravnika, še zlasti med najmlajšimi. Večino obolenj povzročajo virusi in le nekatere bakterije. Poznamo več kot 200 različnih vrst virusov, zato se telo nikakor ne more obraniti vseh. Za viruse je značilno, da so zelo odporni. Več ur lahko preživijo na rokah, oblačilih, trdih površinah, prav tako pa tudi v zraku, kar ponuja mnogo priložnosti, da se vaš otrok lahko okuži.  


Prehlad

Najpogostejše obolenje v otroški dobi je prehlad, katerega otroci prebolijo celo do osemkrat letno. Viruse, ki povzročajo prehlad, najpogosteje prenesemo z rokami na nosno sluznico ali na očesno veznico in tako povzročimo okužbo. Simptomi prehlada so po naravi blagi. Bolečina ali skelenje v žrelu sta pogosto njegov prvi znak. Kmalu po okužbi se pojavi tudi zamašen nos in tekoči izcedek iz nosu, ki sčasoma postane gost in gnojen. Za prehlad je značilen tudi kašelj, ki je v začetku produktiven, nato pa vedno bolj suh in dražeč. Prehlad lahko povzroči tudi druge simptome, odvisno od vrste virusa, ki nas je napadel. Naštetim simptomom se lahko pridruži tudi nekoliko povišana telesna temperatura, solzenje, kihanje, nelagodno počutje, bolečine v mišicah in glavobol. Simptomi navadno trajajo tri do sedem dni, včasih tudi do dva tedna. Potek prehladnega obolenja je blag, postopen in kratkotrajen.


Gripa

 Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se pogosto širi epidemično. Z virusom gripe se najpogosteje okužimo preko vdihavanja virusov v zraku, kadar smo v bližini obolele osebe, ki kiha in kašlja. Simptomi gripe izbruhnejo nenadno. Bolnik, ki se je še zjutraj počutil odlično, se popoldne počuti izjemno slabo in bolehno. Ob izbruhu gripe se lahko pojavijo simptomi, ki so podobni prehladnemu obolenju: skeleče grlo, suh kašelj in redek izcedek iz nosu, ki pri gripi redko postane gost in gnojen. Za gripo sta značilna glavobol in povišana telesna temperatura, ki lahko preseže 38 °C. Bolnika z gripo prepoznamo po rdečici, topli in vlažni koži, solznih in pordelih očeh, pogoste so tudi bolečine v mišicah in sklepih. Bolnik se počuti izjemno slabo, zato želi počivati in spati. Slabo počutje lahko traja celo dva do tri tedne.     


Angina  

Z angino označujemo vnetje mandljev in žrela, ki ga največkrat povzroči bakterija streptokok. Streptokokna angina se najpogosteje pojavlja pri otrocih med 4. in 14. letom starosti, sicer pa jo lahko srečamo v katerikoli starosti, le pri otrocih, mlajših od 3 let, poteka okužba s streptokokom običajno drugače in ne kot angina. Za prenos okužbe je potreben tesnejši stik, zato se pogosteje pojavlja v šolah in vrtcih. Angina se začne nenadno s povišano telesno temperaturo in z bolečinami v žrelu pri požiranju. Bolečine so lahko celo tako močne, da je moteno požiranje sline. Večji otroci pogosto tožijo zaradi glavobola, mlajši pa, da jih boli trebušček, neredko tudi bruhajo. Mandlji so povečani, močno pordeli, na njih so večkrat prisotni gnojni čepi ali pa so pokriti z belimi oblogami. Bolezen traja do deset dni. Pri otrocih, mlajših od 3 let, poteka okužba s streptokokom z gnojnim izcedkom iz nosu in z bolečinami v povečanih bezgavkah, manj opazne pa so spremembe v žrelu. Ti otroci lahko prebolevajo okužbo tudi brez vročine.  


Katera zdravila pomagajo?  

Pri večini virusnih obolenj zdravila ni, zato je največ, kar lahko storimo, da lajšamo simptome okužbe in krepimo oslabljen imunski sistem. S tem omilimo tiste težave, ki otroka utrujajo, delajo slabotnega in prispevajo k njegovemu slabemu počutju. Antibiotiki so nekoristni v primeru virusnih okužb. Lahko celo škodijo, saj je zaradi njihove uporabe večja nevarnost okužbe z nevarnimi odpornimi bakterijami. Zdravljenje bakterijskih obolenj, med katere sodi tudi gnojna angina, pa poteka z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik.  


Lajšanje simptomov  

Poskrbite, da mali bolnik veliko počiva, uživa lahko prebavljivo hrano, bogato z vitamini, minerali, encimi in vlakninami. Pije naj veliko tople tekočine in grgra topel čaj ali toplo slano vodo, kar ublaži bolečine v žrelu. Pri kašlju je pomembno, da vemo, za kakšen tip kašlja gre; ta je lahko suh in dražeč ali pa produktiven. Suh, dražeč kašelj blažimo z zdravili (sirupi) proti kašlju, katere dajemo otrokom predvsem pred spanjem. Značilnost produktivnega kašlja je izkašljevanje sluzi in gnoja, blažimo pa ga z zdravilom za izkašljevanje, ki spodbuja kašelj, zato ga nikoli ne dajemo zvečer, ker zaradi spodbujanja kašlja lahko onemogoči spanje. Po potrebi dajemo kapljice fiziološke raztopine v nos, da olajšamo izločanje izcedka. Težave z dihanjem blažimo z vdihavanjem vodne pare. Ne zbijajte temperature takoj, ko naraste. Z visoko temperaturo se namreč telo brani pred virusi in bakterijami, ki se zaradi visoke temperature težje razmnožujejo. Zbijati jo začnite šele, ko doseže 38 °C in lahko začne ogrožati otroka. Vročino znižujemo s paracetamolom, hladnimi obkladki, polivi in z ovitki (stopal, goleni, čela, celega telesa). Najpomembnejše pa je, da malemu bolniku nudite zvrhano mero ljubeče skrbi, nežnosti in pozornosti.   


Kako ločimo gripo od prehlada?   


GRIPA

  PREHLAD

vročina

visoka vročina je za gripo tipična (nad 38 °C) in traja 3–4 dni

se pojavi redko

kašelj

izrazito suh kašelj, ki se pogosto razvije v hujšo obliko

pokašljevanje

glavobol

pogost in izrazit  

se pojavi redko

bolečine v mišicah

tipične in pogosto močnejše

se pojavijo redko oz.

so neizrazite in blage

utrujenost, šibkost

zelo velika, traja dolgo časa, celo 2–3 tedne

zelo blaga

izčrpanost bolnika  

nastopi takoj in je izrazita  

se nikoli ne pojavi

zaprt nos

redko

pogosto

kihanje

redko

pogosto

vneto grlo

redko

pogosto

nastop bolezenskih znakov

se pojavijo nenadoma in naenkrat

se začnejo pojavljati počasi in se stopnjujejo

  

Kdaj morate obiskati zdravnika? 

Z zdravnikom se morate posvetovati, če traja prehlad ali gripa več kot 10 dni oziroma čim prej, če so simptomi izraziti (visoka telesna temperatura, težave z dihanjem, bolečine v ušesih, sinusih ali prsih). Zdravniško pomoč poiščite, če prehladne znake z zvišano telesno temperaturo (nad 38 °C) opazite pri dojenčku. Obiščite zdravnika, kadar gre za bakterijsko okužbo, saj se tovrstne okužbe zdravijo z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik.    

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
10
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
9
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
8
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
6



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...