|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s stekleničko

Andreja Zalokar, Tjaša Šimc, 24.12.2023
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni posvečal pretirane pozornosti težavam in neprimernim praksam, ki so se prenašale iz roda v rod. To je pet najpogostejših napak.

image
Pogosta menjava mleka NI PRIPOROČLJIVA, saj je to stresna in draga praksa za starše, hkrati pa to tudi utruja otroka. (Freepik.com)
/11


Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni posvečal pretirane pozornosti tako težavam, ki so se pojavljale, kot praksam, ki so se razvijale znotraj družin in se prenašale iz roda v rod. Zato ni čudno, da se moramo pri spreminjanju kulture hranjenja najprej ukvarjati z nepriporočljivimi pristopi, ki jih lahko srečamo na vsakem koraku.

 

1. Hranjenje v ležečem položaju

Do starosti, ko otrok suvereno obvlada hranjenje s stekleničko (nekje v obdobju, ko pokaže interes za držanje stekleničke), hranjenje v polležečem ali ležečem položaju na hrbtu ni primerno niti spoštljivo do otroka oz. je lahko celo potencialno nevarno. Če želimo otroka hraniti v takšnem položaju, moramo občutno nagniti stekleničko. Mleko tako lažje teče neposredno v žrelo in močno oteži koordinacijo sesanja, požiranja in dihanja.

Če otroka držimo v naročju, ga dvignemo v polsedeči položaj. Praksa kaže, da otroci do 3. meseca starosti stekleničko najlažje obvladujejo leže na boku.

 

PREBERITE TUDI: Hranjenje s stekleničko: pravilno pristavljanje

 

2. Večanje luknje na cuclju

V dobi razcveta potrošništva je izjemno težko najti razlog za večanje luknje v cuclju z ostrim predmetom, a je ta praksa še kako živa. Luknjanje vodi v nepredvidljiv pretok, saj silikonski cuclji pogosto počijo. Posledično otrok težje obvladuje hranjenje, mleko se mu zaletava, izteka iz kotičkov ust, lahko se pojavi polivanje. Cucelj z razpoko se težje očisti in vse skupaj kar kliče k razraščanju plesni. Za skoraj vse znamke so na voljo cuclji različnih stopenj.


3. Kombiniranje delov stekleničk različnih znamk

Stekleničke delujejo na različne načine. Nekatere se zračijo pri cuclju, druge z vstavki, tretje z membranami na dnu. Čeprav so cuclji, navoji in stekleničke na videz kompatibilni, lahko pride s kombiniranjem različnih znamk do motenj delovanja, največkrat v obliki kroženja zraka. V steklenički se ustvari podtlak, zaradi česar mleko počasneje teče ali sploh ne, otrok se odstavlja ali stekleničko izvleče starš. Zaradi naprezanja in odstavljanja lahko otrok zaužije več zraka, posledično lahko poliva ali občuti nelagodje.


4. Samoiniciativna uporaba zgoščevalca mleka ali formule AR

Zgoščevalec mleka in formula AR imata svojo vlogo. Ta vloga ni trajno odpravljanje polivanja in podaljševanje spanja ali razmakov med obroki. Žal na spletu pogosto naletiva ravno na takšne nasvete. Oba izdelka sta namenjena omejevanju polivanja v prehodnem obdobju, ko ugotavljamo VZROK polivanja. Zgoščevanje namreč ne odpravi vzroka, samo prikrije ga. Podobno kot protibolečinsko sredstvo ne odpravi bolečine.

 

Prav tako njuna vloga ni podaljševanje spanca. Zavedati se je treba, da zgoščevanje pogosteje pelje v zaprtje ali neugodje, vpliva na pretok cuclja in otroka prej nasiti, kar lahko vodi v pomanjkanje hranil. Zgoščevanje naj bo dobro premišljen začasen pristop.

 

PREBERITE TUDI: Dodajanje prilagojenega mleka dojenčkom


5. Pogosta menjava nadomestnega mleka

Zaradi pomanjkanja informacij o stekleničkah in hranjenju z njimi so pogosto prisotni splošno neugodje, prebavne motnje in polivanje. Tipičen nasvet okolice in tudi stroke je menjava nadomestnega mleka, čeprav danes vemo, da večina težav izvira iz samega hranjenja. Pogosta menjava mleka ni le stresna in draga za starše, ampak utruja otroka. Posamezna vrsta mleka se od druge razlikuje in črevesje se mora na to privaditi. Zato se menjave mleka lotite šele takrat, ko ste prepričani, da je hranjenje optimalno in težave res izhajajo iz mleka.

 


 

andreja zalokarAndreja Zalokar je učiteljica, ki jo je življenje preusmerilo v svet prsnih črpalk in stekleničk.

Od leta 2019 izobražuje in svetuje o črpanju materinega mleka in hranjenju s stekleničko.

Njene vsebine najdete na spletni strani www.mlekarica.net, v skupini Mlekarica – skupnost mam, ki črpajo mleko na Facebooku in na profilu @mlekarica_hranjenjeotrok na Instagramu.

 

 

 

 

 

tjaša šimicTjaša Šimc je mama treh otrok. Z rojstvom najmlajše hčere se je spoznala s hranjenjem s stekleničko in vsemi tegobami, ki jih lahko ta način prinese. Svoj čas posveča optimalnemu hranjenju s stekleničko, hranjenju z ljubeznijo ter zavračanju hranjenja.

Njene vsebine najdete na spletni strani www.flaskarji.si, v Facebook skupini Flaškarji in na IG-profilu @flaskarji.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
15
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
15
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
14
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
8



Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...
Nastavki za dojenje - so res v pomoč?
Nastavek za dojenje je umeten cucelj, ki ga matere uporabljajo preko svoje prsne bradavice med dojenjem otroka. Ti naj b...