|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj je čas za kahlico?

Kristan Marta, 1.3.2024
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminjata, zato je razumljivo, da je vedno več staršev, ki enostavno ne vedo, kdaj je pravi čas za odvajanje od plenic.

image
/11


Kdaj je šas za kahlico, je pogosto vprašanje mladih staršev. Vse bolj smo zaposleni, pleničke za enkratno uporabo pa so tako praktične. Je sploh mogoče, da pravi čas za odvajanje od pleničk tudi zamudimo?


Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminjata. Naše babice so znale svoje malčke posaditi na kahlico že pri šestih mesecih, da bi si vsaj malo olajšale nešteta pranja. Glede na to, da niso imele sodobnih pripomočkov, je bila kahlica povsem logična izbira. Seveda pa si naše babice niso domišljale, da njihov otrok ve, kaj se dogaja.


Otrok porabi približno 4000 pleničk, zato ni nič čudnega, da si nekateri starši želijo kahlice čim prej oziroma prezgodaj. Spet gredo nekateri v drugo skrajnost in enostavno čakajo, da bo otrok sam »povedal«, da bi lulal ali kakal. In tako imamo vedno več staršev, ki enostavno ne vedo, kdaj je pravi čas za odvajanje od pleničk.


In kdaj je vaš malček pripravljen?

Bolj malo je verjetno, da pred 18. mesecem starosti, saj se mehur prazni prepogosto. Največkrat otroci nakažejo zrelost okoli dopolnjenega drugega leta, nekateri pa počakajo tudi do tretjega ali še dlje. Otroka je praktično nemogoče prisiliti, da kahlico tudi dejansko uporabi, če tega ne želi, ker mora biti pripravljen na sodelovanje. Otroci so si resda različni, toda večinoma ostanejo težje suhi ponoči kot podnevi. Če je plenička zjutraj občasno suha, je to znak, da je nastopil pravi čas, da poskusimo opustiti nočno pleničko. Nekateri priporočajo, da otroku ponoči ne damo več pleničke, če je otrok že teden dni zjutraj suh. Nekako do petega leta starosti naj bi otroci mehur povsem obvladovali, če pa vaš otrok še vedno moči posteljo, lahko to pomeni pomanjkanje adiuretina (Adh), hormona, ki ga organizem proizvaja ponoči, da se urin zgosti in s tem zmanjša potrebo po izločanju. V nekaterih primerih je lahko kriv tudi mehur, ki ni dovolj zmogljiv, da bi dalj časa zadrževal urin. Takrat se je potrebno posvetovati z zdravnikom.


Znaki, da je malček pripravljen na kahlico, so naslednji:

– otrok je sposoben nakazati, da se nekaj dogaja z njegovim črevesjem, morda spusti kakšen zvok ali pa počepne v kot,

– podnevi je sposoben ostati nekaj ur suh,

– potrebo navadno opravlja ob predvidljivem času, navadno po zajtrku,

– pokaže zanimanje, ko greste na stranišče vi ali pa starejši bratci in sestrice,

– zna pokazati, da želi, da mu zamenjate umazano pleničko,

– pozna koristne besede za uriniranje in opravljanje velike potrebe.

Otroka raje ne poskušajte privajati na kahlico v času stresnih sprememb, na primer, ko je v družini nov dojenček, če je ravno vstopil v vrtec, če ste se preselili ali pa imate kakšne težave v družini.

Če malček kaže velik odpor do kahlice ali če mu ne uspeva najbolje, verjetno še ni pripravljen. Ostanita pri pleničkah in še malo počakajta. Dečki se težje navadijo na stranišče, zlasti na stanje pri uriniranju. Običajno morajo najprej obvladati sedenje na kahlici ali stranišču. Očka ali starejši brat pa lahko pokažeta, kako se urinira stoje. Veliko malčkov se boji izplakovanja stranišča, drugi pa niso preveč veseli, ko vidijo, da njihov iztrebek odnese voda. Če tako čuti tudi vaš otrok, stranišče splaknite šele tedaj, ko se odide igrat. Kasneje kot boste začeli s privajanjem in bolj ko bo malček pripravljen, manj časa bo trajalo. Nekateri starši otrok, starih več kot dve leti, pravijo, da so se malčki navadili na kahlico skoraj čez noč.


Kako uvajati?

Otroka imejte na očeh, da boste hitro opazili, kdaj potrebuje kahlico. Na začetku boste verjetno to opazili pred njim. Pohvalite ga vedno, kadar mu uspe kaj ustvariti vanjo, pa tudi za manjše uspehe, ko vam na primer pove, da mora na potrebo. Ne delajte pa iz tega praznika v hiši.

Bodite veseli in optimistični glede te spremembe. Otroku povejte, kako pameten in odrasel je že, čeprav morda ne bo navdušen, zlasti če je v družini še mlajši otrok v plenicah.

Izberite čas, ki vam ustreza. Pogosto je lažje začeti poleti, ko otrok teka naokrog skoraj brez obleke in natanko vidi, kaj se dogaja, pa tudi do kahlice pride hitreje. Tega pa seveda ne upoštevajte, če vam bolj ustreza zima.

Včasih pomaga, če je malček udeležen pri izbiri kahlice, saj jo bo morda z veseljem preizkusil. Pustite mu, da se dobro seznani z njo, ko bo vesel in želel sodelovati.

Bodite pripravljeni na nesreče. Kupite nekaj posebnih hlačk ali pleničk v obliki hlačk. In ne nazadnje, obvestite tudi druge ljudi, ki skrbijo za otroka, kako ga nameravate navaditi na nočno posodo, da bodo uporabili isti pristop.


Kako ne smete uvajati?

Ne dovolite, da bi vas zunanji pritiski (npr. vstop v vrtec, mnenje kolegice ipd.) prisilili, da bi s privajanjem začeli prej, kot ste na to pripravljeni vi ali vaš otrok.

Ne silite otroka, ki se upira, naj se usede na nočno posodo ali ostane na njej. To ga bo samo vznemirilo, procesa pa ne bo pospešilo. Lahko pa ga spodbujate, da ostane na njej malo dlje s pomočjo knjig in pesmic.

Ne oštevajte otroka, ki ni uspel pravočasno priti do svoje kahlice. Raje veselo recite: »Nič hudega, ti bo pa drugič uspelo. Greva po nove hlačke.« Nikar se ne jezite zaradi nesreč, ker so neizogibne. Pomaga tudi, da otroka ne oblačite v hlače, ki se jih ne da zlahka potegniti dol.

Veliko staršev se sprašuje, kaj storiti, če je otrok že bil nekaj časa suh, potem pa zopet začel lulati v pleničko. Mnenje mnogih strokovnjakov je, da ni smiselno, da ponovno uvedemo pleničko, pač pa je bolje, da smo bolj pozorni na to, ali otrok morda več pije ipd. Včasih pa povečano uriniranje kaže tudi na bolezenske znake, kot sta na primer vnetje mehurja ali okužba z bakterijo.

Vedeti moramo, da bo otrok to spretnost osvojil zaradi sebe in da to ni tekmovanje vam in sosedi v čast. Vaša naloga je, da malčka spodbujate in mu razložite, kako to gre takrat, ko vidite, da je pripravljen. Slediti mora svojemu ritmu brez pritiskov. Pa veliko veselja vam želimo!

 

Preberi še: Misija: Navajanje otroka na kahlico: 1. del


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
17
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
8
Vročina pri otroku: Ne znižujte je prehitro!
Če ima vaš otrok povišano temperaturo 37,6 stopinj Celzija, to že ni razlog, da mu daste zdravilo za zniževanje le te.
7
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
7



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...