|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ovulacija in oploditev

Uredništvo Ringaraja.net, 23.12.2023
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstrualnega cikla, torej med eno in drugo menstruacijo.

image
Do oploditve lahko pride le v fazi ovulacije.
/11


Skorja obeh jajčnikov pri ženskah vsebuje veliko prajajčec. Ženske imajo najvišje število jajčec ob rojstvu, nato pa začne njihovo število padati. V dobi otroštva jih večina zakrni, tako da jih do začetka razvojne dobe ali pubertete ostane le okoli 30 do 40 tisoč, od teh pa jih dozori le okoli 400.

Jajčeca so v jajčniku obdana s posebno tkivno ovojnico in se skupaj z njo imenujejo folikli.

 

PREBERITE TUDI: Kaj je bazalna telesna temperatura?

 

Menstrulni cikel poteka v treh fazah

Za normalo dozorevanje jajčec je potreben pravilno potekajoč menstrualni cikel, ki ga uravnavajo hormoni. Tega razdelimo znotraj jajčnika na tri faze.

 

1) Prva faza se začne s prvim dnem menstruacije. To je obdobje, ko folikli z jajčeci rastejo pod nadzorom ženskih spolnih hormonov, predvsem folikle stimulirajočega hormona (FSH). Najprej raste tako v enem, kot tudi v drugem jajčniku več foliklov hkrati, kmalu pa začnejo večji folikli izrivati manjše in na koncu prevlada praviloma le največji in najbolj razvit folikel v enem izmed jajčnikov, ki zavre rast vseh ostalih. V tem foliklu dozoreva jajčece. Hkrati z dozorevanjem folikla pa se debeli tudi maternična sluznica pod okriljem hormonov estrogenov, ki jih poleg hormona progesterona tvori folikel.

 

2)Ko folikel dozori, se sproži kaskada mehanizmov, ki povzroči naglo povečanje FSH, hkrati pa tudi luteinizirajočega hormona (LH), ki prek posebnih vnetnih mediatorjev in encimov povzroči, da folikel v jajčniku poči in iz njega sprosti jajčece. Nastane torej ovulacija, ki označuje drugo fazo menstrualnega cikla v jajčniku, in nastane okoli 14. dne menstrualnega cikla. Hormoni v času ovulacije pri ženskah dvignejo libido in s tem povečajo verjetnost spolnega odnosa. V tej fazi lahko nastane oploditev, če pride do združitve jajčeca s semenčico.

 

3) Če do oploditve ne pride, sledi tretja faza menstrualnega cikla, ki poteka pod okriljem hormona progesterona. Pri večini žensk traja ta faza konstantno 14 dni. Maternična sluznica se začne tanjšati in v jajčnikih se folikli pripravijo za nov menstrualni cikel, ki se začne z nastopom menstruacije.

 

PREBERITE TUDI: Metode ugotavljanja plodnih dni


Oploditev ženske lahko praviloma nastane le na sredi menstrualnega cikla, ko se z ovulacijo iz jajčnika sprosti jajčna celica in je godna za morebitno združitev z moško spolno celico, semenčico.


Literatura:

- Slovenski Medicinski e-Slovar; 2002; Medicinska fakulteta v Ljubljani, Lek d.d.

- Monga; 2006;Gynaecology by ten teachers. 18th ed.;Edward Arnold (Publishers) Ltd.

- Borko, Takač; 2006; Ginekologija; Univerza v Mariboru, Visoka zdravstvena šola


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
7
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
4
Test nosečnosti: je res 100-odstotno zanes...
Zanesljivost testa nosečnosti je med 96 in 97 odstotki, vendar pozor: samo če ga uporabimo pravilno, opozarjajo ginekolo...
3



7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...